OGAESongContest2023_Serbia_Website

Srpska predstavnica na OGAE Song Contestu 2023. je Teya Dora sa pesmom „Džanum“

U toku jula, OGAE Srbija organizovala je nacionalno takmičenje na kojem se birao srpski predstavnik za onlajn takmičenje OGAE Song Contest 2023. 

Na nacionalnom takmičenju učestvovalo je rekordnih 60 pesama, koje su bile raspoređene u 5 polufinala, tako da je svako polufinale imalo po 12 pesama. Po 5 najbolje pesme iz svakog polufinala plasirale su se u finale nacionalnog takmičenja, tako da smo u finalu slušali 25 pesama. Kao i prethodnih godina, pobednika su birali članovi OGAE kluba Srbije, ali i članovi foruma i pratioci instagram profila OGAE Srbija, kombinovanjem glasova.

Pobednička pesma na nacionalnom takmičenju, koja će predstavljati OGAE Srbiju na OGAE Song Contest-u 2023. je pesma „Džanum“ koju izvodi Teya Dora. Pobednica takmičenja je u finalu osvojila ukupno 118 poena.

Na drugom mestu našla se jedina srpska evrovizijska pobednica Marija Šerifović i njena pesma „Dobar vam dan“, sa osvojenih 90 poena, dok se na trećem mestu, sa osvojenih 76 poena našla Sanja Vučić i njena pesma „Omađijan“.  

U tabelama ispod pogledajte koje su sve pesme učestvovale u nacionalnom izboru, kao i rezultate glasanja u polufinalima i finalu.

prvo pf

drugo pf

trece pf

cetvrto pf

peto pf

finale

OGAESongContest2023_Serbia_TOP5

Teodora Pavlovska, poznatija pod pseudonimu Teya Dora je srpska pevačica, kompozitorka i producentkinja. Prvu pesmu, pod nazivom Da na meni je, je objavila 2018. godine, a značajniju popularnost je postigla singlom Džanum iz 2023. godine, koja je pobednick i našeg takmičenja. Rođena je 1992. godine u Boru. Uporedu sa srednjom školom u Beogradu je pohađala i Muzičku školu „Dr. Vojislav Vučković” na odseku za klavir.

Teya Dora je zatim postala stipendista na Berkli Koledžu Muzike u Bostonu, gde je studirala pevanje. Na koledžu je bila u generaciji sa Čarlijem Putom. Pevala je prateće vokale za američke izvođeče, kao što su dobitnici nagrade Gremi Peti Ostin, Sidah Geret, Džeri Alen i Valeri Simpson. Nakon dilomiranja je jedno vreme živela u Njujorku gde je pisala pesme na engleskom jeziku u okviru produkcijske kuće ARKTKT Publishing.

Teya Dora je takođe pisala pesme i za druge izvođače, kao što su Nikolija, Nataša Bekvalac, Jovana Nikolić, Anastasija i Zoi.

Marta 2023. godine je objavila singl „Džanum“ za potrebe televizijske serije „Južni vetar: Na granici“. Pesma je ostvarila komercijalni uspeh postavši viralna na društvenoj mreži TikTok. Dana 22. maja Džanum je zauzeo četvrto mesto na globalnoj top-listi najviralnijih pesama na Spotifaju. Teya Dora je u junu takođe postala treći srpski izvođač koji je prešao milion mesečnih slušalaca na tom striming servisu, a drugo dvoje muzičara, Konstrakta i Luke Black, su doživeli taj uspeh neposredno nakon učešća na Pesmi Evrovizije. Singl se krajem aprila pozicinirao na šestom mestu Bilbordove muzičke lestvice u Hrvatskoj.

Inače reč „Džanum“ je iz turskog jezika i znači „dušo moja“ ili „srce moje“. U srpski jezik došla je još odavno – sudeći po tome što se „provlačila“ kroz razne stare pesme.

Muzika: Teya Dora, Luka Jovanović Luxonee
Tekst: Teya Dora, Slobodan Veljković Coby
Aranžman: Luka Jovanović, Teya Dora

Tekst pesme:

Niko neće džanum
Ni za živu glavu
Da mi leči ranu
Niko neće džanum

Dok tone veče, vraćam isti san
Preda mnom svetac drži crni lan
U more, sure boje, zove me taj glas
Nemam ja sreće, nemam spas (Nemam spas)

Niko neće džanum, niko neće moju bol
Da ga suze ganu, da mu predam se
Niko neće džanum, niko neće moju bol
Na mom jastuku, bez mira, sanjam zle
Ni do zadnjeg leta, ni do kraja sveta
Sudbina je moja kleta
Ova duša nema dom, ova duša nema ton
Crne zore sveće gore, moje more

Moje more, moje more
Moje more, moje more
Moje more, moje more
Moje more, moje more

Ni do zadnjeg leta, ni do kraja sveta
Sudbina je moja kleta
Moje more, moje more
Moje more

Niko neće džanum
Ni za živu glavu
Da mi leči ranu
Niko neće džanum

OGAE Song Contest je godišnje takmičenje za sve OGAE klubove u kom se predstavljaju pesme koje ni na koji način nisu povezane sa Pesmom Evrovizije. To znači da nisu učestvovale na nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije, niti na samoj Pesmi Evrovizije. Članovi svakog OGAE kluba internim nominacijama i glasanjem biraju pesmu koja će njihovu zemlju predstavljati na ovom takmičenju, koje je najbolji način upoznavanja aktuelne evropske muzičke produkcije, ali i dobar pokazatelj evropskih muzičkih trendova. Pravilo je da pesma mora biti objavljena u tekućoj ili prethodnoj kalendarskoj godini, kao i da je kraća od 5 minuta.

Domaćin i organizator ovogodišnjeg takmičenja OGAE Song Contest je OGAE Australija, koja je 2021. godine i osvojila ovo takmičenje. Pobednica prošlogodišnjeg izdanja je umetnica Tones and I sa pesmom Fly Away koja je u finalu osvojila 172 poena.

Takmičenje 2022. godine nije održano zbog političkih razloga pre svega rata u Ukrajini. Zbog tenzija koje su se desile tokom takmičenja organizatori su odlučili da otkažu takmičenje. OGAE Srbiju je na takmičenju trebala da predstavlja pesma „Slatko je more“ koje izvode Milica Pavlović i Albino.

Istoriju ovog takmičenja, sve dosadašnje pobednike, kao i istoriju i rezultate predstavnika OGAE Srbije možete pogledati OVDE.

Pobednica OGAE Song Contest-a 2021