Arvingarna2

Melodifestivalen sledeće godine bez turneje i publike

Švedski javni servis SVT doneo je odluku da se predstojeći Melodifestivalen održi bez prisustva publike. Osim toga, otkazana je i turneja, pa će se svih šest takmičarskih večeri održati u Stokholmu.

U zvaničnom saopštenju iz SVT-a su naveli da će takmičenje za televizijske gledaoce biti uobičajeno, ali da je pandemija koronavirusa zaustavila turneju, pa će celo takmičenje biti emitovano sa istog mesta u Stokholmu.

Mesto održavanja takmičenja i dalje nije utvrđeno.

„Turneja zahteva dugo planiranje. Trenutno nije dozvoljeno organizovanje događaja sa većim brojem posetilaca, a ne zna se kako će biti posle Nove godine. Zbog toga nije moguće da SVT, gradovi domaćini i koordinatori turneje planiraju turneju za 2021. godinu“, kazala je Anette Hellenius, projektni lider Melodifestivalena.

Datumi održavanja Melodifestivalena 2021:
Prvo polufinale – 6. februar
Drugo polufinale – 13. februar
Treće polufinale – 20. februar
Četvrto polufinale – 27. februar
Druga šansa (baraž) – 6. mart
Finale – 13. mart

Melodifestivalen se od 2002. godine održava u vidu turneje po Švedskoj, a šest takmičarskih večeri se održava u šest različitih gradova.

„Ako je nekada bilo potrebno da se okupimo oko nečega u čemu se slažemo i drugačije razmišljamo, to je sada. Uprkos situaciji, srećni smo što ćemo kao i obično moći da ponudimo muzičko takmičenje i veličanstvenu predstavu“, rekla je Anette Hellenius.

Ona je poručila i da je Melodifestivalen i dalje zajednička muzička tradicija i „žurka cele Švedske“.