ES_PesmaMeseca_januar2020

ES Pesma meseca (Januar): ASTRID IN AVANTGARDEN – SING TO ME

Pesma meseca januara je, bez dileme, pesma Sing To Me u izvođenju Astrid in Avantgarden. Reč je o neobičnom sastavu iz Slovenije, koji čine pevačica Astrid Ana Kljun, dok je Avantgarden njena umetnička pozadina, sačinjena od iskusnih slovenačkih muzičara, Janija Hacea i Martina Štibernika. Prijavili su se na letošnji preliminarni slovenački izbor, EMA Freš, gde, iako nisu prošli na finalni izbor, izazvali su veliki hajp fanova, koji su bili veoma razočarani činjenicom da ova pesma nije prošla u finale. Ime ovog sastava asocira na Alisu u zemlji čuda, a koncepcija njihove muzike je slična – kao   putovanje u tu daleku i nepoznatu zemlju.

Sing to me je jedno kompleksno umetničko delo, čija junakinja se nalazi u procepu savremenog društva. Dvojako, pomalo kontrarna priroda pesme koja kritikuje moderno vreme, istovremeno težeći unutrašnjem miru. Protagonistkinja pesme posmatra revoluciju koja se dešava 20 spratova ispod nje. Ne podnosi nasilje, ali razume bes svojih sugrađana. Ona zove ljubav svog života, govoreći mu da je njegov glas slobodan kao vetar kada su oni zajedno. Nakon mirnijeg dela pesme, koji praktično dovodi u meditativno stanje, dolazi se do nagle promene. Počinje rep deo. Ta sekvenca predstavlja transformaciju u buntovnika, poistovećujući se sa pobunom koja se dešava 20 spratova ispod naše junakinje. Ovaj deo oslikava slomljeno srce. Nakon tog dela, smirujući tonovi, se vraćaju u žižu ovog dela. Ona ponavlja refren, drugačijom melodijom, padajući na zemlju kada spozna svoje zaboravljene korene – buntovne, divlje.

Ne mogu da zaboravim osećaj koji me je držao kada sam prvi put čuo izvedbu ove pesme. Trnci koji su pri promeni sa prve strofe na refren, naprosto su eksplodirali. Astrid je fantastičnom mimikom davala novu dimenziju i oslikavala radnju ovog umetničkog dela, za koje se može reći da prevazilazi muzički okvir. Muzika prati priču, performans prati sve to. Astrid u ovoj pesmi takođe peva prateće vokale, a takođe je i harfistkinja, a to je primenila i u Sing To Me. Komplet koji ostavlja bez daha – za pretpostavku da će ovaj muzički sastav definitivno uspeti da pronađe mesto na smeloj slovenačkoj muzičkoj sceni, ako gledamo bivšu Jugoslaviju – svakako platformi koja daje prostor za nešto drugačije. Veliki odjek internacionalnih fanova jasno pokazuje da je ovaj sastav svetski – ne samo za domaću upotrebu. Kao da dolazi iz budućnosti, i zato mogu da kažem da se izuzetno radujem onome šta ćemo tek čuti od ovog sastava. Uz ovu, tu je i pesma Coconut, drugačije energije u odnosu na Sing To Me.

Astrid In Avantgarden – Sing To Me

 

 

Astrid In Avantgarden – Coconut

 

 

Spotify: https://open.spotify.com/artist/7F7ZG3eF1AUqNmAk09bljR?fo=1 

Napomena: ovaj tekst predstavlja lični izbor i ukus autora ovog teksta, ne celog tima Evrovizijskog studija.

Za mesec JANUAR u opticaj ulaze sledeće zemlje: Albanija, Slovenija, Litvanija, Letonija, Estonija, Norveška (prva dva polufinala) i Češka Republika i Španija. Druge koje su objavljene u drugom delu meseca a nisu izvedene uživo, ostavljaju se za naredni mesec, radi kompletnijeg utiska.