Foto: SVT / Stina Stjernkvist
Foto: SVT / Stina Stjernkvist

Tusse je predstavnik Švedske u Roterdamu

Švedska je odabrala – Tusse je pobednik Melodifestivalena 2021. i predstavljaće Švedsku na Pesmi Evrovizije u Roterdamu.

U finalu Melodifestivalena, za koje se činilo da će biti neizvesnije, 19-godišnji debitant Tusse je sa pesmom Voices osvojio najviše poena i od švedske publike i od međunarodnog žirija.

 

Pobednik je osvojio 175 poena, od čega mu je 96 poena dodelila publika, a 79 bodova su mu dodelili članovi međunarodnog žirija koji se sastojao od osam zemalja.

Drugo mesto zauzeo je pobednik Melodifestivalena 2011. Eric Saade, dok su se na trećem mestu našle prošlogodišnje pobednice, članice grupe The Mamas.

Konačni poredak finalista Melodifestivalena

Konačni poredak finalista Melodifestivalena

Završnicu takmičenja vodili su evrovizijski pobednik Måns Zelmerlöw, glumica i komičarka Shima Niavarani i izvršni producent Melodifestivalena Christer Björkman, kojem je ovo poslednje takmičenje na toj funkciji, zbog čega je večeras priređen muzički program njemu u čast.

Voditelji finala (Foto: SVT / Stina Stjernkvist / Melodifestivalen)

Voditelji finala (Foto: SVT / Stina Stjernkvist / Melodifestivalen)

Za večerašnje takmičare glasao je 1.159.891 gledalac, a poslato je 16.752.439 glasova, što je najveći broj glasova ikada poslat na Melodifestivalenu. Pobedniku Tusseu je pripalo više od 2,9 miliona glasova.

Za humanitarnu organizaciju Radiohjälpen prikupljeno je 3.537.050 švedskih kruna, odnosno 41.158.882 dinara.