Foto: ORF/Thomas Ramstorfer
Foto: ORF/Thomas Ramstorfer

The Makemakes na turneji

Predstavnici Austrije na ovogodišnjoj Pesmi Evrovzije, grupa The Makemakes, započela je promotivnu turneju u susret takmičenju u maju. Oni će u narednih mesec i po dana obići više gradova u zemlji i inostranstvu, između ostalih i Beograd.

Prva stanica na njihovom putu bila je Ljubljana, gde su se u sredu u Gradskom muzeju susreli sa predstavnicima Slovenije, duom Maraaya. Sa njima su došli Ernst Voler, član Gradskog veća Beča i Roman Horaček, šef za odnose sa javnošću za ESC 2015 pri ORF-u i šef austrijske delegacije. Oni su iskoristili priliku da promovišu samo takmičenje. Rekli su da samo u dvorani Stadthalle očekuju oko 110.000 posetilaca tokom svih događaja, a tokom evrovizijske nedelje, pored tri glavna događaja (dva polufinala i finala) organizovaće i programe za porodice sa decom.  Takođe se očekuje oko 10.000 posetilaca dnevno na trgu Rathausplatz gde će biti smešteno Evrovizijsko selo. Sve to neće proteći bez podsećanja na nedavno preminulog Uda Jirgensa, prvog austrijskog pobednika Evrovizije.

Na skupu, koji je ujedno bio i konferencija za medije, izvođači su izveli svoje pesme „I am yours“ i „Here for you“, ali Maraaya je priredila iznenađenje gostima otpevavši deo njihove pesme. Bilo je i malo lobiranja za 12 poena iz Austrije, no to je ipak šala, jer kako Raay iz Maraaye reče, oni će svakoj zemlji obećati isto :)

Plan turneje The Makemakes-a

01.04. Budimpešta – Mađarska
09.04. Moskva – Rusija
10.04. Klub Stereo, Klagenfurt
12.04. Generalmusikdirektion, Grac
14.04. Weekender, Insbruk
15.04. Rockhouse, Salcburg
16.04. Krakov – Poljska
18.04. Eurovision In Concert, Amsterdam – Holandija
21.04. Beograd – Srbija
23.04. Kulturnu centar WUK, Beč
25.04. Rathaussaal, Telfs
26.04. Eurovision party, London – UK
29.04. Bukurešt – Rumunija
05.05. Prag – Češka Republika
09.05. Talin – Estonija

Podsetimo, Tha Makemakes čine pevač Dodo (Dominic) Muhrer, basista Max (Markus) Christ i bubnjar Flo (Florian) X. Meindl.

The Makemakes i Maraaya (Foto: ORF/PID/Domen Grögl)

The Makemakes i Maraaya (Foto: ORF/PID/Domen Grögl)