Foto: Sarah Louise Bennett / EBU
Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Švedska je pobednik Pesme Evrovizije 2023! Srbija na 24. mestu

Sinoć smo saznali pobednika Pesme Evrovizije 2023. godine koja se održala u Liverpulu, Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tako je predstavnica Švedske – Lorin uspela da se ponovo popone na muzički vrh Evrope, sa pesmom „Tatto“. Ona je u sinoćnom finalu osvojila najviše poena i to ukupno 583 – 340 poena od stručnog žirija (1. mesto) i 243 poena od publike (2. mesto).

Drugo mesto pripalo je predstavniku Finske – Keriju koji je sa pesmom „Cha Cha Cha“ ukupno osvojio 526 poena – 150 poena dobio je od stručnog žirija (4. mesto) i 376 poena od publike (1. mesto), dok se na trećoj poziciji našla predstavnica Izraela – Noa Kirel, koja je sa energičnom pesmom „Unicorn“ i još energičnijim nastupom uspela da osvoji 362 poena – 177 poena od stručnog žirija (2. mesto) i 185 poena od publike (5. mesto).

Pobednica Pesme Evrovizije 2023. – ŠVEDSKA

Što se tiče predstavnika Srbije – Luk Blek je završio ovogodišnje takmičenje na 24. poziciji. Srpski predstavnik je uspeo da osvoji tek 30 poena i to 14 poena od stručnog žirija (23. mesto) i 16 poena od publike (21. mesto).

Nastup Srbije u finalu Pesme Evrovizije 2023.

Kada su u pitanju naši susedi i zemlje bivše Jugoslavije, najbolje su se plasirali predstavnici Hrvatske – grupa Let 3, sa pesmom „Mama ŠČ!“ uspela je da osvoji 13. mesto na tabeli sa ukupno osvojenih 123 poena. Predstavnici Slovenije – grupa Joker Our zauzela je 21. mesto na tabeli, dok su predstavnici Albanije na jednoj poziciji niže – 22. mesto. Predstavnici Rumunije i Grčke nisu uspeli da se kvalifikuju u finale ovogodišnjeg takmičenja, dok ostali naši susedi – Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Bugarska uopšte nisu ni učestvovale na takmičenju.

Foto: EBU

Foto: EBU

U tabeli možete pogledati sve odvojene poene žirija i publike, kao i konačni poredak ovogodišnjeg takmičenja.

 

Ako analiziramo tabelu možemo videti da je bilo veoma neizvesno i šaroliko pri vrhu tabele. Što se tiče žirija najviše poena dobio je predstavnica Švedske koja je osvojila 340 poena, dok je na drugom mestu bila predstavnica Izraela  koja je osvojila skoro dvostruko manje poena u odnosu na prvoplasiranu predstavnicu Švedska – 177 poena. Na trećem mestu našao se predstavnik Italije. Što se tiče Srbije žiri je nije stavio na visoku poziciju, Luk Blek je osvojio tek 14 poena od strane žirija i tako zauzeo 23. poziciju.

Što ste tiče publike tu je priča bila malo drugačija. Prema oceni gledalaca širom Evrope, Australije i sveta, najbolju pesmu imao je predstavnik Finske koji je osvojio 376 poena. Drugo mesto zauzela je pobednička pesma takmičenja Švedska, koja je sakupila čak sto poena manje u odnosu na prvoplasiranu – 243 poena, a treće mesto pripalo je Norveškoj – 216 peona. Predstavnik Srbije je kod publike osvojio 2 poena više nego kod žirija odnosno 16 poena, što je bilo dovoljno za 21. poziciju na tabeli.

Najveću razliku napravili su predstavnici Hrvatske koji su kod žirija bili pretposlednji – 25. mesto sa samo 11 poena, ali ih je zato publika stavila na visoko 7. mesto i dodelila im 122 poena. Slična je situacija bila i sa predstavnicom Španije, samo što je nju publika dosta lošije ocenila, pa je tako bila poslednja kod publike sa osvojenih 5 poena, dok ju je žiri svrstao na 9. poziciju.

Od koga je Srbija dobila poene?

Kao što smo već rekli Srbija je sinoć sakupila ukupno 30 poena – 16 poena od publike i 14 poena od žirija.

 

Kako su glasali srpski stručni žiri i srpska publika?

Članovi ovogodišnjeg srpskog stručnog žirija su:

  • predsednica žirija Ana Đurić Konstrakta – pevačicakompozitor i diplomirani arhitekta, predstavljala je Srbiju na Pesmi Evrovizije 2022. godine, osvojivši 5. mesto;
  • Zoran Živanović – Žika Zana – kompozitor, tekstopisac i frontmen popularne grupe Zana;
  • Dragan Đorđević Suzuki – vilončelista;
  • Sara Jo  – pevačica i kantautorka, predstavljala je Srbiju na Pesmi Evrovizije 2013. godine kao članica grupe Moje 3 i učesnica Pesme za Evroviziju 2022 gde je sa pesmom „Muškarčina“ osvojila 2. mesto;
  • Sandra Perović – voditeljka RTS-a;

Glasovi Srbije izgledaju ovako:

 

Što se tiče srpskih glasova – publika i žiri su se složili kome će dati 2 poena – Italiji. Što se tiče najviših poena 7, 8, 10 i 12 poena žiri i publika su dali istim zemljama, ali sa malo drugčijim rasporedom poena.

Najzanimljiviji trenuci Pesme Evrovizije 2023!

Ovogodišnje evrovizijsko izdanje, donelo nam je dosta zanimljisvosti. Iako je Švedska ubedljivo pobedila, ona će biti prva zemlja pobednik koja nije osvojila 12 poena od strane publike ni kod jedne zemlje učesnice. Ali zato je žiri iz čak 15 zemalja odlučio da Švedskoj da 12 poena. Takođe je zanimljivo i to da publika iz Finske, koja tradicionalno dodeljuje poene svojim susedima, ove godine nisu dali nijedan poen Švedskoj.

Zatim ovo je drugi trijumf Lorin na Pesmi Evrovizije. Prvi put je pobedila na Pesmi Evrovizije 2012. godine sa pesmom „Euphoria“, da bi nakon 11 godina to opet učinila i u Liverpulu. 

Ove godine su čak dve zemlje uspele da ne osvoje nijedan poen. Reč je o predstavnicima Rumunije i San Marina koji su nastupali u drugoj polufinalnoj večeri. Obe zemlje nisu dobile nijedan poen i time su završile na dnu tabele.

Još jedna zanimljivost je i to, da je u ovogodišnjem finalu Pesme Evrovizije nastupalo čak 4 predstavnika koji su porekolom ili su rođeni na teritoriji Srbije. Pored Luke koji je predstavljao Srbiju, reč je i o Teodori Špirić, poznatija i kao Thea Devy, koja je rođena u Beču, a čiji su roditelji srpske nacionalnosti. Ona je i deo svog detinjstva provela u Kladovu. Takođe 2020. godine učestvovala je i u trci srpskog izbora za predstavnika na Pesmi Evrovizije, sa pesmom „Sudnji dan“.

Nastup Austrije u finalu Pesme Evrovizije 2023.

Zatim tu je i frontmen grupe Joker Out – Bojan Cvjetićanin, čiji su roditelji Srbi. Grupa Joker Out je ove godine predstavljala Sloveniju. Grupa postoji od 2016. godine i do sada su objavili mnoge pesme pre svega na slovenačkom, ali i na srpskom i engleskom jeziku.

Nastup Slovenije u finalu Pesme Evrovizije 2023.

I na kraju tu je porodica Kelemendi, koja je zajedno sa Albinom predstavljala Albaniju u Liverpulu. Ova petočlana porodica dolazi iz Peći, grada iz naše južne pokrjaine Kosova i Metohije. Porodica Kelemendi uspela je da pobedi na albanskom nacionalnom izboru i tako dobije priliku da predstavlja ovu Balkansku zemlju na Evroviziji.

Nastup Albanije u finalu Pesme Evrovizije 2023.