Foto: Peder Carlsen / Keiino
Foto: Peder Carlsen / Keiino

Nordijska magija

Dolazak nove 2021. godine u celom svetu dočekan je sa nadom i verom u bolju sutrašnjicu u odnosu na ono što je bila svakodnevnica u godini za nama. Kada je takmičenje za Pesmu Evrovizije u pitanju, januar polako ali sigurno označava ozbiljno zahuktavanje nacionalnih trka za kartu za Roterdam u maju mesecu. Kartu koja će ovog puta biti zaista iskorišćena. Barem nas u to uveravaju evrovizijske glavešine. Uveravaju, i mi se radujemo tome. Isto tako se i radujemo nacionalnim festivalima gde se biraju predstavnici zemalja učesnica takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Ova evrovizijska predsezona, da je slobodno tako nazovem, biće u određenoj dozi drugačija od prethodnih na koje smo navikli. Ne ulazeći u tačan broj, polovina zemalja koje su rezervisale svoje mesto u Roterdamu na proleće, odlučilo je da zadrži izabrane izvođače od prošle godine, samo naravno sa drugim numerama. Ona druga polovina zemalja, svaka na svoj način odlučila je da napravi ponovni izbor umetnika ispred čijeg će imena stajati naziv njegove zemlje u najvećoj luci Evrope. Jedna od zemalja koje se odlučila da i ove godine organizuje svoj višedecenijski nacionalni muzički festival jeste skandinavska kraljevina, verovatno najpoznatija po fjordovima – Norveška. A tamo nas očekuje povratak trija koji je 2019. godine u Tel Avivu osvojio srca evrovizijske publike. Trija koji beleži sve veću popularnost širom Evrope i Australije od proleća pre skoro dve godine i okupira pažnju evrovizijskih ljubitelja, trija KEIINO.

Dve godine nakon poslednjeg učešća na Melodi Grand Prix festivalu (norveškom nacionalnom izboru za predstavnika te zemlje na takmičenju za Pesmu Evrovizije) gde je njihov „Spirit in the sky“ zasijao punim sjajem, očigledno i dalje željni evrovizijske scene, predstavljaju nam se pesmom „Monument“. Pesma nam govori o omažu onima koji su svojim postojanjem i delovanjem obogatili tuđe živote. Zato naziv „spomenik“ jer govori o našim tragovima koje ostavljamo iza sebe, nakon nas, o onome šta smo nekome značili ili značimo. Numera je oda onim koji nemaju svoj spomenik, svoju ulicu, ali su duboko u nečijim srcima. Sa tim u vezi, Tom, Aleksandra i Fred za njihovu najnoviju pesmu kažu da je ona odrasla verzija pesme koja je 2019. godine bila prvi favorit publike na Evrosongu. I zaista od tog premijernog nastupa na Pesmi Evrovizije, KEIINO kao da svakim narednim ostvarenjem pomeri granicu svojih poduhvata.

Numera stilski ostaje verna onom na šta smo od ovog trojca navikli. Skandinavski elektro-dens-pop sa ozbiljnom dozom tradicionalnog pevanja Sami naroda – Joik (napisano u originalu). S tim što je Fred, baštinik Sami tradicije u ovom bendu, otišao korak dalje. Upoznaćemo ga i kao nekoga ko repuje. Podrazumeva se, na maternjem jeziku. Pesma poseduje zavidan evrovizijski potencijal, i sigurno je zbog svega već navedenog i naravno učešća na Pesmi Evrovizije, za korak barem ispred svih ostalih takmaca na Melodi Grand Prix festivalu 2021. godine. Da li će na krilima stare slave potpomognutim već sad izuzetno zapažene i medijski propraćene numere ponovo osvojiti prvu poziciju i rezervisati svoje mesto na evrovizijskoj bini ostaje nam da vidimo. KEIINO je jedan od šest izvođača koji je odlukom norveške televizije direktno plasiran u finale takmičenja. Tamo će ih 20. februara za kada je zakazano veliko finale čekati još šest takmičara koji će u finale otići iz 5 kvalifikacionih večeri i posebne večeri koja će predstavljati svojevrsnu „drugu šansu“.

KEIINO nastavlja da intrigira evrovizijsku muzičku javnost, pokazuju da opijenost Evrovizijom ne prestaje da deluje tako lako. Tome su se sigurno i obradovali mnogobrojni fanovi širom sveta što i pokazuju prve reakcije. Jedno je sigurno – njihovim povratkom „na mesto zločina“ evrovizijska predsezona postaje izuzetno obogaćena.

Željno se iščekuju mnogobrojne vesti od Islanda do Australije a norveški trio otvara novo mesto gde će oči javnosti i te kako biti uprte. Cilj trija je sigurno najveći, a da li će sebi ozidati spomenik u evrovizijskoj povesti ako već i nisu, pokazaće vreme.

Oni svoje snove ostvaruju, a i nama, njihovim slušaocima pomažu između ostalog i da sanjamo na javi, što je jedna i od misija i ciljeva umetnosti. Povezujući se sa prirodom, polarnom, severnom svetlošću koja nam obasjava još neobasjano, plešući živopisno u slobodi života, kroz njihovu muziku dotičemo još nedotaknuto a KEIINO nam služi kao simbol vere u to da svi treba da možemo da živimo onako kako se istinski osećamo iznutra.

Norveška je Evropu i svetu kroz učešće na takmičenju za Pesmu Evrovizije podarila nemali broj hitova, mnošto izvođača koji su ostali zapamćeni, znala je da ide od sjaja do očaja. Neslavni su rekorderi po broju osvojenih poslednjih mesta, ali i rekorderi po broju osvojenih bodova na nekom od takmičenja u periodu od 1975-2015, a sa KEIINO bendom sasvim sigurno su za svoje boje obezbedili još jedno pamćenje kod evrovizijske publike.

Izvor
Vukojica Živanović