Foto: EBU / THOMAS HANSES
Foto: EBU / THOMAS HANSES

Italija je pobednik 65. Pesme Evrovizije. Srbija na 15. mestu

Sinoć je održano finale 65. Pesme Evrovizije u Roterdamu, na kojoj je trijumfovala italijanska rok grupa Måneskin sa pesmom „Zitti E Buoni“, osvojivši ukupno 524 poena. Nakon glasanja žirija, Italija je bila na 4. mestu sa 206 poena, ali zahvaljujući 1. mestu kod publike sa 318 poena, uspeli su u zbiru da odnesu pobedu ispred francuske predstavnice Barbare Pravi, koja je osvojila ukupno 499 poena.

Pobednički bend iz Rima čine Damjano David, basistkinja Viktorija De Anđelis, gitarista Tomas Rađi i bubnjar Itan Torki. Više o njima možete saznati iz našeg intervjua sa njima koji možete pročitati OVDE.

Italiji je ovo treća pobeda na Pesmi Evrovizije – prvu su odneli 1964. sa čuvenim hitom „Non ho l’età“ u izvođenju Điljole Činkveti, a drugu 1990. u Zagrebu sa pesmom „Insieme: 1992″ Tota Kutunja kada su upravo kao i ove godine, bili bolji od drugoplasirane Francuske.

Mađu najboljih pet, našli su se i Đons Tirs iz Švajcarske koji je prikupio najviše poena žirija, ali je bio šestoplasirani kod publike, zatim islandski bend Daði og Gagnamagnið na četvrtom i ukrajinski bend Go_A na petom mestu.

Predstavnice Srbije, grupa Hurricane, zauzele su 15. mesto u konačnom plasmanu sa 102 poena, zauzevši visoko 9. mesto na televotingu i nezahvalno 21. mesto prema glasovima žirija. Naime, Srbija je dobila svega 20 poena od žirija i to 12 od Severne Makedonije, 7 od Hrvatske i 1 od Albanije. Sa druge strane od publike je dobila 82 poena. Srbija je u finale ušla kao osmoplasirana u drugom polufinalu.

SrbijaTelevoting

Članovi srpskog žirija bili su Ekstra Nena, Ivana Peters, Milan Stanković, Slobodan Marković i Tijana Bogićević. Oni su u finalu glasali na sledeći način:

12 poena – Francuska
10 poena – Finska
8 poena – Italija
7 poena – Island
6 poena – Bugarska
5 poena – Portugal
4 poena – Švedska
3 poena – Grčka
2 poena – Izrael
1 poen – Švajcarska

Publika iz Srbije je glasala ovako:

12 poena – Italija
10 poena – Francuska
8 poena – Ukrajina
7 poena – Finska
6 poena – Rusija
5 poena – Island
4 poena – Azerbejdžan
3 poena – Grčka
2 poena – Kipar
1 poen – Švajcarska

Marsel Bezenson nagradu presa, na osnovu glasova akreditovanih medija, otišla je u ruke Barbare Pravi iz Francuske.

Konačni rezultati OGAE pres glasanja

Konačni rezultati OGAE pres glasanja

Nastup Hurricane u finalu