Foto: SBS
Foto: SBS

Gaj Sebastijan predstavnik Australije

10. februara nas je iznenadila vest da će se Australija ravnopravno takmičiti na Pesmi Evrovizije u Beču, iako je samo pridružena članica Evropske radiodifuzne unije (EBU). Na red je došao trenutak da saznamo ime predstavnika ove daleke zemlje. U tu čast, kasno sinoć po našem vremenu, održana je konferencija za medije u prostorijama Sidnejske opere, kojom su rukovodili Jeannette Francis i Marc Fennell. 

Nakon uvodne priče, podsećanja na istoriju takmičenja i prisustvo australijske SBS televizije na takmičenju, koje prenosi gotovo tri decenije, zvanično je predstavljen predstavnik Australije – Gaj Sebastijan (Guy Sebastian). Gaj je izabran internom selekcijom uz dogovor SBS-a i partnerske producentske firme Blink TV. Tokom predstavljanja, Gaj je izjavio da je oduševljen što je izabran, iako je u isto vreme malo neobičmo biti predstavnik Australije na Evroviziji, što joj je omogućeno dodelom džokera koji ga vodi direktno u veliko finale, 23. maja. Potom je seo za klavir i izveo svoju pesmu Get along, objavljenu 2012. godine.

Za sada nije poznato sa kojom pesmom će Gaj nastupiti u Beču, ali je nagovestio da bi voleo da zapeva nešto sa velikim uticajem, jer želi da pesmom pokrene ljude. Ukoliko se odluči za brzu pesmu, gledaće da bude veoma zabavna, a ako to bude balada, cilj će mu biti da natera ljude da zaplaču. Prezentacija pesme se očekuje tokom narednih nedelja.

Mada je ovo prvo, i kako je najavljeno, jednokratno, učešće Australije na evropskom takmičenju, Australijanci su nastupali nekoliko puta pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva (The New Seekers 1972, Olivia Newton John 1974, Gina G 1996).

Australijski SBS prenosiće uživo finale, iako će to njima biti u ranim jutarnjim časovima, 24. maja, dok će uveče reprizirati šou.

GuySebastian2Gaj Sebastijan, rođen je 1981. godine u Maleziji, od oca malezijsko-šri lankanskog porekla i majke Indijke sa englesko-portugalijskim korenima, pa se može reći za njega da je na neki način Evropljanin. Pobednik je prvog izdanja australijskog Idola, 2003. godine. Debitantski singl Angels brought me here doneo mu je 1. mesto na listi singlova i četvorostruki platinasti sertifikat od strane australijskog udruženja izdavača ARIA, a u januaru 2010. proglašen je za najprodavaniji singl decenije (2000-2009). Singl je imao uspeha i na Novom Zelandu. Na početku karijere, Gaj se isticao i svojom afro frizurom. Kao još jedan važan događaj u karijeri, ističe se tematska pesma „Recieve the power“ u duetu sa r’n’b pevačicon Paulini za potrebe Katoličke crkve za Svetski dan mladih 2008. Do danas je imao 6 singlova na #1 zvanične australijske top liste, a poslednji takav iz 2012, „Battle scars“ sa američkim reperom Lupeom Fijaskom, doneo mu je devetostruki platinasti tiraž uz 20 provedenih nedelja na Bilborodovoj Hot 100 listi i veći uspeh u Norveškoj. Iza sebe ima ukupno 51 platinasti sertifikat od ARIE i 6 zlatnih, kao i 7 studijskih albuma, jedan kompilacijski, jedan album uživo, dva EP izdanja i 27 singlova. 

Poslušajte prvi singl „Like a drum“ sa poslednjeg albuma „Madness“: