Foto: Corinne Cumming / EBU
Foto: Corinne Cumming / EBU

Večeras je veliko finale Pesme Evrovizije 2023! Navijamo za Srbiju!

Večeras ćemo saznati koja zemlja će se popeti na muzički tron Evrope. Od 21.00 čas u Liverpulu počinje veliko finale 67. Pesme Evrovizije, u kojem će nastupati predstavnici iz 26 zemalja – 20 zemalja koje su se plasirale iz prvog i drugog polufinala, kao i članovi velike petorke – Španija, Francuska, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i prošlogodišnji pobednik Ukrajina.

Čast da otvori veliko finale Pesme Evrovizije 2023. pripala je predstavnicama Austrije, među kojima je Teodora Špirić (poznatija i kao Thea Devy), pevačica srpskog porekla, dok će ovogodišnje takmičenje zatvoriti predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva.

Predstavnik Srbije – Luk Blek nastupiće u finalu pod rednim brojem 5a kompletni redosled nastupanja izgleda ovako:

  1.  Austrija / Teya i Salena – „Who the Hell Is Edgar?“
  2.  Portugal / Mimicat – „Ai coração“
  3.  Švajcarska / Remo Forrer – „Watergun“
  4.  Poljska / Blanka – „Solo“
  5.  Srbija / Luke Black – „Samo mi se spava“
  6.  Francuska / La Zarra – „Évidemment“
  7.  Kipar / Andrew Lambrou – „Break a Broken Heart“
  8.  Španija / Blanca Paloma – „Eaea“
  9.  Švedska / Loreen – „Tattoo“
  10.  Albanija / Albina and Familja Kelmendi – „Duje“
  11.  Italija / Marco Mengoni – „Due vite“
  12.  Estonija / Alika – „Bridges“
  13.  Finska / Käärijä – „Cha Cha Cha
  14.  Češka Republika / Vesna– „My Sister’s Crown″
  15.  Australija / Voyager – „Promise“
  16.  Belgija / Gustaph – „Becaouse of You“
  17.  Jermenija / Brunette – „Future Lover“
  18.  Moldavija / Pasha Parfeni – „Soarele și luna“
  19.  Ukrajina / Tvorchi - „Heart of Steel“
  20.  Norveška / Alessandra – „Queen of Kings“
  21.  Nemačka / Lord of the Lost – „Blood & Glitter“
  22.  Litvanija / Monika Linkytė – „Stay“
  23.  Izrael/ Noa Kirel – „Unicorn“
  24.  Slovenija / Joker Out – „Carpe Diem“
  25.  Hrvatska / Let 3 – „Mama ŠČ!“
  26.  Ujedinjeno Kraljevstvo / Mae Muller – „I Wrote a Song“

Pored Srbije u finalu će nastupati i ostale zemlje biše Jugoslavije koje učestvuju na ovogodišnjem takmičenju. Boje Hrvatske ove godine brane grupa Let 3 koja će izvesti pesmu „Mama ŠČ!“, dok će Sloveniju predstavljati grupa Joker Out sa pesmom „Carpe Diem“. Inače frontmen slovenačke grupe je pevač Bojan Cvjetićanin, koji je poreklom iz Srbije. Zanimljivo je to da je ovo prvo izdanje Pesme Evrovizije u kojem su se predstavnici ovih tri Balkanskih država zajedno kvalifikovale u finale.

Za razliku od polufinala, gde su šou vodile tri dame – britanska pevačica Aleša Dikson, britanska glumica Hana Vadingem i ukgrajinska pevačica Julija Sanina, večeras će im se pridružiti i irski televizijski voditelj Grejem Norton.

Foto: EBU

Foto: EBU

Pre početka takmičarskog dela, aktuelni pobednici Evrosonga – ukrajinska grupa Kalush Orchestra, izvešće svoju pesmu „Stefania“, nakon čega će se sada već tradicinalno, održati i Parada zastava u kojoj će izvođači zemalja učesnika finala Evrovizije 2023. prošetati sa svojim zastavama uz muzičku podlogu.

glasanje u finalu 2023

Za razliku od polufinala. u finalu će pored publike glasati stručni žiri iz svakje zemlje učesnice ovogodišnjeg takmičenja, tako da će pobednika Pesme Evrovizije 2023. odlučiti kombinovanim glasanjem (odnos 50%-50%). Stučni žiri je svoje mišljenje dao sinoć nakon druge generalne probe, dok će gledaoci to moći da urade večeras nakon poslednjeg izvedenog nastupa i to telefonskim pozivima ili slanjem SMS-a. Sa jednog broja moguće je glasati najviše 20 puta. Gledaoci iz Srbije ne mogu glasati za svog predstavnika.

Gledaoci iz država koje ne učestvuju na ovogodišnjem takmičenju, takođe mogu da glasaju i to isključivo putem specijalno napravljenog sajta samo za tu priliku – ESC.VOTE.

HowToVoteFromSerbia

Što se tiče kladionica, pre finala najveću šansu za pobedu ima predstavnica Švedske, a za njom slede predstavnici Finske, Ukrajine, Izraela i Norveške. Od država iz bivše Jugoslavije najbolje se kotiraju predstavnici Hrvatske koji se trenutno nalaze na 12. poziciji favorita, zatim slede predstavnici Slobenije na 21. poziciji, dok je predstavnik Srbije na samom začelju tabele  odnosno 23. poziciji. Poslednja zemlja na kladionicama je Albanija.

kladionice 2023

Gde možete da pratite večerašnji šou?

Zbog plasmana predstavnika Srbije u finale Pesme Evrovizije 2023. RTS je odlučio da prenos finalne večeri ipak bude na  Prvom programu, tako da veliko finale možete pratiti direktno od 21.00 čas na:

Listići za glasanje

Kao i za polufinalne večeri, OGAE Srbija je pripremila posebno dizajnirane listiće za glasanje, koji će vam pomoći da na poseban način pratite večerašnje finale. Listiće za glasanje možete potpuno besplatno preuzeti OVDE, a potom odštampati ih i na njima beležiti utiske tokom prenosa i tako upotpuniti evrovizijski doživljaj.

listic_esc2023_finale