Grupa JTR i Måns Zelmerlöw (Foto: SVT)
Grupa JTR i Måns Zelmerlöw (Foto: SVT)

JTR i Måns Zelmerlöw su finalisti Melodifestivalena

Večeras je u Erebrou održano četvrto i poslednje polufinale švedskog nacionalnog izbora Melodifestivalen 2015 u organizaciji SVT-a. Večeras smo čuli poslednjih sedam od 28 kompozicija koje učestvuju na ovogodišnjem izboru, a direktno u finale plasirala se grupa JTR Måns Zelmerlöw.

Grupa JTR je izvela pesmu brzog ritma Building It Upa Måns Zelmerlöw je prošao pomoću pesme Heroes koju je pratio zanimljiv scenski nastup.

U baraž, odnosno Andra chansen plasirali su se Dinah Nah i Hasse Andersson.

Veče je počelo zanimljivim nastupom voditeljke Sanne Nielsen koja je, na svoj način, izvela popularnu pesmu Free Your Mind. Nakon toga, ona se „obračunala“ sa plesačima na sceni. Ubrzo joj se na sceni pridružio i kolega Robin Paulsson. Sanna je na početku nosila plavo-crnu haljinu, ali Robin nije bio siguran da li je haljina zaista u tim bojama. Producenti su time odlučili da ismeju jučerašnju histeriju i raspravu oko haljine kojoj se nije znala boja.

Nakon zanimljivog uvoda, počeo je takmičarski deo polufinala, a na scenu je prvi izašao Midnight Boy, koji je izveo pesmu Don’t Say No. Pesma je inspirisana stilom iz osamdesetih godina, što nije tako čudno, jer je izvođač u najavi rekao da mu je to omiljeni period u muzici. Na sceni su se, pored samog izvođača nalazili plesači, ali i izložbene lutke iz prodavnica odeće. Druga je na scenu izašla Caroline Wennergren. Ona je izvela pesmu Black Swan. Caroline ima glas kao stvoren za džez, pa je i njena pesma sporog ritma bila u tom stilu. Na sceni sa njom je bio i bend, a zanimljivo je da je ona držala mikrofon koji je imao žicu, što je bilo u skladu sa nastupom.

Pod rednim brojem 3, nastupili su večerašnji prvi finalisti, grupa JTR. Njihova pesma Building It Up je brzog ritma, a sastoji se od različitih muzičkih stilova. Naime, u kompoziciji postoje i pop i rep elementi. Grupu JTR čine trojica momaka, John Andreasson, Tom Lundbäck i Robin Lundbäck. Oni su svoju muzičku karijeru započeli u australijskoj verziji emisije X Factor. Iako nisu dospeli do samog kraja, oni su uspeli da dokažu svoju popularnost, pa su izdali i svoj prvi album prošle godine.

Četvrti je na scenu izašao Hasse Andersson, pevač čije pesme zna cela Švedska. On je izveo pesmu Guld och gröna skogar (Zlatne i zelene šume). Ova pesma je bila u njegovom prepoznatljivom stilu, a on je nastupio sa gitarom u rukama, dok je ekran iza njega oponošao šumsko okruženje. Nakon njega, na sceni se pojavila Dinah Nah, koja je večeras izvela pesmu Make Me (La La La). Ova pesma je brzog ritma i modernog zvuka, a propraćena je izuzetnom koreografijom mnogobrojnih plesača. 

Annika Herlitz večeras je dobila čast da nastupi šesta. Ona je izvela pesmu Ett andetag (Jedan udisaj). Ova pesma je sporog ritma, a počinje bajkovito. Bajkovito je izgledala i sama Annika. Pri kraju pesme, platforma na kojoj se ona nalazila se uzdigla, a iza nje su padale plave svetlucave konfete.

Redni broj sedam je definitvno srećan broj za polovinu ovogodišnjih finalista. Måns Zelmerlöw je večeras nastupio sedmi i poslednji. Njegova pesma Heroes je srednje brzog ritma sa pop elementima. Måns je bio sam na sceni, ali je njegov nastup bio potpomognut projektorom, koji je doprineo da se nastup istakne. Måns Zelmerlöw je postao popularan zahvaljujući učešću u švedskoj verziji Idola 2005. godine, a kasnije je učestvovao i u plesnoj emisiji Let’s Dance. Tri godine je vodio emisiju Allsång på Skansen na SVT-u. Ovo je njegovo treće učešće na Melodifestivalenu, prvi put je nastupio 2007. godine sa pesmom Cara Mia, a njegovo drugo učešće je bilo 2009, kada je izveo pesmu Hope & Glory. Naredne godine je bio voditelj Melodifestivala sa glumcem Dolfom Lundgrenom. Ove godine učestvuje i kao kompozitor pesme Det rår vi inte för, koju su u prvom polufinalu izveli Behrang Miri i Viktor CroneOni će nastupiti sledeće nedelje u baražu.

I večeras smo imali veliki broj debitanata. Svim izvođačima, osim Månsa Zelmerlöwa i Caroline Wennergren, ovo je bilo prvo učešće na švedskom nacionalnom izboru. Od večeras, sve pesme sa festivala su dostupne na sajtu SVT-a (www.svt.se/melodifestivalen).

Sledeće subote održava se Andra chansen, u bukvalnom prevodu „druga šansa“, odnosno baraž, koji će dati drugu priliku svim izvođačima koji su se našli na trećem i četvrtom mestu u večerašnjem i prethodna tri polufinala. Večeras je objavljen i redosled nastupanja u duelima za finale. Parovi su sledeći:

Duel 1

1. Andreas Weise – Bring Out the Fire
2. Linus Svenning – Forever Starts Today

Duel 2

1. Hasse Andersson – Guld och gröna skogar
2. Kristin Amparo – I See You

Duel 3

1. Dolly Style – Hello Hi
2. Dinah Nah – Make Me (La La La)

Duel 4

1. Behrang Miri feat. Victor Crone – Det rår vi inte för
2. Samir & Viktor – Groupie

Ovaj deo takmičenja se održava u Helsingborgu uz direktan prenos na programu i veb-sajtu SVT-a.

Jedan komentar

  1. lepotica

    bravo ivans