Foto: EER/Andrei Ozdoba
Foto: EER/Andrei Ozdoba

Estonija – Juri Potsman i pesma „Play“ idu u Stokholm

Talin, Estonija – Večeras u finalu Eesti Laul takmičenja, održanom pred oko 5300 gledalaca u Saku Suurhall areni, izabran je estonski predstavnik na takmičenju za Pesmu Evrovizije. To je Juri Potsman (Jüri Pootsman) sa pesmom Play, koji je u superfinalu pobedio Lauru i sebi obezbedio kartu za Stokholm. Kao autori pobedničke pesme, potpisuju se Fred Krieger, Vallo Kikas, ali i Stig Rasta koji je poznat kao prošlogodišnji estonski predstavnik.

U večerašnjem tročasovnom programu, Eesti Laul 2016 je konačno došao do raspleta. Šou su otvorili Elina i Stig sa pesmom Goodbye to yesterday.

Deset finalista predstavio je svoje pesme ovim redom (pogledajte nastupe klikom na naziv pesme):

  1. Laura – Supersonic
  2. Go Away Bird – Sally
  3. Mick Pedaja – Seis
  4. Grete Paia – Stories Untold
  5. Kéa – Lonely Boy
  6. Jüri Pootsmann – Play
  7. Kati Laev ja Noorkuu – Kaugel Sinust
  8. Cartoon feat. Kristel Aaslaid – Immortality
  9. Meisterijaan – Paramupillihullus
  10. I Wear* Experiment – Patience

Nakon svih deset nastupa, publika je dobila sat vremena da glasa za svoje favorite, a za to vreme, stručni žiri je dao svoje ocene. Juri je dobio najviše poena od žirija, odmah iznad Mika, ali nakon što su pristigli glasovi publike troje superfinalista bilo je poznato.

U super finale su ušli LauraJüri i Cartoon feat. Kristel Aaslaid. Publika je dobila petnaest minuta da odluči pobednika. Za to vreme publiku su nastupima obradovali Isac Elliot, finska tinejdž zvezda, koji je bio i član žirija. U samom finišu su ostali Juri i Laura, ali samo jedan je mogao u Stokholm, a to je Juri.

Ko je Juri Potsman?

Juri je 21-ogodišnji estonski pevač poznat po svom dubokom i snažnom glasu. Njegova muzika varira od roka i popa, pa sve do soula. Jedan je od obećavajučih estonskih vokala. Njegov prvi EP objavljen je u novembru prošle godine, a prvi LP planiran je za sredinu ove godine.

Estonija će se takmičiti u drugoj polovini prve polufinalne večeri, 12. maja.

Kako se vama dopada estonski izbor?

Jedan komentar

  1. Lejzer Pejzer Tejzer

    Odličan izbor! Svaka čast i za tekst, opširno napisano. Odlično.