Melodifestivalen2015

Finalisti Melodifestivalena (treći deo)

Tri dana je preostalo do finala Melodifestivalena, švedskog nacionalnog izbora, koji se ove godine održava 55. put. Ovogodišnje finale će brojati više takmičara nego ikad, čak njih dvanaest će se nadmetati za svoju kartu za Beč. Tokom ove nedelje vam predstavljamo učesnike finala, a u prvom i drugom delu smo vam već predstavili četvoro takmičara. 

Danas predstavljamo dvoje iskusnih takmičara na Melodifestivalenu. To su Jessica Andersson i Måns Zelmerlöw.

5. Can’t Hurt Me Now – Jessica Andersson

Tekst i muzika: Aleena Gibson, Fredrik Thomander

Jessica Andersson je preko deset godina prisutna na švedskoj muzičkoj sceni. Postala je popularna zahvaljujući učešću u rijalitiju Fame Factory, švedskoj verziji Operacije Trijumf. Zauzela je drugo mesto i oformila duo Fame sa pobednikom emisije Magnusom Bäcklundom. Ubrzo su učestvovali na Melodifestivalenu 2003. i odneli pobedu na ovom takmičenju sa pesmom Give Me Your Love. Na Pesmi Evrovizije u Rigi su zauzeli peto mesto za Švedsku. Već naredne godine, ponovo su učestvovali na švedskom nacionalnom izboru, ali su zauzeli šesto mesto. Ovaj duo je nastavio da postoji sve do 2006. godine, kada su se razišli i započeli solo karijere. Iste godine, Jessica se treći put pojavila na Melodifestivalenu, ali prvi put kao solista. Nije zabeležila značajniji uspeh, jer je zauzela peto mesto u polufinalu. I godinu dana kasnije je učestvovala na festivalu. Tada je došla do baraža, ali je duelu izgubila od ovogodišnje voditelje festivala Sanne Nielsen. Prvi put se plasirala, iz baraža,  u finale Melodifestivalena 2010. godine. Tada je sa pesmom I Did It For Love zauzela osmo mesto. Ove godine je uspela da prođe direktno u finale iz prvog polufinala, zajedno sa Ericom Saadeom.

6. Heroes - Måns Zelmerlöw

Tekst i muzika: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb

I Måns Zelmerlöw je skoro deset godina poznat švedskoj publici. Njegovo prvo javno pojavljivanje bilo je u švedskoj verziji talent-šoua Idol 2005. godine. Tada je zauzeo peto mesto, bivajući eliminasan u osmoj nedelji takmičenja. Naredne godine učestvovao je u još jednom televizijskom programu, Let’s Dance, švedskoj verziji Plesa sa zvezdama. Uspeo je tada da pobedi, što ga je učinilo još popularnijom ličnošću u Švedskoj. Godine 2007. debituje na Melodifestivalenu sa pesmom Cara Mia i uspeva da se domogne finala, gde je zauzeo treće mesto. Iste godine izdao je svoj prvi album Stand By For…, a SVT ga je angažovao kao voditelja Lilla Melodifestivalena, švedskog izbora za Dečju Pesmu Evrovizije. Drugo učešće na Melodifestivalenu zabeležio je 2009. sa pesmom Hope & Glory. Ponovo uspeva da se plasira u finale. Tada je zauzeo četvrto mesto, iako je dobio veliki broj glasova od žirija. Nakon festivala je izdao svoj drugi album, MZW. I naredne godine je prisutan na Melodifestivalenu, ali ovog puta u ulozi voditelja. Vodio je šestonedeljni festival zajedno sa svetski popularnim glumcem Dolfom Lundgrenom i voditeljkom Christine Meltzer. Od 2011. godine postao je voditelj još jedne popularne švedske emisije Allsång på Skansen, koja se takođe emituje na SVT-u. Ovu emisiju je vodio do 2013, a naredne godine izdao je svoj treći album Barcelona Sessions. Ovo je njegovo treće učešće na švedskom nacionalnom izboru. U finale se plasirao direktno iz četvrtog polufinala, a to je pošlo za rukom i grupi JTR.

Recite nam ko je vaš favorit na ovogodišnjem Melodifestivalenu. Učestvujte u anketi!

Anketa je istekla.

Ko je vaš favorit na Melodifestivalenu 2015?