Belorusija_balon

Objavljen konkurs u Belorusiji

Iz Belorusije nam stiže vest da je tamošnji emiter, BTRC, počeo da prima prijave za učešće na nacionalnom izboru. Pravila za prijavljivanje učesnika se nisu mnogo promenila, ali sistem glasanja jeste.

Prijavljivanje će trajati do 21. novembra. Kako navode iz televizije, prijavu mogu da pošalju svi građani Belorusije, ali i svi strani građani. Na konkurs su pozvani i oni koji nemaju državljanstvo Belorusije, a žive u ovoj zemlji. Konkurs je otvoren za kompozitore i izvođače.

Ukoliko izvođač nije i autor teksta ili muzike pesme koju izvodi, uz prijavu treba da priloži i saglasnost autora o učešću. Isto važi i za autora koji se prijavljuje – pri prijavljivanju, on mora da navede izvođača kojeg je odabrao i priloži njegovu saglasnost. Jedan kandidat može da pošalje samo jednu prijavu. Prijava treba da sadrži dve verzije pesme, na engleskom i na ruskom ili beloruskom jeziku.

Sama procedura odabira sastoji se iz dva kruga. U prvom krugu žiri ocenjuje pesmu, sluša izvođače i vrši izbor, dok je drugi krug nacionalno finale. Za oba kruga, BTRC će odabrati različite članove žirija. Rezultati audicija biće objavljeni najkasnije do 5. decembra. Žiri će odabrati 15 najboljih pevača i 30 najboljih kompozicija. Nacionalno finale biće održano najkasnije do 23. januara 2015.

Teo, prošlogodišnji predstavnik koji je osvojio šesnaesto mesto. (Foto: Eurovision.tv)

Što se tiče sistema glasanja u finalu, on će biti sličan glasanju na našoj Beoviziji do 2009. Žiri će biti sastavljen od sedam članova, čija će se imena čuvati u tajnosti do početka prenosa. Glasanje žirija je organizovano po evrovizijskom sistemu. Svaki član žirija može da dâ jednom kandidatu od 0 do 12 poena, izuzev 9 i 11. Televizijski gledaoci će imati priliku da glasaju za svog favorita putem SMS i telefonskog poziva. Glas gledalaca praktično se računa kao glas osmog člana žirija, zato što se poeni daju po istom kriterijumu. Onaj koji osvoji najviše glasova gledalaca dobija 12 poena, drugi najbolji 10 i tako redom.

Prošle godine, Belorusiju je predstavljao Teo sa pesmom Cheesecake. Osvojio je 43 poena i zauzeo 16. mesto u finalu. Belorusija je najbolji uspeh ostvarila 2007. godine u Helsinkiju, zauzevši šesto mesto. Belorusija je debitovala 2004. godine, a zanimljivo je da su svi njeni predstavnici izvodili svoje pesme na engleskom jeziku.