ES_komentari_Slovenija

EMA 2020 – Komentari i ocene isečaka pesama

Slovenci ove godine imaju najduži filter. Još od oktobra im traje EMA Freš, preliminarni izbor, i tek se danas donosi odluka. Posle dva vezana finala, ciljaju treće, a to bi bio nezabeležen uspeh  – dva puta su stali na dva u nizu, da li je vreme da ta tradicija padne? Pesme njihovog nacionalnog izbora nisu objavljene, već samo isečci od pola minuta, a kasnije i od celog minuta. Na osnovu toga, probaćemo da procenimo čime Dežela raspolaže.

  1. Simon Vadnjal – Nisi Sam

Praktično, isečak otkriva sve, do te mere da sam gotovo siguran da nema nekih iznenađenja u ostatku pesme. Jedna prosečna, solidna pesma, bez trzavica.
5/10

  1. Saška – Še kar lovim tvoj nasmeh

Malo mi se utisak popravio u odnosu na takmičenje EMA Freš, ali Astrid ne mogu da „prebolim“ ni dan danas. Pesma nije loša, ali previše ide sredinom puta, bez rizika. I dalje mi nije jasno zbog čega je odabrana iz jedne konkurencije koja, u najmanju ruku, nije loša.
5/10

  1. Gaja Prestor – Verjamem vase

Potencijal postoji, i intrigira me da vidim kako to izgleda na velikoj sceni. Rekao bih da je Gaja scenična, kao i to da bi pesma bolje zvučala na engleskom. Sedmica, sa tendencijom rasta.
7/10

  1. Ana Soklič – Voda

Ovo me apsolutno interesuje da čujem do kraja. Moćno, nema šta. Glas atipičan ženski, imaće šanse da pobedi u ovoj konkurenciji definitivno.
9,5/10

  1. Inmate – The Salt

Zvuči svetski. Ovde mogu da naprave ozbiljan posao sa scenografijom, biće zanimljivo u kom će smeru otići. Svakako, iskusan bend koji može da napravi dobar posao.
8/10

  1. Manca Berlec – Večnost

Prijatna pesma koja je meni odlična, ali mnogima može da ostane filer. Realno gledano, ne očekujem neki visok plasman, ali svakako Manca je vrlo intrigantan izvođač.
8,5/10

  1. Tinkara Kovač – Forever

Nažalost, ispod nivoa na koji smo navikli i koji je visok. Tinkara je donela nažalost jednu prosečnu pesmu, koja bi bila verovatno bolje dočekana da je neko drugi izvodi. Ovako, ona nas je navikla na mnogo viši nivo.
6,5/10

  1. Božidar Wolfland – Wolf – Maybe Someday

Kakav Boris Novković fazon, iz sredine 2000-ih. I skroz mi leže. Prijatno je za slušanje, a Wolf svojim iskustvom može da podigne ovu pesmu na viši nivo. Najstariji izvođač ovde će svakako tu činjenicu probati da iskoristi na najbolji način.
9/10

  1. Parvani Violet – Cupid

Pesma mi se isprva svidela, i sad mi je super, s tim da nema gotovo nikakav evrovizijski potencijal. Deluje kao mamac za žiri, očekivano su prošli sa EMA Freš takmičenja. Moguće iznenađenje ovde.
8,5/10

  1. Klara Jazbec – Stop the World

Jako prijatno, zamišljam  neki nastup sa animacijama, po modelu Robina Bengtsona iz Švedske ove godine. Moj favorit iz ove selekcije. Naravno, nastup neće biti takav, ali ovaj isečak me jako vuče da čujem pesmu do kraja i jedva čekam da vidim ovo na sceni. Bravo, Klara!
10/10

  1. IMSET – Femme Fatale

Ovo nije moj tip muzike definitivno. Podseća na bendove koji imaju naziv „Bend“ u sebi. Na Evroviziji ih apsolutno ne vidim, i mislim da žiri na nacionalnoj selekciji neće biti blagonaklon prema ovoj grupi.
3/10

  1. Lina Kuduzović – Man Like U

Možda najbolji izbor za Sloveniju. Pesma jeste previše u američkom tinejdžerskom fazonu, međutim Lina ima to potrebno iskustvo. Slovenci su u polufinalu sa aždajama, a čini se da bi Lina tu imala najveće šanse da dođe do finala. Meni je pesma, u najmanju ruku korektna.
7,5/10

Kad se sve sabere, jedna EMA sa puno solidnih pesama, ali nijednom stand-out numerom. I to može da bude problem. Na prošlogodišnjem zamajcu koji su Zala i Gašper imali i čitavim njihovim autentičnim stilom, leteli su do top 15, koji je za njih retko dostignuće. Ove godine bi trebalo da budu zadovoljni finalom, a tamo šta urade. I dalje, mislim da bi Astrid in Avantgarden  bili bolji izbor od svih ovde. Za najviše domete. Ovako, Klara mi je favorit, pesma visokog potencijala.

Očekujem da u Roterdam ide Lina, ali ne bih se uopšte iznenadio šokantnom pobedom Parvani Violeta.