Melodifestivalen2015

Finalisti Melodifestivalena (prvi deo)

Još pet dana je ostalo do finala jednog od najpopularnijih evropskih nacionalnih izbora – švedskog Melodifestivalena. Nakon petonedeljnih kvalifikacija u kojima smo čuli 28 pesama, došli smo do finala u kojem ćemo čuti čak dvanaest najboljih pesama, od kojih se osam plasiralo iz četiri održana polufinala, a preostale četiri iz baraža (Andra chansen).

Tokom ove nedelje predstavljamo vam finaliste Melodifestivalena i njihove pesme.

1. Groupie – Samir & Viktor

Tekst i muzika: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Kevin Högdahl, Maria Smith, Viktor Thell

U finalu će pod rednim brojem 1 nastupiti debitanti na Melfestu, Samir i Viktor. Pored toga što su debitanti na festivalu, oni su relativno novi i u svetu muzike. Prošlog leta su izdali svoj prvi singl Success koji je uspeo da zauzme prvo mesto na švedskoj iTunes top listi i to tokom prve nedelje nakon objavljivanja. Njih dvojica su bili poznati i pre stvaranja dua. Samir Badran (24) je učestvovao u rijaliti program Paradise Hotel u dva navrata (2013, 2014). Viktor Frisks (20) ima svoj modni blog. Do finala Melodifestivalena došli su iz drugog pokušaja, tačnije iz Druge šanse. U duelu su pobedili još jedan ovogodišnji duet, Behranga Mirija i Victora Cronea.

2. Building It Up – JTR

Tekst i muzika: John Andreasson, Tom Lundbäck, Robin Lundbäck, Erik Lewander, Iggy Strange Dahl 

Grupa JTR će nastupiti druga u finalu u Friends areni. Ovu grupu čine tri brata John Andreasson, Tom Lundbäck i Robin Lundbäck iz Alingsosa u Švedskoj. Postali su popularni nakon učešća u australijskoj verziji emisije X Factor 2013. godine. Nisu uspeli da ostvare pobedu, jer su stigli do šeste emisije koja se emitovala uživo, ali su uspeli da zabeleže brzu popularnost. To su iskoristili da izdaju svoj prvi singl Ride, koji je vrlo brzo završio na vrhu australijskih top lista. Nakon toga je usledio i prvi album ove grupe pod nazivom Touchdown, koji je bio na vrhu jedne od cenjenijih švedskih top lista Sverigetopplistan. Do finala su došli direktno iz četvrtog polufinala, zajedno sa Månsom Zelmerlöwom.

Anketa je istekla.

Ko je vaš favorit na Melodifestivalenu 2015?