2015_SCOREBOARD_FULL

Srbiji nisu oduzeti bodovi!

Plasman naše zemlje na Pesmi Evrovizije nije doveden u pitanje i nikada nije ni bio. Srbija je zauzela 10. mesto sa osvojenih 53 poena.

Naime, nakon završetka 60. izdanja Pesme Evrovizije, pojavila se informacija da nisu uračunati glasovi žirija iz Makedonije i Crne Gore. Glasovi žirija nisu uračunati, ali su uračunati glasovi publike, što se nije prvi put dogodilo na Pesmi Evrovizije. Dakle, poeni koje su Srbija i ostale zemlje dobile od naših komšija iz Makedonije i Crne Gore su regularni i takvi su saopšteni u uživo glasanju.

Zašto nisu uračunati glasovi žirija Makedonije i Crne Gore, poznato je Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), a obično se glasovi diskvalifikuju, bar je tako bilo u prošlosti, zbog toga što je kod svih članova žirija bio isti poredak prvih 10 zemlja. Da li je tako i u slučaju Makedonije i Crne Gore, ostaje da se vidi, a o ovom problemu će Referentna grupa EBU-a raspravljati na sastanku u junu mesecu, kada će odlučivati i o eventualnim kaznama za nacionalne televizije Makedonije i Crne Gore.

Naravno, ova informacija je poslužila nekim, kako našim, tako i nekim medijima u regionu, da izvlače senzacionalne naslove, da pišu informacije koje nisu tačne i na vrlo neprofesionalan način, plasirajući neistine, informišu javnost, stvarajući lažnu sliku o teorijama zavere i na taj način štete ugledu Pesme Evrovizije. Novinari, koje sebe nazivaju profesionalcima, bi morali pre nego što nešto objave da dobro provere o čemu se radi, a ne da zarad senzacije plasiraju neistine. Možda se „profesionalni novinari“ vode onom našom starom izrekom, da je svakog čuda tri dana dosta i da će se ovo upravo za tri dana sve i zaboraviti.

OGAE Srbija kao organizacija koja se bavi promocijom Pesme Evrovizije i našeg predstavnika, apeluje na domaće medije i javnost, da profesionalno i tačno obaveštavaju o događajima vezanim za Pesmu Evrovizije, a ne da zarad trenutne popularnosti i senzacije plasiraju vesti koje nisu tačne.

Našem evrovizijskom timu i našoj predstavnici Bojani Stamenov upućujemo čestitke na osvojenom 10. mestu i na dostojanstvenom predstavljanju naše zemlje u Beču. Bojana je pokazala da je vrhunski vokal i muzičar, a OGAE Srbija Bojani želi uspeh u daljoj karijeri.

2 komentara

  1. milan

    Sto se tice glasanja citam komentare da ovakav nacin glsanja nije nikome jasan i da ovkav nacin nije realan jer ako je po publici i nacinu reakcije publike nasa Bojana bi zauzela prva tri mesta mozda cak i prvo mesto.ali nije u pitanju koje smo mesto osvojili nego porosto je nemoguce da od francuske nemacke svedske svajcarske nismo dobili nijedan poen a znamo da smo od tih drzava dobiljali 8 ili10 poena prosto se dovodi veliko muvnje sa glasovima….da li vi kao fanovi eurosonga mozete da postavite pitanje nacin glasanja u buduce jer ocigledno da glasovi zirija i publike se nepoklapaju po meni a i mnogima merodavna je publika sto se upravo pokazalo na srbiji jer jedina prava i jedina rekcija je bila za Bojanu ostale zemlje tu i tamo,,,,zanaci jos jednom da li moze da se reaguje na EBU o nacinu glasanja da se vrati glasanje iskljucivo publike…pozdrav

    • Miloš Savić

      Izračunato je da bismo bili 10. mesto i da je samo publika glasala, tako da za razliku od nekih drugih zemalja, Srbija nije zakinuta. Naravno, ostaje pitanje zašto nas je žiri i pored sjajne Bojane neretko stavljao na dno svoje liste zbog čega smo dobili manje poena, ali sticajem okolnosti završili smo na dobroj poziciji. U Nemačkoj smo bili na 11. mestu, publika nas stavila na 9, ali žiri na 15. mesto, u Francuskoj publika na 8, ali žiri na poslednje 26. mesto, u Švedskoj 10. kod publike a 17. kod žirija. Što se tiče Švajcarske, od njih smo dobili 5 poena, kod publike smo bili 3, ali kod žirija 16. U Austriji smo kod publike bili 2, a kod žirija tek 20. Prema tome, dijaspora nije toliko zakazala koliko nas je žiri spustio i to je mana ovog sistema, jer žiri lako može da neutrališe glasove publike. Primera radi, u Italiji su Albanija i Rumunija uzele preko 50% glasova publike u finalu, a nisu dobile ni poen, jer ih je italijanski žiri zakucao za samo dno, što nije u redu čak i ako znamo da te zemlje imaju veliku dijasporu i Italiji. Fanovi ne mogu nešto da utičua na sistem glasanja i praktično jedini uticaj mogu imati zemlje velike petorke, a iako su neke od njih završile pri dnu, pitanje je da li će se buniti ili im je ovaj sistem i dalje ok.