Foto: EBU / ANDRES PUTTING
Foto: EBU / ANDRES PUTTING

Večeras je veliko finale 65. Pesme Evrovizije! Napred Hurricane!

Večeras ćemo u Roterdamu saznati ko će biti novi pobednik Pesme Evrovizije! Od 21:00 možete pratiti veliko finale u kojem će nastupati 26 zemalja – 20 zemalja koje su se plasirale iz prvog i drugog polufinala, kao i članovi velike petorke – Španija, Francuska, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i domaćin Holandija. Finale Pesme Evrovizije održava se u Roterdamu u Ahoj areni u kojoj će biti prisutno samo 3.500 gledalaca, zbog aktuelne situacije sa koronavirusom.

Čast da otvori ovogodišnje finale pripala je predstavnici Kipra, a poslednja pesma koju ćemo čuti dolazi nam iz San Marina. Srbija odnosno grupa Hurricane nastupiće pod rednim brojem 8, a kompletni redosled nastupanja izgleda ovako:

 1.  Kipar / Elena Tsagrinou – El Diablo
 2.  Albanjia / Anxhela Peristeri – Karma
 3.  Izrael / Eden Alene – Set Me Free
 4.  Belgija / Hooverphonic – The Wrong Place
 5.  Rusija / Manizha – Russian Woman
 6.  Malta / Destiny – Je Me Casse
 7.  Portugalija / The Black Mamba – Love Is On My Side
 8.  Srbija / Hurricane – Loco Loco
 9.  Ujedinjeno Kraljevstvo / James Newman – Embers
 10.  Grčka / Stefania – Last Dance
 11.  Švajcarska / Gjon’s Tears – Tout l’Univers
 12.  Island / Da∂i Freyr og Gagnamagni∂ – 10 Years
 13. Španija / Blas Cantó – Voy A Querdarme
 14.  Moldavija / Natalia Gordienko – Sugar
 15.  Nemačka Jendrik – I Don’t Feel Hate
 16.  Finska / Blind Channel – Dark Side
 17.  Bugarska / Victoria – Growing Up is Getting Old
 18.  Litvanija / The Roop – Discoteque
 19.  Ukrajina / Go_A - Shum
 20.  Francuska / Barbara Pravi – Voilà
 21.  Azerbedžan / Efendi – Mata Hari
 22.  Norveška / TIX – Fallen Angel
 23. Holandija Jeangu Macrooy – Birth of a New Age
 24.  Italija / Måneskin – Zitti E Buoni
 25.  Švedska / Tusse – Voices
 26.  San Marino / Senhit – Adrenalina

Možete pogledati i zvaničnu rekapitulaciju svih takmičara koji će nastupati u večrašnjem finalu Evrosogna!  

Pobednika ovogodišnje Pesme Evrovizije, kao i prethodnih godina, odlučiće kombinovanim glasanjem (odnos 50%:50%) stručni žiri i gledaoci iz 39 zemalja koje su uzele učešće na ovogodišnjem takmičenju. Stučni žiri je svoje mišljenje dao sinoć nakon druge generalne probe, dok će gledaoci to moći da urade večeras nakon poslednjeg izvedenog nastupa i to telefonskim pozivima ili slanjem SMS-a ili putem zvanične aplikacije dostupne za iOS i Android. Sa jednog broja moguće je glasati najviše 20 puta. Gledaoci iz Srbije ne mogu glasati za svog predstavnika.

Kako glasati iz Srbije?

Nakon nastupa poslednjeg takmičara, voditelji će dati znak za početak glasanja koje će trajati oko 50 minuta. Iz Srbije se glasa tako što se na broj 1557 pošalje SMS sa rednim brojem pesme, kao što je prikazano u donjoj tabeli. Možete glasati najviše 20 puta sa jednog broja telefona. Cena po SMS-u: Telekom 39,60 RSD, Telenor 39,60 RSD, A1 39,48, Globaltel 36,00 RSD uključujući PDV. NHT Media, Korisnička služba 011 321 6815

Gledaoci iz Srbije ne mogu glasati za svog predstavnika tj. ne mogu glasati za Srbiju!

Glasanje je moguće i putem zvanične aplikacije gde intuitivno možete odabrati kojoj zemlji ćete dodeliti glasove, nakon čega će biti naplaćen gore navedeni iznos. Aplikaciju možete preuzeti za tri platforme:

Domaćini programa biće holandska predstavnica na Pesmi Evrovizije (1998. i 2007) Edsilija Rombl,  jutjub zvezda Niki de Jager, TV prezenter Šantal Janzen, TV voditelj i pevač Jan Smit.

Nakon svih nastupa i glasanja, obaviće se najzanimljiviji deo večeri a to je prezentacija glasova. Kao i ranijih godina i ove godine imaćemo direktna javljanja iz svih zemalja, čiji će prezenteri saopštiti kome ide 12 bodova, dok će ostali automatski biti prikazani na ekranu. Ovi bodovi predstavljaju bodove stučnog žirija. Glasove srpskog žirija saopštiće voditeljka RTS-a, Dragana Kosjerina, a među prezenterima glasova videćemo i duo Ell & Nikki iz Azerbejdžana – pobednike Pesme Evrovizije 2011, Aminatu Savadogo – predstavnicu Letonije na Evroviziji 2015, Rajana O’Šonesija iz Irske kojiih je predstavljao 2018, momka sa saksofonom iz grupe SunStroke Project koja je predstavljala Moldaviju 2010. i 2017, Šveđanku Karolu – pobednicu Evrovizije 1991, Polinu Gagarinu – predstavnicu Rusije 2015. i glumca Hansa Olija Agustsona sa Islanda, poznatog kao istaknuti ljubitelj numere „Ja Ja Ding Dong“ u Netfilksovom filmu Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga. Nakon uključenja iz svih država učesnica, naši domaćini će saopštiti i glasove publike. Zbog veće neizvesnosti voditelji će saopštavati glasove publike tako što će ići redom da prva zamlja koja će saznati glasove publike biće ona koja je poslednja na tabeli nakon saopštavanja glasova stručnog žirija (na poziciji 26). Zatim će saopštiti glasove 25. pa 24. i tako sve do prvoplasiranog prema glasovima stručnog žirija. Producenti Evrovizije smatraju da će ovakav način prezentovanja glasova doneti veći nivo neizvesnosti i da se pobednik neće znati do samog kraja glasanja. Sabiranjem svih poena dobićemo pobednika 65. Pesme Evrovizije!

Pozivamo našu dijasporu kao i sve druge ljubitelje ovog takmičenja, da podrže naše predstavnice, Hurricane, i glasaju za njih. Pogledajte brojeve telefona za glasanje (kliknite na sliku za uvećan prikaz)!

1080x566px-instagram-ESC-2021-POST-srpski

Ko nastupa u revijalnom delu?

Dankan Lorens, pobednik Pesme Evrovizije 2019, trebalo je da nastupi uživo u revijalnom delu, ali se ispostavilo da je pozitivan na koronu, no biće prisutan u prenosu sa unapred snimljenim nastupom  u kome peva „Arcade“ i „Stars“. Planirano je da nastupi i jedan od najpupalrnijih di-džejeva na svetu Afrojack, zajedno sa Glennis Grace, Wulf-om i klasičnim orkestrom sastavljenim od mladih talenata.

Šta kažu kladionice?

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnje takmičenje je mnogo uzbudljivije i neizvesnije zbog toga što nema izrazitog favorita. Što se tiče kladionica, nekoliko sati pre početka šoua, najveću šansu da osvoje takmičenje imaju predstavnici Italije, Francuske i Malte. U slučaju da Malta osvoji takmičenje, ovo bi ujedno bila i prva pobeda ove mediteranske zemlje na Pesmi Evrovizije.

Što se Srbije tiče, kladionice trenutno predviđaju 17. mesto.

Kako pratiti prenos?

Gledaoci iz Srbije mogu pratiti prenos na RTS 1RTS HDRTS Svet, Radio Beogradu ili putem platforme javnog servisa RTS Planeta od 21:00 kao i na zvaničnom YouTube kanalu takmičenja. Komentator prenosa na RTS-u biće Duška Vučinić.

Svi koji žele da upotpune večerašnje praćenje velikog finala, mogu besplatno preuzeti sa našeg sajta GLASAČKI LISTIĆ koji je OGAE Srbija pripremila za sve ljubitelje takmičenja!

Jedan komentar

 1. Helena

  Glasam za srbiju Hurricane #8