Aminata / Foto: delfi.lv
Aminata / Foto: delfi.lv

Aminata predstavlja Letoniju u Beču

Večeras je u Rigi održano finale letonskog nacionalnog izbora Supernova 2015. Nakon dva četvrtfinala i polufinala, večeras je održano veliko finale u kojem je nastupilo četvoro takmičara. Tokom šoua koji je trajao više od dva sata, bilo je dosta priče uz emitovanje profila takmičara, a tokom reklamnih blokova publiku je zabavljao dabar – maskota izbora. Prva na scenu je izašla Aminata, zatim su usledili nastupi, redom, MNTHE, benda ElektroFolk i Markusa Rive.

Najveći broj glasova večeras je osvojila Aminata sa pesmom Love injected i ona će predstavljati Letoniju na 60. Pesmi Evrovizije u Beču. S obzirom da su tokom finala prikazivani preseci trenutnog stanja, ispostavilo se da je ona vodila sve vreme i na kraju prilično ubedljivo trijumfovala.

Posle svakog nastupa, žiri koga su činili Ieva Kerēvica, Kaspars Roga, pevač Brainstorma, Dons i muzički producent Guntars Račs, davali su svoje mišljene o nastupima, ali ovog puta samo gledaoci su odlučivali. Oni su mogli da sa jednog broja telefona pošalju najviše 5 glasova. Takođe, osim putem telefonskog glasanja, bilo je omogućeno i glasanje preko društvenih mreža (Twitter, Draugiem.lv i Facebook). 

# Izvođač – Pesma Internet
glasovi
Televoting Ukupno
1. Aminata – Love injected 8.319 14.017 22.336
2. Markus Riva – Take me down 5.818 9.932 15.750
3. ElektroFolk – Sundance 2.803 7.971 10.774
4. MNTHA – Nefelibata 3.010 7.352 10.362

 

U revijalnom delu su nastupili grupa Brainstorm (letonski Prāta Vētra), inače prvi predstavnici Letonije 2000. godine, otpevavši „Ziemu apēst“, grupa Bet Bet koja je izvela svoju novu pesmu „Pasaules vidū“ i Dons koji je izveo svoj najnoviji hit „Pašā ielas galā“.

Aminata Savadogo, rođena 1993. godine u Rigi, potiče iz mešovitog braka, od majke Letonke i oca iz Burkine Faso. Prošle godine je pokušala da izbori kartu za Kopenhagen, ali u finalu je sa pesmom „I can breathe“ završila na 5. mestu. Studira ekonomiju i učesnica je više televizijskih šou programa u Letoniji.

Pogledajte pobednički nastup: