Litvanija_balon

LRT objavio pravila konkursa

Litvanski javni servis, LRT, objavio je u ponedeljak detalje izbora predstavnika Litvanije na Pesmi Evrovizije u Beču. Način izbora se, u suštini, ne razlikuje od prošlogodišnjeg. 

Jedina promena je novo pravilo, koje dopušta samo državljanima Litvanije i strancima koji imaju stalno boravište u ovoj zemlji, da se prijave na konkurs za izvođača. Međutim, na konkurs za autora mogu da se prijave i strani kompozitori. Autori koji šalju kompoziciju moraju da obrate pažnju da im pesma nije emitovana u javnosti pre 1. septembra 2014.

Oba konkursa traju do 15. decembra, a na konkurs za izvođača mogu da se prijave i bendovi.

Ceo projekat izbora pesme počinje 3. januara 2015. i trajaće tri meseca. Tada će se emitovati i prva emisija, u kojoj će biti predstavljeni takmičari. Oni će pevati pesme litvanskih autora i to isključivo na litvanskom. Gledaoci i žiri će glasati, ali rezultati glasanja neće biti saopšteni do kraja druge emisije. Tada će takmičari pevati svetske hitove, a na kraju emisije će biti objavljeni spojeni rezultati prve i druge emisije. Izvođač koji bude imao najmanji broj glasova ispada iz takmičenja. Druga emisija će biti emitovana 10. januara

U trećoj emisiji ćemo, po prvi put, moći da čujemo pesme koje se takmiče na izboru. Tada će biti predstavljeno 11 pesama, koje će izvoditi isto toliko takmičara. Emisija će biti emitovana 17. januara, a dva izvođača i dve pesme koji budu dobili najmanje poena, po oceni žirija i publike, neće proći u sledeći krug. U pravilima se navodi da se izvođači i pesme ocenjuju odvojeno, što znači da kompozicija može da nastavi takmičenje, bez obzira što je takmičar koji ju je izvodio ispao iz takmičenja i obrnuto.

Proglašenje pobednika 2014. Printscreen: YouTube

U narednoj emisiji (24.01.2015), slušaćemo po devet pesama i takmičara. Oni će biti eliminisani iz takmičenja na isti način kao u trećoj emisiji. Zaključno sa šestom emisijom, na osnovu istih pravila, biće eliminisano po dva izvođača i po dve kompozicije. Šesta emisija biće emitovana 7. februara, a zanimljivo je da sve do sedme emisije nećemo imati direktan prenos, već će emisije biti snimane četiri do pet dana ranije.

U sedmoj emisiji, koja je na programu 14. februara, ostaju nam tri izvođača i tri pesme. Ova emisija, koja će biti emitovana uživo, predstavlja finale za pesme. Tada ćemo saznati koja pesma će predstavljati Litvaniju na Pesmi Evrovizije, što znači da će gledaoci i žiri glasati isključivo za kompozicije, dok takmičari ostaju „bezbedni“.

Finale nacionalnog izbora biće emitovano 21. februara. Tri takmičara će pevati pobedničku pesmu. Pobednik će biti proglašen uduruženim glasanjem publike i žirija, dok će u slučaju istog broja poena prva dva takmičara, žiri odlučiti ko dobija kartu za Beč. U slučaju da pobednik iz nekog razloga odluči da ne želi da bude predstavnik Litvanije, žiri će odabrati predstavnika.

Sistem glasanja u svim emisijama je sledeći: žiri dodeljuje poene po evrovizijskim pravilima, a publika se, uslovno rečeno, tretira kao još jedan član žirija i onaj koji je osvojio najveći broj glasova, dobiće 12 poena, drugi najbolji 10 i tako redom. U pravilima nije navedeno koliko će članova žirija biti u emisijama.

Nakon finala, ostaju nam još dve emisije. Ove dve emisije biće revijalnog tipa. Deveta emisija biće skup najboljih nastupa iz svih emisija, dok je deseta emisija zapravo koncert pobednika. Na ovom koncertu će se pojaviti i ostali takmičari.

Da podsetimo, Litvaniju je u Kopenhagenu predstavljala Vilija Matačiūnaitė, koja je pobedila na ovogodišnjem, sličnom izboru. Ona je, sa svojom pesmom Attention, zauzela jedanaesto mesto u polufinalu. Najbolji uspeh Litvanije bio je šesto mesto u Atini, 2006. godine. Zanimljivo je da Litvanija jedina nije ostvarila pobedu od baltičkih zemalja (Estonija je pobedila 2001, a Letonija 2002).

Izvor