(Foto: Andres Putting/EBU)
(Foto: Andres Putting/EBU)

Večeras je drugo polufinale Pesme Evrovzije! Srbija nastupa pod rednim brojem 3!

Nakon što smo sazanli prvih 10 finalista iz prvog polufinala, na redu je da saznamo još finaliste i iz drugog polufinala. Večeras će se u Lisabonu održati drugo polufinale u kojem nastupaju predstavnici 18 zemalja, među kojima je i srpski predstavnik, grupa Sanja Ilić i Balkanika. Spisak učesnika druge polufinalne večeri, kao i njihov redosled nastupa izgleda ovako:

R.B Država
Izvođač Pesma
01  Norveška Alexander Rybak „That’s How You Write a Song“
02  Rumunija The Humans „Goodbye“
03  Srbija Sanja Ilić & Balkanika „Nova deca“
04  San Marino Jessika feat. Jenifer Brening „Who We Are“
05  Danska Rasmussen „Higher Ground“
06  Rusija Julia Samoylova „I Won’t Break“
07  Moldavija DoReDoS „My Lucky Day“
08  Holandija Waylon „Outlaw in ‘Em“
09  Australija Jessica Mauboy „We Got Love“
10  Gruzija Ethno-Jazz Band Iriao „For You“
11  Poljska Gromee feat. Lukas Meijer „Light Me Up“
12  Malta Christabelle „Taboo“
13  Mađarska AWS „Viszlát nyár“
14  Letonija Laura Rizzotto „Funny Girl“
15  Švedska Benjamin Ingrosso „Dance You Off“
16  Crna Gora Vanja Radovanović „Inje“
17  Slovenija Lea Sirk „Hvala, ne!“
18  Ukrajina MELOVIN „Under the Ladder

Kako nalaže procedura, sinoć je održana generalna proba na kojoj je stučni žiri iz država učesnica drugog polufinala ocenjivao i rangirao pesme, a pored njih to je učinio i stučni žiri iz Nemačke, Italije i Francuske. Njihovim glasovima dodaće se i glasovi publike nakon večerašnjeg nastupa čime ćemo dobiti 10 zemalja koje će se plasirati u finale Evrosonga 2018.

Što se tiče srpskog stučnog žirija, njega čine – predsednik žirija Rade Radivojević (kompozitor) , Dejan Cukić (pevač i kompozitor), Bojana Stamenov (predstavnica Srbije 2015.), Bane Krstić (pevač grupe Garavi sokak) i Tijana Milošević (koncertmajstor).

Gledaoci iz Srbije večeras će moći da glasaju za zemlje učesnice, ali ne i za Srbiju, putem SMS-a ili zvanične aplikacije dostupne za iOS, Android i Windows Phone, pomoću koje, nakon preuzimanja, ne morate znati broj nastupa niti broj telefona već jednostavno odabirom zemlje za koju želite da glasate, toj zemlji biće pridodat vaš glas, a aplikacija će automatski naplatiti određen iznos kao da ste poslali SMS poruku. Može da se glasa 20 puta sa istog broja telefona, odnosno putem aplikacije.

Večerašnji šou vodiće četiri dame Katarina Furtado, Danijela Rua, Filomena Kautela i Silvija Alberto, a komentator prenosa na RTS-u biće već svima dobro poznata Duška Vučinić.

Drugo polufinale Pesme Evrovizije možete pratiti na RTS 1RTS HDRTS Svet, putem platforme javnog servisa RTS Planeta od 21:00. kao i na zvaničnom YouTube kanalu takmičenja.

Takođe kao i svake godine OGAE Srbija je za vas pripremila GLASAČKE LISTIĆEkoje možete brzo, besplatno i lako preuzeti sa našeg sajta i time upotpuniti praćenje večerašnjeg šoua!

Možete pogledati delić atmosfere sa sinoćne generalne probe! (Foto: Andres Putting/EBU)