Foto: EBU
Foto: EBU

Ukrajina je pobednik Pesme Evrovizije 2022! Srbija na visokom 5. mestu

Pobednik Pesme Evrovizije 2022. je Ukrajina. U sinoćnom velikom finalu 66. izdanja Pesme Evrovizije, ukrajnski predstavnici –  grupa Kaluš Orkestra su sa svojom pesmom „Stefania“ osvojili prvo mesto, osvojivši neverovatnih 631 poen. Kada razdvojimo glasove stručnog žirija i publike, Ukrajna je sa 192 poena osvojila 4. mesto kod žirija, dok ju je publika nagradila sa impozantnih 439 poena i ubedljivo prvo mesto.

Drugo mesto, u konačnom zbiru, zauzeo je predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva – Sam Ryder sa pesmom „Space Man“, koji je osvojio 466 poena, dok je treće mesto i 459 poena pripalo predstavnici Španije – Chanel i njenoj pesmi „SloMo“.

Što se tiče nas, srpska predstavnica – Konstrakta je u velikom finalu osvojila čak 312 poena i tako zauzela visoko 5. mesto. Kad razdvojimo glasove stručnog žirija i publike, Srbija je osvojila 4. mesto i 235 poena kod publike, dok ju je stručni žiri nešto lošije ocenio i dodelio joj „samo“ 87 poena, što je bilo dovoljno za 11. poziciju na tabeli.

retultati 2022

Od ostalih država bivše Jugoslavije i regiona, rezultati su sledeći – Severna Makedonija i Hrvatska su bile nadomak finala, obe zamlje zauzele su 11. mesto u svojim polufinalima. Hrvatska predstavnica, Mia Dimšić je sa svojom pesmom „Gilty Pleasure“, zbirnim glasovima publike i žirija osvojila 75 poena u prvom polufinalu, dok je makedonska predstavnica, Andrea i njena pesma „Circles“ osvojila 76 poena u drugom poflunalu.

Predstavnica Albanije, Ronela Hajati je sa svojom pesmom „Sekret“ zauzela 12. poziciju u prvom polufinalu, osvojivši 58 poena, dok su predstavnici Slovenije, grupa LPS koja je izvela pesmu „Disko“ u istom polufinalu, zauzeli poslednje mesto, sa osvojenih mizarnih 15 poena.

Predstavnica Crne Gore, Vladana i njena pesma „Breathe“ osvojila je srkomnih 33 poena, što je bilo dovoljno za  pretposlednje mesto u drugom polufinalu.

Inače ovo je treća pobeda Ukrajine na ovom takmičenju. Prvu pobedu na Evroviziji, Ukrajina je ostvarila 2004. godine sa pesmom „Wild Dance“, dok je drugu pobedu ostvarila pre tačno 6 godina, kada je u Stokholmu pobedu odnela pesma „1944“.

Da li će Ukrajina kao pobednica Evrosonga 2022. biti domaćin sledeće godine ili će neka druga zemlja organizovati ovo takmičenje, ostaje nam da vidimo u mesecima koji su pred nama.

Pobednički nastup Evrosonga 2022.