Australija_balon

Australija učestvuje na Pesmi Evrovizije u Beču!

Da, dobro ste pročitali, ne radi se o šali! Australija će učestvovati na Pesmi Evrovizije u Beču i to direktno u finalu. Ovo će se desiti samo jednom i to iz razloga što Pesma Evrovzije slavi svoje 60. izdanje.

Na poziv EBU-a i organizatora ovogodišnje Pesme Evrovizije prvi put na evrovizijskoj sceni zapevaće zemlja koja nije članica EBU-a, a koja je hiljadama kilometara udaljena od Evrope. Ovaj poziv usledio je u duhu slogana „Gradimo mostove“, a što će broj zemalja učesnica povaćati na ukupno 40.

Ovo je smela, ali u isto vreme veoma uzbudljiva odluka. Ovo je način da kažemo: Hajde da zajedno proslavimo ovu zabavu, kaže izvršni producent Pesme Evrovizije Jan Ola Sand.

Majkl Ebejd, generalni direktor televizije CBC kaže:

Veoma smo uzbuđeni, ovo je istorijska prilika za Australiju da se predstavi na najvećoj muzičkoj sceni na svetu kao što je Pesma Evrovizije i čast što nas je EBU podržao da ostvarimo ovu ambiciju. CBC prenosi Pesmu Evrovizije već skoro 30 godina i videli smo kolika je ljubav australijanaca prema ovom takmičenju.

Povodom ove odluke, generalni direktor ORF-a Aleksander Vrabec kaže:

Pesma Evrovizije ima priliku da se razvije u najveće muzičko takmičenje na svetu, naročito sa učešćem Australije. Zajedno sa EBU i CBC uspeli smo da sagradimo još jedna most za ovih 60 godina, most koji će povezati planetu, počev od srca Evrope.

Australiji će biti dozvoljeno da glasa u oba polufinala i u finalu. Trenutno se razmatraju mogućnosti, da se uz profesionalni žiri, nađe način da 50 posto glasova pripadne australijskoj publici.

Podsetimo, prošle godine Australija je nastupila u revijalnom delu drugog polufinala kada ju je „predstavljala“ Jessica Mauboy sa pesmom Sea of flags.

Šta ovo znači?

Emiter SBS, koja ima dugu tradiciju u prenošenju Pesme Evrovizije u Australiji, će poslati takmičara u Beč. Njihov takmičar, koji tek treba da bude izabran, direktno će učestvovati u finalul, pod potpuno istim uslovima kao i svi ostali učesnici.

Može li Australija glasati? I možemo li glasati za Australiju?

Uprkos vremenskoj razlici – da je rano nedeljno jutro u Australiji dok Evropa gleda Pesmu Evrovizije u subotu uveče, Digame - firma koja je partner EBU-a zadužena za glasanje,  istražuje mogućnosti da omogući australijskoj javnosti da glasa kako u polufinalima, tako i u finalu. Gledaoci u svim ostalim zemljama učesnicama, takođe će imati mogućnost da glasaju za Australiju. Kao i obično, niko ne može da glasa za svoju sopstvenu zemlju.

Zašto Australija učestvuje direktno u finalu, a ne u jednom od dva polufinala?

Da se ​​ne bi smanjile šanse sadašnjih polufinalista za ulazak u finale i zbog jednokratne prirode učešća Australije, odlučeno je da se Australija nađe direktno u finalu, čime je ukupan iznos učesnika finala povećan na 27, po 10 iz oba polufinala, velika petorka – Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska, Španija i Italija, Austrija kao zemlja domaćin i Australija.

Šta ako Australija pobedi? Da li bi se takmičenje tamo i ordžalo sledeće godine?

Ne. U slučaju da Australija pobedi, SBS će biti ko-domaćin u jednom evropskom gradu, zajedno sa članicama EBU. Njihovo učešće je jednokratno, ali u slučaju pobede, Australiji će biti dozvoljeno da pošalje učesnika na Pesmu Evrovizije sledeće godine .

Mogu li Australija ili druge zemlje izvan Evrope učestvovati na Pesmi Evrovizije u budućnosti?

Učešće Australije je jednokratno. Međutim, tokom svojih 60 godina razvoja, novi elementi su uvedeni kako bi Pesma Evrovizije postala uzbudljivija. Ko zna šta budućnost nosi, koliko se uzbuđenja ove evropske tradicije širi u druge zemlje širom sveta?

Kako i kada će Australija izabrati svog predstavnika?

To je na emiteru SBS da odluči kako želi da izaberete svog predstavnika za Beč. Oni će to morati da učine kao i sve druge zemlje koje učestvuju – pre 16. marta, kada pesme moraju da se podnosu EBU-u.

Zašto Australija, a ne druge zemlje?

Australija ima dugu tradiciju emitovanja Pesme Evrovizije i veliku broj fanova, koji prenos prate svake godine. SBS televizija iz Australije je takođe i pridruženi član EBU-a.

Izvor
  • eurovision.tv