ES_komentari_Ukrajina

Vidbir 2020 – Ocene i komentari finalista

Ukrajina je došla u situaciju da mora da raspolaže sa znatno smanjenim resursima, nakon prošlogodišnjeg skandala. Što zbog toga što mnoga imena nisu želela da se uvlače u političke igre, što zbog toga što propozicije zabranjuju izvođačima nastup u Rusiji. Ipak, napravljen je pokušaj sa naše strane da nađemo neki biser u ovom osiromašenom formatu Vidbira. Kakav je rezultat toga?

 

  1. Krutya – 99

Nije loša zamisao,  međutim previše bledo sve to deluje da bi ostalo upamćeno. Ne mogu da procenim uopšte kakav utisak ostavlja ova pesma. Zapelo se negde između ideje i realizacije. Instrumental je dobar, a čak i glas sa instrumentom bude harmoničan u nekim navratima, ali tek povremeno.
6/10

 

  1. Jerry Heil – Vegan

Kad je reč o uvrnutim pesmama, svidi mi se svaka peta ili deseta. Ova mi je na neki način simpatična, ali od „čudaka“ ove godine mi mesto zauzima Litvanka Kajra. Čitav nastup je interesantan i mogao bi da prođe i na Evroviziji. Možda bih i najviše voleo da je vidim od ponuđenih.
7/10

 

  1. GO-A – Solovey

Volim tradicionalne pesme, ali idemo ovako – kao prvo, kliše je, kao drugo, harizma pevačice je nepostojeća praktično. Do te mere da bode oči da moram čak i ovde da naglasim. Ne pričinjava mi zadovoljstvo slušanje ovoga. Mnogi porede sa Kazkom od prošle godine, mislim da je stvarno neuporedivo.
4/10

 

  1. David Axelrod – Horizon

Zanimljivo, donosi duh nekih severnih zemalja, kao neka pesma sa Melodifestivalena, MGP-a ili onog islandskog izbora sa komplikovanim nazivom. Pesma sama po sebi je prosečna, a pevačevo ime je kao da je u pitanju neki roker. Svakako, gornja polovina proseka.
6/10

 

  1. KHAYAT – Call For Lov

Po mišljenju fanova, favorit, ne i po kladionicama sa druge strane. Kod ove pesme meni je najbolji deo nastup, ima stvari koje mi se sviđaju, više onih drugih doduše. Kad se sve sabere, najbolji izbor za Ukrajince, kad  je reč o rezultatu. Meni je utisak polovičan,
5/10

 

  1. TVORCHI – Bonfire

Muči se dok peva i to je evidentno. Favoriti su na kladionicama, neka kombinacija trepa, hip-hopa i popa. Kad se sve sabere, definitivno ne po mom ukusu. A mislim da na evrosceni ne bi mogli do zapaženijeg učinka.
3/10

 

Kao što se vidi, po mojoj ličnoj želji, na ovom, realno, slabom nacionalnom izboru bih najradije voleo da vidim pesmu „Vegan“. Doduše, porazno je za Ukrajinu da nakon prošlogodišnje vrhunske selekcije dođe do ovakvog pada, naravno, razlog je poznat, ugovor pod kojim nijedno ozbiljno ime ne bi nastupalo na Vidbiru. Da li je onaj skandal sa Maruv, kada su „potrošili“ pesmu koja je bila materijal za izuzetno visok plasman, samo početak ukrajinskog mučenja na Evroviziji? Moje mišljenje je da bi bar po tri pesme sa češkog ili litvanskog finala, tradicionalno mnogo slabijih takmaca od Ukrajine, dominantno trijumfovalo ovde. Politika radi svoje – da li neki novi vetrovi počinju da duvaju?

Moja prognoza je da u Roterdam putuje – KHAYAT.