albanija 2023

Albanija je izabrala svoje predstavnike na Pesmi Evrovizije 2023! U Liverpul putuju Albina i porodica Kelemendi

Nakon Ukrajine, Albanija je druga zemlja koja je izabrala svog predstavnika na Pesmi Evrovizije 2023. godine. Na 61. Festivali i Këngës naši južni susedi su odlučili da će ih u Liverpulu predstavljati Albina i porodica Kelemendi sa pesmom „Duje“.

Albanija je od svog prvog pojavljivanja na Pesmi Evrovizije 2004. godine, sve svoje predstavnike birala putem festivala – Festivali i Këngës koji se tradcionalno održava krajem decembra.

Na ovogodišnjem albanskom nacionalnom izboru, učestvovalo je ukupno 26 takmičara, koji su uživo uz pratnju orkestra izveli svoje pesme. Festival je imao ukupno tri takmičarske večeri, a finale je održano 22. decembra.

Ove godine format je bio taj da stručni žiri odabere pobednika festivala kao i drugo i treće mesto, a publika da svojim glasovima izabere predstavnika Albanije na Pesmi Evrovizije 2023. godine, tako da se pobednik festivala i predstavnik Albanije ne moraju poklopiti. Pravo glasa imali su gledaoci iz Albanije i naše južne pokrajine Kosova i Metohije.

Stručni žiri je odlučio da je pobednica festivala Elisa Lila koja je izvela pesmu „Evita“, dok su Albina i porodica Kelemendi osvojili najviše glasova publike, dok ih je stručni žiri stavio na drugo mesto.

U revijalnom delu festivala, nastupalo je veliki broj gostiju mežu kojima su i nekadašnje predstavnice Albanije na Evroviziji – Elhaida Dani (2015. godine) i Eneda Tarifa (2016. godine), kao i ovogodišnji evrovizijski pobednici, ukrajinska grupa – Kalush Orchestra.

Inače predstavnici Albanije – Albina i porodica Kelemendi dolaze iz Srbije sa područja Kosova i Metohije. Albina je 1998. godine rođena u Peći.

                                   Predstavnici Albanije na Pesmi Evrovizije 2023. godine