eurovision.tv
eurovision.tv

Posle 30 godina Luksemburg se vraća na Pesmu Evrovizije

Posle pauze od 30 godina, Luksemburg je odlučio da se ponovo takmiči na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi, a i svetu.

Kristof Gusens, izvršni direktor nacionalnog servisa Luksemburga, RTL-a izjavio je „Oduševljeni smo što se Luksemburg vraća na Pesmu Evrovizije, a još smo uzbuđeniji što će naša televizija preuzeti uzbudljiv zadatak odabira delegacije za 2024. godinu. Kao medijska kuća koja je posvećena ljudima Luksemburga, uzbuđeni smo što će se emisije emitovati uživo. Gledatelji će moći doživjeti Evrosong u njegovom punom sjaju.”

Luksmeburg je jedna od retkih zemalja koja je učestvovala na prvoj Pesmi Evrovizije 1956. godine koja se održala u Luganu, Švajcarskoj. Ova zapadnoevropska zemlja je jedna od najuspešnijih država na takmičenju, jer je do sada osvojila čak 5 pobeda (dve manje od Švedske i Irske koje drže rekord sa 7 pobeda).

Poslednji put kada je Luksemburg učestvovao na takmičenju bilo je sada već davne 1993. godine, kada su osvojili 20. mesto, nakon čega su se povukli. Razlog zbog kojeg se Luksemburg povukao sa takmičenja je serija loših rezultata.

Kako god, Luksemburg je doneo odluku da pošalje svog predstavnika u švedski grad Malme. Odluku o tome ko će predstavljati Lukemburg u Švedskoj, saznaćemo u januaru 2024. godine, kada će se održati nacionalno finale.

Do tada podsetimo se poslednjeg nastupa Luksemburga na Pesmi Evrovizije.

Luksemburg na Pesmi Evrovizije 1993. godine