jamala

Skandali ne prestaju!

Prošlo je 5 dana od završetka velikog finala, a još se nije slegla prašina oko ovogodišnjeg pobednika. Naime ovogodišnja pobednička pesma „1994“ koju je otpevala ukrajinska predstavnica Džamala, već je bila izvedena i predstavljena publici 18. maja 2015! Ovaj podatak juče je otkriven kada se na jednom YouTube kanalu pojavio snimak na kojem Džamala izvodi ovu pesmu pod nazivom „Bizim Kirim“ na koncertu povodom obeležavanja godišnjice sovjetske masovne deportacije Krimskih Tatara. Ovo baca veliku senku na ovogodišnjeg pobednika jer pravila Evrovizije izričito propisuju da sve pesme koje se takmiče, ne smeju biti objavljene, niti izvedene pre 1. septembra prethodne godine.

Međutim, EBU se danas oglasio saopštenjem da pravilo Pesme Evrovizije 1.2.1a da pesme ne smeju biti komercijalno objavljene pre 1. septembra postoji da bi se na takmičenju zaista našle nove kompozicije, ali i kako bi se zaštitila šira distribucija pesme kako bi se stekla prednost u odnosu na ostale takmičare. Shodno istim pravilima, pesme koje su ranije objavljene mogle su dobiti dozvolu Referentne grupe da ipak učestvuju. Kada je u pitanju Džamalina „1944“, navode da je ona izvedena prošlog maja na malom koncertu pred par stotina ljudi pre nego što je otkrivena prethodnih dana i kao takva nije bila široko rasprostranjena niti stekla neku prednost u odnosu na ostale.

Svi skandali ove godine

Svi smo mi navikli da se ovakvi i slični skandali događaju na Evrosongu, ali čini se da ih ove godine ima u malo većem broju, koji ozbiljno prete da ugroze ugled i regularnost takmičenja.ovidiuantonfinala

Prvo imali smo diskvalifikaciju Rumunije samo nedelju dana pre prvih proba, što je izazvalo veliko razočarenje kako u Rumuniji tako i širom Evrope. Na ovakav korak EBU je bila prisiljena jer rumunska nacionalna televizija i pored mnogobrojnih upozorenja nije izmirila svoja višegodišnja dugovanja prema njima, pa su odlučili da Rumuniju udalje sa Pesme Evrovizije, ali i svih drugih događaja koja su pod pokroviteljstvom EBU. I tako smo ove godine umesto prijavljene 43 zemlje imali 42.

Drugi veći skandal desio se pred prvo polufinale, tačnije veče kada je stručni žiri ocenjivao pesme, kada je ruska članica žirija snjimala svojim mobilni telefonom sam proces glasanja, kao i papir na kome se vidi kako je ona podelila svoje poene. Takođe na snimku se vidi i kako ruski članovi žirija ležerno i u skroz opuštenoj atmosferi ocenjuju ovogodišnje pesme, što je izazvalo veliko ogorčenje kod fanova širom Evrope. EBU je tada reagovala tako što su glasovi ove članice žirija bili poništeni, a ona udaljena iz sastava ruskog žirija.

Nije samo ruski žiri bio problem, dan nakon finala oglasila se i danska članica žirija koja je izjavila da nije razumela pravila glasanja i da je ona pesme ocenjivala tako što je mislila da dodeljuje poene, a ne pozicije od najlošije do najbolje kompozicije. Tako je Ukrajina greškom od danskog žirija dobila 12 poena, a da se greška nije potkrala 12 poena otišlo bi Australiji, a Ukrajina ne bi dobila ni jedan poen od danskog žirija!

Nisu sami članovi žirija bili ti koji su pravili skandale, već su im u tome pomogli i neki takmičari, a jedna od njih je i jermenska predstavnica Iveta Mukučjan koja je tokom prvog polufinala mahala zastavom međunarodno nepriznate države Nagorno-Karabah, iako je EBU jasno istakla da ne želi nikakve političke provokacije niti upletanja politike u samo takmičenje.  U skladu sa tim EBU je zabranila i unošenje zastava pojedinih teritorija, među kojima je bila i zastava takozvane Republike Kosovo, ali pred samo takmičenje ta odluka je dobila svoju blažu i nepreciznu formu, jer su se pripadnici pojedinih nacija žalili da su sprečeni da koriste legitimne zastave poput zastava Velsa i Laponaca iz Norveške. Jermenska predstavnica Iveta je bila upozorena, a Referentna grupa će kaznu za jermensku delegaciju saopštiti u junu.

iveta

Nije samo jermenska delegacija uplitala politiku u ovo takmičenje, tu su bili i predstavnici Ukrajine. Naime delegacija Ukrajine je veče pred veliko finale izjavila kako će se Ukrajina povući sa ovog takmičenja ukoliko Rusija bude pobedila na takmičenju. Mnogi su ovu izjavu nazvali skandaloznom i okarakterisali je kao pritisak na ostale da ne glasaju za Sergeja, i kao bespotrebno uplitanje politike u samo takmičenje, koje je pre svega zabavnog karaktera.

Još jedna situacija je bila izuzetno zanimljiva i koja bi se mogla okarakterisati kao pomalo skandalozna, a to je razlika u glasanju žirija i publike. Naime Poljska je ove godine od žirija dobila svega 7 poena iliti bila na 25. mestu, dok je publika ovoj pesmi dodelila 222 poena odnosno 3. mesto, da bi u konačnom plasmanu zauzela 8. mesto. A tu je slučaj i Rusije koja je od žirija dobila tek 130 poena uz čak 21 nulu, a od publike 361. Postavlja se pitanje kako možemo imati ovako velike oscilacije i razlike u glasanju i ponovo se pokrenulo pitanje samog postojanja žirija, da li je on tu da glasa za kvalitet, ili je samo jedan od mehanizama kako bi se moglo uticati na glasove i konačan plasman na tabeli?

ESC2016_konacni_rezultati

Bilo kako bilo, još jedan Evrosong je iza nas, koji nam je doneo odličnu zabavu, pesme, nastupe, a nama ostaje da vidimo kako će EBU reagovati na sve ove situacije i koje će mere doneti kako bi ovakvih skandala ubuduće bilo što manje.

2 komentara

  1. Vucica Kec

    Nema tu mnogo sta da se komentarise…

    Predstavnica Srbije, svojim brilijantnim glasom kao i stasom, ostavila u prasini sve iza sebe.

  2. arsa

    a sta ste vi ocekivali fer plej toga nikada u EU nije bilo niti ce biti