Foto: GABRIELE GIUSSANI
Foto: GABRIELE GIUSSANI

Intervju sa grupom Maneskin (Italija 2021)

Maneskin je italijanski srednjoškolski rok bend, okupljen 2015. koji se vinuo do neslućenih visina. Damijano, Viktorija, Tomas i Itan su nakon učešća na X-faktoru počeli da ređaju hit za hitom (Torna a casa, Moriro da re, Le parole lontane…), a pojavom odaju utisak rok zvezda iz legendarnih bendova. Njihova pobeda na Sanremu sa numerom Zitti e buoni samo je rasprostranila njihovu popularnost, a na dan evrovizijskog finala, dobili smo priliku da proćaskamo sa njima. Oni su ujedno, prema bukmejkerima, prvi favoriti za pobedu na Eurosongu i imaju priliku da dopišu treću „recku“ za Italiju, i vrate ovaj festival tamo posle više od tri decenije.

OGAE Srbija: Za početak, kakav je osećaj svirati pred publikom posle toliko vremena?
Viktorija: Zaista je fenomenalan osećaj, čekali smo dugo, gotovo dve godine na priliku da se predstavimo ovako širokoj publici. Scena je takođe fantastična.

OGAE Srbija: Možete li nam nešto reći o vašim počecima, kao benda?
Damijano: Krenuli smo kao ulični svirači, jer nam je trebao novac. Dovijali smo se na razne načine da zgrabimo pažnju slučajnih prolaznika, i mislim da nam to iskustvo izuzetno dobro služi i na koncertima. Na taj način smo i zaradili novac za snimanje u studiju. Dobijali smo sitninu, i malo po malo smo skupili novac.
Viktorija: Na kraju čak nisu hteli da nam prihvate novac u sitnini pa smo morali da tražimo način da ga ukrupnimo!

OGAE Srbija: Svaki početak je težak, naravno! A gde ste se upoznali?
Damijano: Znamo se 7 godina, ali nismo odmah započeli sa bendom. Viktorija i Tomas su svirali u drugim grupama, a Itana smo upoznali preko društvene mreže. Kada smo postali bend, kao što smo rekli, trudili smo se maksimalno da privučemo pažnju ali i ostanemo svoji. Nakon toga, sve je krenulo svojim tokom i počeli smo da redovno nastupamo širom Italije.

OGAE Srbija: Svi koji slušaju vašu muziku znaju za Marlenu. Ona se provlači u mnogim vašim pesmama. Možete li nam reći ko je ona?
Damijano: To je metaforički karakter, ona je naša muza, koja nas inspiriše. Poruke naših pesama šaljemo kroz njenu lepotu i stav, i ona nam je obeležila prvi album „Il ballo della vita“.

OGAE Srbija: Živeli ste i u Londonu. Kakvo je iskustvo tako rano otići od kuće?
Viktorija: Otišli smo tamo zbog muzike. To je vrlo važno iskustvo za nas, upoznali smo i mnoge druge rok bendove. Tamo je učešće publike zaista na višem nivou. Veliko je i interesovanje za muziku, što je i tipično za zemlju Kvina, Bitlsa, Dorsa i ostalih velikana ovog muzičkog pravca. Taj grad je bio inspiracija za naš naredni album.

OGAE Srbija: Italijanska publika vas je duže vreme očekivala na Sanremo festivalu, i dočekala ove godine. Opišite nam svoj put.
Damijano: Pesma Zitti e buoni je pesma koja govori o našoj želji da promenimo svet kroz muziku. Namerno smo birali „tvrđi“ zvuk. Rok muzika opisuje naš stav, hteli smo da izazovemo predrasudu. Ponosni smo što smo sa rok muzikom pobedili na Sanremu, to je kruna naše posvećenosti proteklih godina.
Viktorija: Bili smo izuzetno iznenađeni prvim mestom, takođe. To je bilo gotovo nerealno. Pogotovo trenutak proglašenja pobednika, gde nam je Fedez, mentor is X-faktor projekta bio konkurent!

OGAE Srbija: Šta očekujete od učešća na Pesmi Evrovizije?
Viktorija: Ovo je velika prilika za nas da budemo primećeni i od strane publike. Ponosni smo što stajemo na jednu tako veliku scenu i što ovaj događaj uključuje ovoliki broj izvođača iz raznih zemalja, kultura i žanrova. Potrudićemo se da donesemo našu pravu energiju.

OGAE Srbija: Hvala vam na razgovoru i srećno večeras!
Maneskin: Hvala puno!