Foto: NPO/NOS/AVROTROS NATHAN REINDS
Foto: NPO/NOS/AVROTROS NATHAN REINDS

Počele su probe u Roterdamu – pogledajte prve fotografije

Pesma Evrovizije se vraća, nakon jedne godine pauze. Ukoliko je bilo ko sumnjao u to da će se najveći muzički festival u Evropi održati, današnji početak proba takmičara će mu sa sigurnošću razbiti te sumnje.

Na sceni u roterdamskoj Ahoy Areni danas su se našli predstavnici Litvanije, Slovenije, Rusije, Švedske, Severne Makedonije i Irske , a prikazan je i proces snimanja nastupa predstavnice Australije koja, zbog pandemije, neće doputovati u Holandiju.

Prvi dan proba je počeo nešto posle 10 časova, kada su svoja tri probna nastupa iskoristili članovi grupe The Roop, koja predstavlja Litvaniju. Koreografija je slična onoj koju su nam predstavili u video spotu, odnosno na litvanskom nacionalnom izboru. Obučeni su u žute kostime koji uz dinamičnu pozadinu na led ekranima odlično izgledaju na tv ekranu, rad kamere je bio dosta dobar, te nastup sve vreme drži pažnju.

Druga je na scenu stupila Ana Soklič iz Slovenije. Scenom dominiraju tople žute odnosno narandžaste nijanse, uz povremenu upotrebu plavih svetala, a arenom odzvanja Anin sjajan vokal. Pesma je malo promenjena u odnosu na verziju koja je ranije predstavljena tako što je u pesmu uvršten gospel deo koji je u zvaničnom video na kraju prikazan kao bonus.

Ruskinja Maniža svoj nastup započinje u velikoj koloritnoj haljini, koje se ubrzo oslobađa i nastup nastavlja u gotovo istoj atmosferi koju je demonstrirala i na ruskom nacionalnom izboru, tako da je Maniža okružena bek vokalima, dok se na ekranima vrte motivacione poruke poput „Budi jaka“, „Budi kreativna“, a pri kraju nastupa vidimo i kolaž snimaka anonimnih Ruskinja, kako pevaju „Russian Woman“. Rusija je prva zemlja koja će koristiti pirotehnička sredstva, te gledaoci mogu da očekuju vatrene plamenove koji u visinu idu i do 5 metara.

Predstavnik Švedske, Tusse, nosi crveni kostim i dosta nakita, a sa njim na sceni je četvoro plesača. Vokalno nije bio na najvišem nivou, kako to inače ume, ali zato su tu probe kako bi se ispeglali nedostaci, kako u vizuelnom, tako i u vokalnom smislu. Reflektori stvaraju zanimljivu mističnu atmosferu, dok za završnicu grafika postaje kosmička, a Šveđani završavaju nastup puni samopouzdanja, kao što su to činili i na Melodifestivalenu.

Kako predstavnica Australije neće doći u Roterdam zbog ograničenih putovanja prouzrokovanih pandemijom koronavirusa, u etar je pušten isečak sa njene probe rezervnog nastupa snimljenog na domaćem terenu koji će se i emitovati u prenosu uživo. Iako neće moći da iskoristi prednost scene u Ahoy areni, Australka Montenj se potrudila da bar donekle nadomesti to i uz dosta svetlosnih efekata i plesače ostavi jak utisak.

Vasil iz Severne Makedonije svoju baladu u Dizni stilu izvodi sam na sceni. Kao i kod Slovenke, dominantna su zlatno-žuta svetla, a koristiće i tehnologiju proširene stvarnosti poput one koju je imala i Nevena Božović pre dve godine u Tel Avivu, s tim da će se njemu ispred grudi pojaviti svetlucave zvezdice i raspršiti. Vasil je solidno zvučao, ali je imao problema sa visokim tonovima. Ispod crnog sakoa, nosi bjlještavi prsluk koji će reflektovati snopove svetla, te su mnogi akreditovani novinari prokomentarisali da podseća na Dotter koja je veoma sličan nastup imala na prošlogodišnjem švedskom izboru za Evrosong.

Prvi dan proba je zatvorila Irkinja Lesley Roy. Na sceni se nalaze kreativne „skalamerije“  u vidu digitalnog drveća i okvira kamera koji bi trebalo da dočaraju kao da je Lesli deo jedne knjige. Međutim, iako je sama ideja vrlo interesantna, prva proba nije prošla najbolje i realizacija je doživela mali fijasko. Elementi su na tv ekranu prilično statični, stranice knjige se listaju na ne baš impresivan način, te je ovde neophodno uložiti dosta truda kako bi nastup bio izveden kako ga je irski tim zamislio. Budući da su zbog postavljanja scenskih rekvizita potrošili svoje vreme predviđeno za probe, Irci su danas uspeli da isprobaju svoj nastup svega dva puta, umesto tri koliko je predviđeno.

Pogledajte fotografije sa današnjih proba (Foto: EBU / ANDRES PUTTING):