Marko cover

Beovizija 2020: Marko Marković – Biću srećan ako svojim nastupom izmamim osmeh i pozitivne misli

Nastavljamo da razgovaramo sa učesnicima Beovizije 2020. Sledeći na redu je Marko Marković koji će na festivalu izvesti kompoziciju „Kolači“. Kompozitor pesme je Vladimir Graić, dok tekst potpisuju Nemanja Filipović i Leontina.

Pozdrav Marko, na samom početku OGAE Srbija ti čestita na učešću na Beoviziji 2020. Možeš li nam se ukratko predstaviti i reći nešto o sebi?

Rođen sam na jugu Srbije u Vladičinom Hanu gde je i dalje moja adresa. Baš kao i moj otac Boban Marković veći deo života proveo sam  u zemljama Evrope, ali se uvek rado vraćam u Han. Prvu trubu sam dobio sa 5 godina, a sa 18 sam postao prva truba i lider orkestra Boban i Marko Marković. Iza sebe imam ozbiljnu muzičku kilometražu, više od 1 500 nastupa. Oprobao sam se kao glumac, kompozitor, instruktor muzičkih seminara, naravno moja najveća ljubav je i dalje orkestarsko sviranje. 

Ovo je tvoje prvo pojavljivanje na Beovziji. Šta te je podstaklo da se prijaviš na takmičenje?

Želja da konačno zvanično predstavljam Srbiju u Evropi. Svaki moj nastup počinjem rečima “Za vas svira orkestar Marko Marković iz Srbije”. Pobedom na Beoviziji dobio bih priliku da predstavljam svoju zemlju, a meni to mnogo znači.

Tvoja pesma nosi naziv „Kolači“ i izdvaja se od drugih pesama, jer dominira zvuk trube. Šta nam možeš reći o pesmi i kako je ti doživljavaš?

Poziv na kolače je simboličan. Melodija pesme i tekst pozivaju na igru. U osnovi svega je igra, dok god se igramo srećni smo i duhom mladi bez obzira na godine.  Pesma je vesela, cilj pesme je da izazove pozitivne emocije kod publike. Potrebna nam je radost, a pesma  „Kolači“ to ima.

Marko

Tvorac tvoje pesme je Vladimir Graić. Kako je došlo do saradnje između vas dvojice?

Nakon nastupa mog orkestra na Boban Festu u Vladičinom Hanu u avgustu prošle godine Graja mi je rekao da ima jednu ideju. Nakon par dana predložio mi je da napravimo pesmu i ušli smo u taj proces. Leontina je radila na tekstu, a Nemanja Filipović na tekstu i aranžmanu. Graja i ja smo se bavili muzikom. 

Kako teku pripreme za nastup na Beoviziji i šta možemo da očekujemo od tebe na sceni? Da li će biti trubači?

Umesto trubača biće kolači Milica Cerović sprema scenski nastup i ja joj verujem da ćemo napraviti odličan nastup. Želim da se moj nastup pamti po pesmi i energiji koju razmenim sa publikom.

Ne Beoviziji će se takmičiti 24 kompozicije. Da li si čuo ostale pesme, kako ti se čini ovogodišnje izdanje?

Kao i svake godine izvođači su raznoliki, iskreno nisam sve pesme odslušao, ali se radujem da ih čujem. Verujem da su u uži izbor ušle pesme i izvođači koji to zaslužuju. To je dobro zbog publike.

Šta očekuješ od svog nastupa na Beoviziji?

Pobedu verovatno kao i svi ostali izvođači. Želim da se konačno predstavim domaćoj publici. U prednosti sam nad ostalim kandidatima, jer moje prezime, pre svega (Marković), je poznato u Evropi. Ja sam pre par godina počeo da radim sa svojim orkestrom i imam dosta nastupa u Evropi a nekako sam nenamerno zapostavio domaću publiku. Naredne dve godine želim da se fokusiram na Srbiju i region. Želim da moju muziku i moje nastupe uživo čuje publika.

Da li pratiš Evrovziju? Da li imaš neku dragu pesmu sa ovog takmičenja?

Nažalost uvek čujem pobedničke pesme, a za ostale nisam imao priliku, tačnije do sada mi se uvek namesti neki nastup, pa ne ispratim celo takmičenje. Naravno Marijina „Molitva“ je i dalje pesma koju rado zapevam.

83069883_472603716984514_6664197068950601728_n

Šta planiraš posle nastupa na Beoviziji? Da li ćeš možda objaviti nove pesme?

Prošle godine sam objavio svoj prvi samostalni album „Mastika“. Pored Maskoma, album je objavla engleska diskografska kuća State 51, oni imaju velike planove sa albumom, čeka me snimanje spota, kao i promocija albuma. Za sada se kalendar popunjava nastupima na nekoliko velikih festivala. Mogu da najavim festival Viljandi u Estoniji. Biću jedini srpski muzičar sa dva koncerta i muzičkim seminarom. Nastupiću i na dva najveća festivala u Mađarskoj i Srbiji. Trenutno je fokus na Beoviziji.

Šta bi poručio fanovima pred tvoj nastup na Beoviziji?

Uživajte u igri. Odaberite pesmu koja u vama budi pozitivne emocije. Dosta je tuge bilo u našoj zemlji. Ja ću biti srećan ako vam svojim nastupom izmamim osmeh i probudim pozitivne misli.

OGAE Srbija se zahvaljuje Marku na izdvojenom vremenu i želimo mu puno sreće i uspeha na Beoviziji 2020. Marko će nastupati u prvoj polufinalnoj večeri 28. februara, pod rednim brojm 8, a za sve koji do sada nisu čuli njegovu pesmu „Kolači“ to mogu učiniti sada.

Beovizijski spomenar - Marko Markovic