kaldionice 2024

Ko su favoriti kladionica mesec dana pre početka Pesme Evrovizije 2024?

Uzbuđenje oko Pesme Evrovizije 2024. sve više raste kako se takmičenje približava, a ljubitelji muzike i kladionice prate svaki korak kako bi predvideli potencijalne pobednike. Ovogodišnje takmičenje obećava da će biti uzbudljivo, sa raznovrsnim izborom pesama i izvođača koji će se nadmetati za prestižnu titulu.

Ostalo je tačno mesec dana do početka 68. izdanja Pesme Evrovizije, koje će se ove godine održati u švedskom gradu Malmeu. Na ovogodišnjem izdanju učestvovaće ukupno 37 zemalja, među kojima je i Srbija.

Iako je ostalo još mesec dana do takmičenja, analiziracemo šta trenutno kladionice predviđaju, ko može pobediti u Malmeu ove godine.

Prema najnovijim podacima kladionica, trenutni favorit za osvajanje Pesme Evrovizije 2024. godine je Švajcarska, sa impresivnih 24% šansi da njihov predstavnik odnese pobedu. Njihova zarazna pop pesma „The Code“ osvojila je srca publike širom Evrope i sveta i postala glavni favorit uoči takmičenja. Šanse Švajcarca su se povećale nakon održavanja nekoliko evrovizijskih koncerata širom Evrope.

Na drugom mestu po šansama za pobedu nalazi se nama susedna Hrvatska. Predstavnik komšija Baby Lasagna ima 16% šanse prema kladionicama, da podigne evrovizijski trofej u Malmeu. Njihova zarazna rok pesma „Rim Tim Dagi Dim“ obećava da će doneti energiju i uzbuđenje na evrovizijsku scenu. Hrvatska je duži period držala prvo mesto na kladionicama.

Italija se takođe ističe kao ozbiljan konkurent, sa 12% šansi za pobedu prema kladionicama u ovom trenutku. Njihov prepoznatljiv i unikatni muzički stil, koji se ogleda kroz pesmu „La Noia“, obećava da će ih postaviti u vrhu tabele ovogodišnjeg izdanja.

Četvrti favorit za pobedu je Ukrajina. Iako suočena sa izazovima zbog ratom razorenih područja, ima značajnih 9% šansi za pobedu prema kladionicama. Njihova etno pop pesma „Teresa & Maria“ nosi duboku emotivnu poruku i ima potencijal da dirne srca publike širom Evrope i sveta.

Holandija se takođe nalazi među favoritima ove godine. Holandska pesma koja nosi naziv „Europapa“ ima 8% šasni da bude proglašena za najbolju pesmu Evrovizije 2024. godine.

Nažalost, situacija za Srbiju nije tako optimistična. Predstavnica Srbije, Teya Dora trenutno se nalazi na 20. poziciji. Iako Teyina balada donosi emotivnu poruku i vrhunsko izvođenje, trenutno ima svega 1% šanse za pobedu.

Od zemalja bivše Jugoslavije, tu je još samo i Slovenija koja je za dve pozicije ispred Srbije i trenutno se nalazi na 18. mestu favorita prema kladionicama.

Kada je reč o zemljama sa najmanjim šansama za pobedu prema kladionicama, tu su predstavnici San Marina, Moldavije, Portugala, Albanije i Češke, koji se nalaze na začelju tabele sa šansama za pobedu ispod 1%.

Tabela prvih 25. favorita prema kladionicama, u trenutku pisanja ovog teksta izgleda ovako:

tabela kladinonca 2024

Šta kažu kladionice – ko prolazi od polufinalista u veliko finale?

Prema prognozama kladionica za prvo polufinale, sigurni finalisti u ovom trenutku su predstavnici Hrvatske, Ukrajine, Litvanije i Finske, koji imaju najveće šanse da se nađu u finalu, više od 90% šansi. Što se tiče predstavnice Srbije, ona se trenutno nalazi na 7. poziciji prema kladionicama, sa solidnim izgledima za plasman u finale, čak 74% šansi. U finale bi prema kladionicama u ovom trenutku prošli još i predstavnici Luksemburga, Kipra, Poljske, Irske i Portugala.

Međutim, zemlje koje imaju najmanje šanse da iz prvog polufinala prođu u finale, odnosno zemlje koje u ovom trenutku prema kladionicama ne bi prošle u finale su Moldavija, Island, Azerbejdžan, Australija i Slovenija. Iako su predstavnici ovih zemalja spremni da pruže svoj maksimum, konkurencija je jaka, a šanse za prolazak su niske prema kladionicama

Što se tiče drugog polufinala, kladionice predviđaju da će se u finale plasirati predstavnici Holandije, Švajcarske i Grčke, koje su među favoritima takmičenja, koje imaju čak 90% šanse da se nađu u finalu. U finale bi u ovom trenutku prošli i predstavnici Belgije, Jermenije, Norveške, Izraela, Austrije, Estonije i Gruzije.

Sa druge strane, zemlje koje se suočavaju sa najvećim izazovima za prolazak u finale, odnosno zemlje koje bi u ovom trenutku ostale u polufinalu su Češka, Malta, Albanija, San Marino, Danska i Letonija.

Na kraju treba istaći da su kladionice korisni pokazatelji trenutnih trendova i favorita, ali da Pesma Evrovizije uvek donese neizvesnost i iznenađenja. Bez obzira na prognoze, pravi spektakl i prava ocena svih izvođača dolazi tek sa prvim probama i samim događajem u maju. Tada će svet imati priliku da uživa u svim nastupima i da vidi ko će zaista zasijati na evrovizijskoj sceni i osvojiti srca publike širom Evrope i sveta.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>