Foto: NPO/NOS/AVROTROS NATHAN REINDS
Foto: NPO/NOS/AVROTROS NATHAN REINDS

Završene prve probe učesnika prvog polufinala

Danas su u roterdamskoj Ahoy areni učesnici prvog polufinala priveli kraju svoje prve probe. Dan je otvorio Kipar, nakon koga su usledile probe Norveške, Hrvatske, Belgije, Izraela, Rumunije, Azerbejdžana, Ukrajine i Malte.

Elena sa Kipra je obučena u haljinu sa srebrnim resama, a prate je četiri plesačice u crvenim kostimima. Crvena je boja koja dominira kiparskim nastupom. Zahvaljujući postavljenim ogledalima, ona i plesačice se refelektuju te se stvara utisak da je na sceni čitava trupa plesača, što uz dobre vokalne sposobnosti čini ovaj nastup jednim od najatraktivnijih.

Norveški predstavnik TIX je na evrovizijsku scenu doneo sličan nastup koji smo imali priliku da vidimo na Melodi Grand Prix-u. On je u ulozi anđela obučenog u belo, povremeno osvetljen plavim svetlima, a za njega je lancima vezano 4 demona u crnom. Scenom dominiraju plava svetla, dok se prilikom vrhunca ona menjaju u žuto a oblaci prikazuju na led ekranima. Norveški nastup će obogatiti i pirotehnika.

Treća je na scenu stupila Albina iz Hrvatske. Prate je četvorica plesača odevenih u srebrnu odeću sa izrezima, što je u skladu i sa Albininim kostimom, koji je s jedne strane neobičan, ali sa druge i ne baš skladan, štaviše odiše dozom kiča, te ne bi čudilo ako Hrvati ponovo budu u užoj konkurenciji za Barbara Dex nagradu. Scenom dominiraju neonska svetla plavih i roze tonova, uz natpise Tick Tock ne ekranima, dok Albina i plesači izvode atraktivnu plesnu koreografiju. Nastup će upotpuniti vatromet.

Nakon tri nastupa punih kompleksnih koreografija, usledio je belgijski Hooverphonic koji na scenu donosi potpuno drugačiju i mirniju atmosferu što može pridobiti dobar deo publike. Međutim, scena ne izgleda baš atraktivno, dominiraju tamne boje, ali konačno je ovo prva delegacija koja je na scenu iznela instrumente te imamo doživljaj kao da smo na nekoj opuštenoj klupskoj svirci. Pevačica odevena u crnu haljinu sa šljokicama i crnim čizmama je stabilna vokalno.

Eden iz Izraela prati pet plesača i svi su odeveni u belo-crne kostime. Scena je u sličnim bojama kao za vreme hrvatskog nastupa, te ponovo imamo neonska svetla u plavim i ljubičastim nijansama, a i ovde se na ekranu ispisuje naziv pesme Set Me Free, te se ova dva nastupa ne mogu izdvojiti kao jedinstvena. Plesači su prilično dobro uigrani te se ovom nastupu nema šta posebno zameriti, iako je pomalo monoton, no to se donekle razbija žutim svetlima i skidanjem haljine, kada Eden ostaje u pomalo provokativnom crnom kostimu. Interesantno je da su Izraelci dobro iskoristili scenu, te su pored glavne, koristili i sporednu, manju binu.

Rumunka ROXEN je iznenadila pojavom u zeleno-sivoj trenerci okružena bosonogim plesačima, te će i oni teško izbeći kandidaturu za Barbara Dex. Atmosfera nastupa je prilično mračna, dominira tamno plava boja sa crnim siluetama koje se prikazuju na ekranima, a plesači se kroz dobar deo nastupa valjaju po podu, dok scenu oplemenjuje magla. Vokalno ovo nije bila baš dobra proba, te će ovde definitivno biti potrebno više uvežbavanja.

Azerbejdžan nam donosi orijentalne prizvuke, pri čemu je izgled scene potpuno u skladu sa tim. Efendi i četiri pelsačice su odevene u crne mrežaste kostime, a scenom dominiraju zelene i ljubičaste boje uz efekte vatre i žutu kuglu na ekranu na kojoj se prikazuje lik zmije tokom stihova „Yalan da men yanan da men yaman da men“ koje izvodi muški bek vokal. Interesantno je da se Azerbejdžan ovog puta odlučio za nastup bez pomoćnih rekvizita i pirotehnike. 

Pretposlednji na evrovizijsku binu su izašli predstavnici Ukrajine i oduševili akreditovane novinare. Naime, Go_A je spremio nastup koji dosta odskače od ostalih. Na sceni se nalazi postolje na kom se nalaze gola bela stabla, a tu su i dva džaka, te će gledaoce vrlo verovatno namamiti da ostanu zakovani za ekrane. Ova scenografija sablasne šume predstavlja zapravo Černobilj kojim je pesma Šum inspirisana. Pevačica Katerina nosi crn kostim i zelenu pernatu jaknu što daje izuzetno dobar kontrast ostatku scene. Ovo je definitivno jedan od nastupa koji je ostavio najjači utisak.

Današnje probe je zatvorila Maltežanka Destiny. Ona je na sceni sa četiri plesačice i šipkama za balet. Sve su u drečavim roze kostimima, dok je kostim Destiny dodatno i prekratak na iznenađenje mnogih, što je uglavnom izazvalo negativne reakcije budući da to niti je u skladu sa njenom figurom, niti je ceo šou u skladu sa pesmom, pa ne sasvim ni sa onim što smo gledali u video spotu za „Je Me Casse“. Mada je Destiny vokalno besprekorna, čitav utisak nije baš dobar, što je Maltu trenutno pomerilo na drugo mesto na kladionicama, dok je prvo sada preuzela Francuskinja Barbara.

Sutra počinju probe takmičara koji će nastupiti u drugom polufinalu, 20. maja. Među njima su i predstavnice Srbije, Hurricane, koje će probu imati od 16:40 do 17:10.

Pogledajte fotografije sa današnjih proba (Foto: EBU / THOMAS HANSES):