Foto: Andres Putting (EBU)
Foto: Andres Putting (EBU)

Ukrajina – ničiji pobednik

Za nama je još jedna Pesma Evrovizije, takmičenje čiji je osnovni cilj, kako su nas podsetili ovogodišnji voditelji, bio da ujedini ratom razorenu Evropu. Nakon ove, 61. Evrovizije, mnogi smatraju da se pobedom Ukrajine ovo takmičenje politizovalo i da je zbog aktuelne političke situacije između Rusije i zapadnih zemalja, kao i Ukrajine, ova zemlja drugi put osvojila takmičenje. Međutim, moje mišljenje se ne podudara sa ovim, ali takođe ne mislim da je pobedila najbolja pesma. Svako ko je pratio glasanje, mogao je primetiti da Ukrajina nije bila najbolja pesma ni po mišljenju stručnih žirija, za koje je najbolja bila Australija, kao ni po mišljenju evropske publike, koji su najviše svojih glasova dali predstavniku ozloglašene Rusije. Ukrajina je pobedila zahvaljujući novom sistemu glasanja, koji je uveden ove godine. Pored toga, Rusija i Australija su osvojile najviše glasova u polufinalima u kojima su učestvovali, a Ukrajina je i u tom delu takmičenja bila druga. Novi sistem glasanja, koji razdvaja glasove žirija i publike, pokazao nam je kako su članovi žirija bili koliko toliko profesionalni, te je tako Malta od crnogorskog žirija dobila 12 poena, dok predstavnik Švedske nije dobio nijedan bod od komšijskog žirija iz Norveške. Takođe, nije bilo ni tradicionalnih 12 poena Kipru od Grčke. Očekivano, članovi žirija Rusije i Ukrajine nisu dodelili nijedan međusobni poen, a koliko politika (ne) utiče na gledaoce u ove dve zemlje ukazuje nam činjenica da su ruski gledaoci Ukrajini dodelili 10 poena, a predstavnik Rusije je dobio maksimalne poene od publike iz susedne države.

Zemlja koja je najviše izgubila zbog novog sistema glasanja jeste Poljska, čiji je predstavnik od žirija iz 42 zemlje sakupio svega sedam poena i bio na poslednjem mestu, a kada su stigli glasovi publike iz istih tih zemalja, koji su ovu zemlju rangirali na treće mesto, Poljska je sa 229 poena zauzela osmo mesto u konačnom plasmanu. Naša predstavnica Sanja Vučić je poene dobila samo od žirija zemalja bivše Jugoslavije, kao i iznenađujuća dva poena od Velike Britanije.
Pobeda Ukrajine i polemika o politizovanju Evrovizije bacili su u senku gostovanje svetske zvezde Džastina Timberlejka, ali i činjenicu da su skoro svi predstavnici svoje pesme izveli u celosti ili delom na engleskom, pa čak i pobednička pesma, koja je imala deo teksta na krimskotatarskom. Vreme će pokazati da li će ovo postati uobičajeno, ali postaje uočljivo da se polako gube nacionalni identiteti pesama i ide ka engleskom, koji postaje univerzalni jezik.

U senci je ostala i vrhunska produkcija koju nam je priredila švedska televizija kojom je takmičenje podigla na viši nivo. Treba napomenuti da je novi sistem glasanja napravljen po ugledu na onaj koji se koristi da bi se izabrao predstavnik ove skandinavske zemlje, koja je u poslednjih pet godina dva puta pobedila i dva puta zauzela treće mesto, tako da je vrlo verovatno da ćemo u narednim godinama imati još nekog pobednika iz Švedske. Mišljenja sam da ovogodišnji pobednik nije rezultat nikakvih političkih uticaja, već sticaja srećnih okolnosti po Ukrajinu. Novi sistem glasanja je uveden i najveći broj ukupnih poena dobila je Džamala, koja je imala pesmu sa političkim prizvukom. Niko od učesnika nije znao šta novi sistem glasanja donosi, tako da ovu godinu možemo da shvatimo kao eksperimentalnu za prilagođavanje novom glasanju. Da li će eksperiment potrajati još koju godinu, videćemo, a do sledećeg maja Evropom će vladati Džamala, slučajni i ničiji pobednik Pesme Evrovizije.

Jedan komentar

  1. Dejan

    Fin tekst. Jedino ne stoji da je Poljska „zemlja koja je najviše izgubila zbog novog sistema glasanja“. Naprotiv, ona je upravo profitirala novim sistemom jer bi po starom sistemu kada su se ukrstali glasovi zirija i publike (2013-2015. godine) Poljska zavrsila na 19. mestu umesto na 8.
    Za Srbiju se vec moze reci da je malo izgubila novim sistemom glasanja jer bi po prethodnom sistemu bila 15. a po sistemu koji je vazio od 2009-2012. cak 13. umesto 18.