Estonija_balon

Nikad više prijavljenih izvođača u Estoniji

Danas u 15 časova se završilo prijavljivanje na konkurs za estonski nacionalni izbor Eesti Laul 2015. Iz ERR-a, estonskog javnog servisa, kažu da su veoma zadovoljni ishodom konkursa.

Naime, za sedam godina postojanja Eesti Laula, za takmičenje je ukupno bilo prijavljeno 1128 kompozicija. Međutim, za takmičenje koje će biti održano naredne godine zabeleženo je najveće interesovanje – čak 212 kompozicija je u konkurenciji ovog puta. Poređenja radi, prethodne godine na konkurs se prijavilo 188 izvođača.

Producent festivala Heidy Purga ističe da se ne seća da je prethodnih godina imala takav direktan kontakt sa onima koji su želeli da se prijave na festival u odnosu na ovu godinu. I u zabavnom programu ERR-a su zadovoljni. Urednik Mart Normet kaže: „Veoma smo ponosni. Možda malo preterujem, ali mogu reći da su svi ovde: izvođači koji su već poznati, ali i neki novi talenti. Konkurencija će biti oštra.“

Žiri ima obavezu da do četvrtka, 4. decembra odabere dvadeset pesama koje će se takmičiti u dva polufinala koja su zakazana za februar 2015. Tog dana će imena pesama i izvođača biti objavljena u emisiji Ringvaade na ETV-u. Prvo polufinale će se održati 7. februara, dok je drugo polufinale planirano za 14. februar. Finale, u kojem će učestvovati po pet najboljih kompozicija iz polufinalâ, biće održano 21. februara.

Muzički festival Eesti Laul tradicionalno se održava od 2009. godine. Najuspešniji pobednici festivala su grupa Urban Symphony (2009) Ott Lepland (2012). Oni su zauzeli šesta mesta u Moskvi, odnosno Bakuu. Pre Eesti Laula, nacionalni izbor Estonije bio je festival Eurolaul.

Dok čekamo imena učesnika, podsetimo se ovogodišnje predstavnice Estonije. Tanja je izvela pesmu Amazing, sa kojom, nažalost, nije uspela da se domogne finala.