Foto: Øyvind Heen / fjords.com - MGP logo
Foto: Øyvind Heen / fjords.com - MGP logo

Zov skandinavskog neba

Doba je godine koje za svakog strastvenog obožavaoca takmičenja za Pesmu Evrovizije označava period kada se osluškuju lake note širom starog kontinenta. Svi koji prate nacionalne izbore država članica Evropske radiodifuzne unije (od 2015. godine i Australije) za takmace na ovom kako kaže Vikipedija-najgledanijem ne-sportskom programu na svetu, dobro znaju da se retko gde sa takvom dozom ozbiljnosti i predanosti pri biranju svog predstavnika prilazi kao što je to slučaj na Skandinavskom poluostrvu. Opšte je poznat švedski Melodi festival koji baštini tradiciju dugu šest decenija, ali ne, ovde neće biti reč o tom festivalu i nekom njegovom učesniku. U pitanju je jedna druga nordijska zemlja koja je od svog debitantskog nastupa upisanog 1960. godine, do sada učestvovala 57 puta na takmičenju za Pesmu Evrovizije i pored svog imena pripisala tri trijumfa. Zemlja fjordova – Norveška.

KEiiNO (Foto: Julie Maria Naglestad/NRK)

KEiiNO (Foto: Julie Maria Naglestad/NRK)

Norveški nacionalni izbor – Melodi Grand Prix je godinu dana mlađi od švedskog, i ove godine se održava 2. marta u Oslu. Broji deset učesnika koji će ukrstiti koplja za jedno mesto u avionu za Tel Aviv. Emiter ove severnoevropske kraljevine 25. januara objavio je pesme koje će se čuti na festivalu. O ukusima se ne raspravlja kaže drevna latinska izreka, te stvoritelj ovog teksta zadržava pravo subjektivnog mišljenja, pogleda i osećaja koji su ga prožimali (i dalje prožimaju) kada god čuje jednu od tih deset pesama. Po sredi je numera tročlanog sastava „KEiiNO“ imena „Spirit in the sky“. Izvođač pesme koja je po mnogim anketama koje su u toku na internet sajtovima sa evrovizijskom tematikom favorit da ponese barjak Norveške u Izraelu na proleće ove godine je norveško-finski trio koji sačinjavaju Fred, Aleksandra i Tom. Zajednički muzički delaju od leta 2018. godine kombinujući arktički pop, nordijski folk, klasični pop sa primesama „hevi“ zvuka uz mistične poruke u tekstovima (lično zapažanje) sa određenom dozom nordijske mitologije. Za sve ljubitelje vikinške povesti ovo stvarno zvuči vrhunski. Pesma koju će izvesti za oko mesec dana u Oslu inspirisana je istorijskim borbama koje mi sami kao samostalni i jaki pojedinci prihvatamo smelo koračajući. KEiiNO nam pripoveda o svim neustrašivim muškarcima i ženama koji su se borili, koji se bore i koji će se boriti za svoje sopstveno i neotuđivo pravo da budu poštovani zbog onoga kakvi jesu.

Naslovna slika numere "Spirit in the sky"

Naslovna slika numere „Spirit in the sky“

Autor će biti slobodan da napiše da neka granica treba da postoji. Svi smo mi na svoj način drugačiji i ujedno jedinstveni sami po sebi kažu svojom pesmi momci i devojka koji žele da ugledaju evrovizijsku pozornicu. Evropski nema šta, i u potpunosti u duhu u kojem je takmičenje za Pesmu Evrovizije i osnovano. Gradnja mostova poštujući različitosti. Kroz ovo umetničko delo primetno se prožima jaka nit nordijske Sami religije koja je u laponskom narodu koji je danas većinski nastanjen u Norveškoj živela pre pojave hrišćanstva. Shodno toj drevnoj religijskoj strani u pesmi se poziva dobri duh osobe koju čuva da joj pomogne u teškoj situaciji. Posebno je inspirativna naslovna slika numere koja je promoviše, gde su sva tri člana trija predstavljeni različitim životinjama. Pogađate, i to je nasleđe Sami religije jer su pomenuti duhovi zaštitnici često u tom svetu predstavljani životinjama. Kada govorimo o muzičkom stilu pesme, uočava se jedan brzi, moderan pop dens zvuk na kakav smo od Skandinavaca navikli. Biću slobodan da kažem da podseća na Island iz Beograda 2008. godine, Švedsku pet godina kasnije, Norvešku 2016. godine, čak možda malo i Danca Rasmusena od prošle godine, ponajviše na Saru Alto iz Finske 2018. a pomalo i na laureata iz Beča 2015. godine, Šveđanina Monsa. Sve u svemu jedan prepoznatljiv skandinavski zvuk ali sa retko ovako osetnom dozom mistike u pesmi koja šalje u neku drugu dimenziju ispunjenu polarnom svetlošću kakva se samo može čarobno reflektovati na krajnjem severu Evrope.

KEiiNO je svoj poduhvat ozbiljno shvatio, i taj pristup može biti dobar uzor ostalim izvođačima koji pretenduju da se pojave na velelepnoj evrovizijskoj bini. Isto tako i odnos skandinavskih zemalja prema odabiru kompozicije koja će se pred Evropom i dobrim delom ostatka sveta pojaviti pod nacionalnom zastavom treba da predstavlja pravi primer kako se na ovaj način treba baviti promocijom svoje kulture. Norveško-finski trio ima dobre preduslove za uspeh 2. marta u Oslu, usudiću se da napišem zašto i ne za visok plasman u Tel Avivu u maju mesecu. Pred nama su dani odluke, a pošto je ovo isključivo lično mišljenje i pogled pisca ovih redova, od njega je za 2. mart već dobio 12 poena.

Izvor
Vukojica Živanović

Jedan komentar

  1. Oduševljeni čitalac

    Vidi se da je pisac ovog teksta veliki poznavalac ovog velelepnog takmičenja. Svaka čast udruženju koje ima ovakve uvažene članove i autore.