Foto: RTS
Foto: RTS

Lena Stamenković predstavnica Srbije na Dečjoj pesmi Evrovizije

Radio-televizija Srbije odlučila je da Srbiju na ovogodišnjoj Dečjoj pesmi Evrovizije u Bugarskoj predstavlja jedanaestogodišnja Lena Stamenković, kompozicijom „Lenina pesma“.

Lena još kao beba pokazuje interesovanje za muziku. Muzičku školu je upisala 2012. godine. Sada je četvrti razred, svira klavir i peva u horu. Publiku osvaja šarmom, spontanošću i iskrenošću. Pored izuzetnog glasa i talenta, Lena prenosi pozitivnu energiju i u svaku pesmu unosi iskrene emocije. Publici u Srbiji poznata je kao učesnica dečjeg talent-šou programa „Pinkove zvezdice“, na kojem je osvojila četvrto mesto.

Uskoro će biti objavljena pesma kojom će Lena predstavljati Srbiju u Sofiji. Muziku za kompoziciju „Lenina pesma“ napisala je Leontina Vukomanović, dok su tekst zajedno napisale Lena Stamenković i Leontina Vukomanović, aranžman potpisuje Dušan Alagić.

Ovogodišnja Dečja pesma Evrovizije održaće se 21. novembra 2015. godine u Bugarskoj, pod sloganom „Otkrij“ („Discover“). Simbol Dečjeg Evrosonga ove godine je „tehnološki cvet“ zasnovan na ideji maslačka koji je svako od nas kao dete makar jednom oduvao, kako su saopštili organizatori.

Osim Srbije, učešće je do sada potvrdilo još četrnaest zemalja – Albanija, Belorusija, Bugarska, Crna Gora, Gruzija, Italija, Irska, Jermenija, Makedonija, Malta, Rusija, Slovenija, Holandija i Ukrajina.

Lena je rođena u Zaječaru 01.06.2004.godine. Još kao beba pokazivala je interesovanje za muziku. Reagovala je na prvi ton, pevušila i igrala u ritmu muzike. Prvi put je zapevala na krštenju svog brata Jakova. Svi su bili oduševljeni njenom slobodom, glasom i igrom. Godinama je njeno interesovanje za muziku raslo. Potiče iz umetničke porodice. Otac Milan svira trubu i peva sa svojim bendom, a deka joj je slikar. Voli različite muzičke žanrove. Od popa, preko r’n’b-ja do roka i uvek voli da čuje nešto novo. Omiljeni izvođači su joj Selin Dion, Ališa Kiz, Maraja Keri, grupa Kvin, Majkl Džekson i mnogi drugi. Pored izuzetnog glasa i talenta, Lena prenosi pozitivnu energiju i u svaku pesmu unese iskrene emocije. Takmičenje je shvatila kao igru i zabavu, stekla je veliko i dragoceno iskustvo, nova poznanstva i prijateljstva. Lena je veoma svestrana i kreativna. Lepo crta, plete, pravi frizure i razne predmete od različitih materijala. Pored pevanja, talentovana je i za glumu. O njenom moćnom glasu mnogo govori i priča o sijalici koja je pukla dok je Lena pevala. Možda je to bila slučajnost, ali baš dok je izvlačila najviši ton, sijalica se razbila, a u kući je nestalo struje jer je iskočila sklopka. Lena je pozitivno i veselo dete koje zna šta hoće. Veoma uporno gradi svoj umetnički put i uživa u tome. Sebi postavlja zadatke i uspešno ih rešava kao nivoe u igrici. Ima potrebu da svoj talenat podeli sa drugima i da je svi čuju kako peva.

Kompozitor i autor teksta Lenine pesme, Leontina Vukomanović, radila je sa svim značajnim pevačima sa prostora Balkana: Željkom Joksimovićem, Tošetom Proeskim, Marijom Šerifović, Zdravkom Čolićem…Pobeđivala je na nacionalnim festivalima pop muzike kao izvođač i autor. Dva puta je bila u autorskom timu predstavnika Srbije na Eurosongu; 2004. godine u Istanbulu sa Željkom Joksimovićem i 2015. godine u Beču sa Bojanom Stamenov. Za slovenačke predstavnike na Eurosongu – Evu Boto i Andžeja Dežana radila je srpskohrvatski prepev teksta. Objavila je zbirku poezije „Nije tačno sve što lepo zvuči“. Već deset godina rukovodi dečjim horom „Čarolija“ i direktor je istoimenog najznačajnijeg autorskog dečjeg muzičkog festivala u regionu. Do sada je objavila deset albuma sa pesmama za decu. Dobitnica je nekoliko nacionalnih priznanja za trajni doprinos kulturi. Bavi se primenjenom muzikom u oblasti reklame. Trenutno je na poziciji programskog direktora Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Izvor
  • RTS

4 komentara

  1. Zvonko Nikolic

    Mislim da i Lena lepo peva i da daje posebnu energiju dok peva,ona je mladja i prava devojcica, ostale pominjane pevacice su ipak starije, mada i one lepo pevaju.

  2. Uros

    Zasto ne Marija Serdar?

    • Milica

      Marija Serdar bi bila mnogo bolji izbor. Da li ce Lena uspeti da šarmira publiku i žiri, ili je trebalo da odaberemo nekog sa ozbiljno kvalitetnim glasom poput Marije Serdar.. Videćemo!

  3. Peja

    Sramno je to bahato mesanje Sase Mirkovica i Leontine u sve sto ima veze sa JAVNIM SERVISOM. Pored toliko dece koja pevaju neuporedivo bolje, oni su izabrali svoju miljenicu bez ikakvog konkursa, gde bi pruzili sansu i ostaloj talentovanoj deci i kompozitorima. SRAMOTA ZA RTS!