ESC2015_vikend_najava

Pred nama je još jedan zanimljiv evrovizijski vikend

Pred nama je još jedan vikend u kome će 6 zemalja imati svoje nacionalne izbore. Svoje predstavnike za Beč izabraće Moldavija, Finska, Slovenija i Mađarska, Španija će predstaviti svoju pesmu, dok Švedska nastavljaja izbor preko četvrtog polufinala. I ovog puta, Evropesma.org vas na jednom mestu informiše o svim predstojećim događajima uz priložene linkove za gledanje uživo, tako da možete isplanirati koji šou ćete pratiti.

SUBOTA, 28. februar

MoldavijaMoldavija

Nakon održana dva polufinala, u Moldaviji je na redu finalno veče festivala „O Melodie Pentru Europa 2015″. Gledaćemo nastupe 16 izvođača, po 8 iz svakog polufinala, a pobednika će odlučiti žiri i publika u odnosu 50%:50%.

Pogledajte redosled nastupa u finalu, a klikom na naziv možete preslušati finalne pesme:

  1. Miss MLonely stranger 
  2. Irina Kitoroagă – I’m gonna get you  
  3. Eduard Romanyuta – I want your love 
  4. Dana MarkitanLove me
  5. Diana Brescan – Up and down
  6. Doinița Gherman – Inima fierbinte
  7. DoReDos – Maricica
  8. Stela Boţan & The Cadence of HeartSave me
  9. Mihaela AndreiAbout love 
  10. Lidia IsacI can’t breathe
  11. Glam Girls – Magia 
  12. Sunstroke Project & Dj Michael Ra – Day after day 
  13. Julia Sandu – Fire  
  14. Serj KuzenkoffDanu Nazdravanu
  15. Marcel Roşca – Feelings will never leave
  16. Valeria Paşa – I can change all my life
Finale “O Melodie Pentru Europa 2015” počinje u 18:45, po srednjeevropskom vremenu, uz direktan prenos na kanalu Moldavija 1, Radio Moldavija, na zvaničnom portalu TRM.MD, kao i na zvaničnom sajtu Evrovizije eurovision.tv.

SvedskaŠvedska

Švedski izbor se sastoji od četiri polufinala, druge šanse i velikog finala, a u subotu je na programu 4. polufinale, koje će se održati u Erebru. Dvoje će proći direktno u finale, dok trećeplasirani i četvrtoplasirani idu u tzv. Drugu šansu. Izvođači će nastupiti po navedenom redosledu. Prema anketi na sajtu švedske televizije, najviše glasova za ulazak u finale imaju Måns Zelmerlöw i JTR, dok su Måns Zelmerlöw i Hasse Andersson najbolje plasirani na kladionicama.

  •  Midnight Boy – Don’t Say No 
  • JTR – Building It Up
  •  Hasse Andersson – Guld och gröna skogar
  •  Dinah Nah – Make Me (La La La)
  •  Annika Herlitz – Ett andetag
  •  Måns Zelmerlöw –  Heroes

Isečke proba od 30s pogledajte OVDE, a pesme u trajanju od dva i po minuta možete čuti OVDE.

Četvrto polufinale počinje u 20 časova i možete ga pratiti na kanalu SVT 1, odnosno veb-sajtu švedske televizije SVT.

Finska

U subotu nas očekuje finale finskog nacionalnog izbora „Uuden Musiikin Kilpailu“. Nakon održana 3 polufinala iz kojih su se za finalno veče plasirale po 3 pesme, u finalu ćemo imati priliku da čujemo 9 najboljih. Odluku o pobedniku doneće publika i žiri u odnosu 90%:10%. Žiri će činiti 8 grupa od po 4 člana: deca, predstavnici LGBT zajednice, organizacija Martha, muzički autori, mediji, građanski žiri, vozači taksija i Šveđani iz Finske.

  • Satin Circus – Crossroads
  • Pertti Kurikan Nimpäivät – Aina mun pitää
  • Norlan El Misionairo – No voy a llorar por ti
  • Opera Skaala – Heart Of Light
  • Jouni Alsak Lions And Lambs
  • Shava – Ostarilla
  • SoljuHold Your Colours
  • JärjestyshäiriöSärkyneiden sydänten kulmilla
  • Angelo De NileAll For Victory

Promotivne spotove i polufinalne nastupe finskih finalista možete pogledati OVDE.

Finale počinje u 20 časova i možete ga pratiti na kanalima Yle TV2 i Yle TV2 HD, kao i putem sajta yle.fi/umk, odnosno OVDE, kao i na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije eurovision.tv.

Slovenija

Slovenija će svog predstavnika izabrati večeras na festivalu EMA 2015. Tročlani žiri će najpre izabrati dve najbolje pesme, koje će ući u superfinale, a potom će publika izabrati pobednika. Na festivalu će sledećim redom nastupiti: 

  1. Alya & Neno BelanMisunderstandings
  2. Tim KoresOnce too many times
  3. Jana ŠušteršičGlas srca
  4. I.C.E.Vse mogoče
  5. ClemensMava to
  6. MaraayaHere for you 
  7. Rudi Bučar En Figoni- Šaltinka
  8. Martina Majerle Alive

Takmičarske pesme možete da preslušate OVDE. Gosti EME 2015 će biti Darja Švajger, Maja Keuc, Tinkara KovačNejc Šmit, a voditelj prenosa iz „green room-a“ biće Jan Kok.

Emisija počinje u 20 časova i možete je pratiti na RTVSLO 1 ili putem weba OVDE.

Mađarska

Mađari svog predstavnika biraju na nacionalnom izboru A Dalkoje se ove godine sastojalo od tri kvalifikacione emisije, dva polufinala i finala. Ove subote je na finale, u kome će nastupiti 8 takmičara. 

Spisak finalista (klikom na naziv pesme pogledajte polufinalne nastupe):

Četvoročlani žiri u sastavu Magdi Rúzsa, Jenő Csiszár, Pierrot i Philip Rákay, dodeljujući 4, 6, 8 i 10 poena, odabraće 4 najbolje za koje će potom publika glasati slanjem SMS-a ili preko  mobilne aplikacije i na taj način odabrati pobednika.

U revijalnom delu finalne večeri nastupiće András Kállay-Saunders, prošlogodišnji predstavnik Mađarske, koji je tada završio na vrlo dobrom 5. mestu. On će otpevati svoju evrovizijsku pesmu Running, kao i noviju pesmu Juliet

Mađarsko finale je na programu u subotu, 28.2. sa početkom u 20:25, a možete ga uživo pratiti na kanalima M1 i Duna World, kao i onlajn na:


NEDELJA, 1. mart

Španija

TVE, španski nacionalni servis, saopštio je pre par nedelja da će ovu zemlju na Pesmi Evrovizije u Beču predstavljati Edurne.

Pesma koju će izvesti na sceni u Beču se zove „Amanecer“, što bi na srpskom jeziku značilo Zora. Pesma će u potpunosti biti izvedena na španskom jeziku. Pesma će biti objavljena u nedelju 1. marta u 12 časova na veb-sajtu španske televizije RTVE. Od 2. marta, pesma će biti dostupna i na drugim platformama, a premijera video spota je zakazana za 9. mart.