Litvanija_balon

Litvanija: Poznati učesnici nacionalnog izbora

U Litvaniji je sve spremno za početak izbora za predstavnika ove zemlje u Beču. Nacionalni javni servis LRT objavio je imena učesnika i članova žirija nacionalnog izbora.

Proteklih meseci na adresu LRT-a pristigao je veliki broj prijava, što izvođača, što kompozitora. Komisija je uspela da taj broj svede na dvanaest izvođača koji će nastupiti u takmičenju. Ovo su njihova imena:

1. Monika Linkytė
2. Reda Striškaitė
3. Milita Daikerytė
4. Karolina Mondeikaitė – Liepa
5. Jurgis Bruzga
6. Wilma La
7. Vilija Pilibaitytė – Mia
8. Rolikai
9. Vaidas Baumila
10. Tadas Juodsnukis
11. Neringa Šiaudikytė
12. Edgaras Lubys

Ono što je zanimljivo je da se na ovom spisku nalaze i Vilija Pilibaitytė – Mia i Vaidas Baumila. Oni su učestvovali i na prethodnom nacionalnom izboru i stigli do finala. Mia je tada zauzela drugo, dok je Vaidas bio na trećem mestu. Komisija je odabrala i dvanaeest kompozicija. Pesme ćemo prvi put moći da čujemo u trećoj emisiji, koja će biti emitovana 17. januara.

Pored imena učesnika takmičenja, objavljena su imena i onih koji će ih ocenjivati. To su Ramūnas ZilnysEdmundas Seilius, Audrius Giržadas i Linas Adomaitis. 

Litvanski nacionalni izbor započeće 3. januara 2015, a tada ćemo po prvi put videti navedene takmičare, kada će pevati pesme stranih izvođača. Druga emisija će biti emitovana 10. januara, a tada će izvođači pevati pesme na litvanskom. Nakon ovih emisija, čije je snimanje već u toku, iz takmičenja će biti elimisan jedan takmičar koji je imao najmanji broj poena.

Dok čekamo na početak ovog takmičenja, da se podsetimo na prošlogodišnju predstavnicu Litvanije Viliju Matačiūnaitė, koja je u Kopenhagenu pevala pesmu Attention. Nažalost, nije uspela da uđe u finale.