17-1865554d496f841242

Opera Skala govori za OGAE Srbija

OGAE Srbija vam donosi još jedan eksluzivni intervju, ovog puta sa Esi, pevačicom sastava Opera Skala, jedinstvenog finskog sastava koji sjedinjuje operu i elektronsku muziku.

Pre svega, čestitamo vam na ulasku u finale UMK festivala!

- Hvala!

3Da li ste očekivali da se plasirate u finale festivala? Kakva su bila vaša očekivanja pre početka festivala?

- Moram priznati da smo očekivali da ćemo da se plasiramo u finale zbog predviđanja stručnjaka i kladionica. Često smo bili rangirani visoko na mnogim anketama i mediji su nas jako dobro prihvatili. Ali nikada ne možeš biti siguran u nešto dok se to zaista ne dogodi.

Na osnovu mišljenja mnogih stručnjaka i kladionica vi ste jedni od favorita za pobedu. Da li te to čini nervoznijom ili ti daje samopouzdanje pred finalni nastup?

- Mislim da mi daje samopouzdanje. U ovom komercijalnom, muzičkom poslu mi smo bili relativno nepoznati na sceni. Mi smo isprva morali da zavedemo sve. Sjajno je kada uspeš samo na osnovu svog talenta, rada i vizije, a ne na osnovu prethodne reputacije.

Da li ćete napraviti neke razlike u finalnom nastupu?

- Unapredićemo aspekte nastupa koji se tiču koreografije i vizuelnog efekta. Takođe se nadamo da ćemo uspeti da malo poboljšamo kvalitet matrice.

1

Šta misliš o ostalim pesmama na festivalu? Da li imaš lične favorite?

- Sviđa mi se to što se ove godine na festivalu mogu naći pesme raznoraznih muzičkih pravaca. Mislim da je naše polufinale bilo najteže, puno sjajnih izvođača i pesama u istoj rundi. Sviđaju mi se Shava, pogotovo njegov šarmantni nastup, kao i Jouni Aslak. 

Kako ste odlučili da se prijavite na festival?

- Ideja je došla posle naše poslednje produkcije pod nazivom ,,La Furia delle Costellazioni“ gde smo eksperimentisali sa konceptom mešanja barokne arije sa elektronskom muzikom. Sve te arije koje smo preradili su Vivaldijeva dela, ali smo rešili da nastavimo sa radom praveći sopstvene kompozicije. Ovaj spoj probudio je interesovanje potpuno nove publike i zato smo mislili da šira publika treba da čuje ono što mi pravimo. Takođe smo smatrali da je naš muzički pravac sjajan za evrovizijsku scenu. 

Šta bi vama značilo da predstavljate Finsku na Pesmi Evrovizije?

- Pre svega značilo bi našem sastavu, ali i meni kao pevačici. To bi bio naš proboj na internacionalnoj sceni. U nekom širem kontekstu to bi opet predstavilo Finsku evrovizijskoj publici kao državu koja uvek šalje nešto jedinstveno na takmičenje.

Da li pratiš Pesmu Evrovizije i koje su tvoje omiljene pesme?

- Dugi niz godina pratim Evroviziju, ali moram priznati da nisam pravi fanatik za tim festivalom. Volela sam nastup Loreen i njenu pesmu Euphoria što je i nas inspirisalo da napravimo našu pesmu. Svideo mi se i umetnički dojam u tom nastupu.

2Finska je država gde mnogi muzičari spajaju operu sa drugim muzičkim žanrovima. Kako ste vi došli na ideju da spojite operu sa elektronskom muzikom?

- Uvek sam volela da pevam baroknu muziku, i taj stil zaista prija mom glasu. S druge strane, Opera Skala je uvek tragala za različitim načinima ekspresije opere; naš cilj nisu standardni i mejnstrim repertoar. Počela sam da razmišljam kako da spojim svoju baroknu muziku sa produkcijom Opere Skale i predložila sam Vizu Oskaru, sa kojima sam ranije sarađivala, da malo eksperimentiše sa ovom idejom.

Koji su vaši planovi za budućnost što se tiče karijere?

- Nastavljamo sa našim umetničkim stilom, i planiramo da radimo jednu ili dve potpune produkcije godišnje. Naš sledeći projekat ,,Transit“ ima premijeru u maju u Helsinkiju, i to je jedna moderna ambijentalna opera zasnovana na operskim glasovima, ambijentalnom muzikom i plesom. Takođe nastavljamo naš rad na produkciji ,,La Furie“ i imamo planove da našu umetnost predstavimo na mestima gde se takva muzika ne očekuje – u noćnim klubovima i festivalima tehno muzike.

Da li bi rekla nešto čitaocima u Srbiji?

- Zahvaljujem se svim srpskim čitaocima na njihovom interesovanju. Nadam se da ćete posetiti naš sajt, youtube kanal, kao i sajt sa našom nagradnom igrom  http://www.voteforheartoflight.com/. Držite nam palčeve u velikom finalu da bi evropska publika videla Opera Skalu u Beču. A pre svega želim puno ljubavi svim obožavaocima muzike širom sveta.

Jedan komentar

  1. ninja

    Kompozitor pesme „Heart of Light“ Visa Oscar je ozenjen srpkinjom, eto srpsko-finske konekcije!!