Foto: HRT
Foto: HRT

Večeras Hrvatska bira svog predstavnika na Pesmi Evrovizije 2023

Večeras ćemo saznati ko će predstavljati Hrvatsku na Pesmi Evrovizije 2023. godine u Liverpulu.

U Opatiji sa početkom u 20.15 časova, održaće se hrvatski izbor za Pesmu Evrovizije – Dora 2023. na kojoj će učestvovati ukupno 18 izvođača.

Učesnici Dore 2023. nastupaće sledećim redosledom:

 1. Top of the Pop ft. Mario 5reković – Putovanje
 2. Yogi – Love at First Sight
 3. Boris Štok – Grijeh
 4. Tajana Belina – Dom
 5. Krešo i Kisele kiše – Kme kme
 6. Maja Grgić – I Still Live
 7. Barbara Munjas – Putem snova
 8. Đana – Free fallin’
 9. Patricia Gasparini – I Will Wait
 10. The Splitters – Lost and Found
 11. Hana Mašić – Nesreća
 12. Damir Kedžo – Angels and Demons
 13. Martha May – Distance
 14. Detour – Master Blaster
 15. Meri Andraković – Bye Bye Blonde
 16. Let 3 – Mama ŠČ!
 17. Eni Jurišić – Kreni dalje
 18. Harmonija disonance – Nevera (Lei, lei)

Rekapitulacija pesama učesnika Dore 2023.

Način glasanja na Dori 2023. je isti kao i prethodnih godina. Pobednika Dore 2023. i predstavnika Hrvatske na Pesmi Evrovizije, biće izabran kombinacijom glasova publike i žirija (odnos 50%-50%).

Glasovi publike sakupljaće se putem telefonskih poziva i SMS-ova glasova. Vreme predviđeno za glasanje publike je nakon izvođenja svih takmičarskih kompozicija i trajaće 15 minuta. Glasovi publike rasporediće se proporcionalno tako što će svaka pesma u zavisnosti koliko je glasova dobila, dobiti deo poena od ukupnih 580 (npr. ukoliko je jedna pesma dobila 10% glasova publike ona će dobiti 58 poene).

Što se tiče stručnog žirija, ove godine postojaće deset žirija, koji predstavljaju dopisništva HRT-a. Svaki žiri nosi naziv po gradu iz kojeg dolazi pa ćemo tako imati – Zagreb, Čakovec i Varaždin, Rijeka, Pula, Osijek, Zadar, Knin i Šibenik, Split, Dubrovnik i Vukovar.

Svaki žiri biće sastavljen od tri člana i to: jednog radnika HRT-a (muzički urednik ili novinar koji se bavi muzikom) i dva člana koja se profesionalno bave muzikom. Svaki član rangira pesme od prvog do 18. mesta i to tako što na prvo mesto stavlja, prema svom mišljenju, najbolju pesmu, a na 18. mestu najlošiju. Kada se zbroje sve rangirane pesme, 10 najboljih pesama dobiće  od 1-8, 10 i 12 poena.  Ukupan broj poena koji će žiri dodeliti takođe iznosi 580.

U slučaju izjednačenja, prednost će imati ona kompozicija koja je dobila veći broj poena od publikeima ona pjesma s većim brojem bodova od publike.

Voditelji večerašnjeg šoua biće nekadašnji takmičari Dore – Mirko Fodor i Marko Tolja kao i radijski i televizijski voditelj Mario Lipovšek Batifiaca.

Kao specijalni gost festivala najavljen je nekadašnji predstavnik Hrvatske na Evroviziji i česti učesnik na Dori – Toni Cetinski.

Večerašnji šou koji počinje u 20.15 časova, odnosno prenos Dore iz Opatije moći ćete pratiti na Prvom programu HRT-a, Drugom programu Hrvatskog radija (uz komentare Zlatka Turkalja), YouTube kanalu Hrvatske radiotelevizije i putem aplikacije HRTi.