Foto: EBU
Foto: EBU

Šou može da počne! Večeras je prvo polufinale Pesme Evrovizije 2022.

Šou može da počne! Nakon što su sve zemlje učesnice izabrale svoje predstavnike, kao i višemesečnih priprema domaćina, koji se marljivo spremao da ugosti muzičare iz čitave Evrope i Australije, došao je red, da vidimo šta su nam to spremili.

Večeras će se u Torinu održati prvo polufinale 66. izdanja Pesme Evrovizije, gde će se za prolazak u finale boriti predstavnici iz 17 zemalja. U prvom polufinalu Pesme Evrovizije 2022, po sledećem rasporedu, nastupaju predstavnici:

R.B. Država
Izvođač Pesma
01 Albanija_mini Albanija Ronela Hajati „Sekret“
02 Letonija_mini Letonija Citi Zeni „Eat Your Salad“
03 Litvanija_mini Litvanija Monika Liu „Sentimentai“
04 Svajcarska_mini Švajcarska Marius Bear „Boys Do Cry“
05 Slovenija_mini Slovenija LPS „Disko“
06  Ukrajina Kalush Orchestra „Stefania“
07  Bugarska Intelligent Music Project „Intention“
08 Holandija_mini Holandija S10 „De Diepte“
09 Moldavija_mini Moldavija Zdob și Zdub and Advahov Brothers „Trenulețul“
10 Portugalija_mini Portugalija Maro „Saudade, saudade“
11 Hrvatska_mini Hrvatska Mia Dimšić „Guilty Pleasure“
12 Danska_mini Danska Reddi „The Show“
13 Austrija_mini Austrija Lumix feat. Pia Maria „Halo“
14 Island_mini Island Systur „Með hækkandi sól“
15 Grcka_mini Grčka Amanda Georgiadi Tenfjord „Die Together“
16 Norveska_mini Norveška Subwoolfer „Give That Wolf a Banana“
17 Jermenija_mini Jermenija Rosa Linn „Snap“

U prvom polufinalu, trebalo je da nastupa i predstavnik Rusije, ali zbog trenutne situacije na istoku Evrope, EBU je odlučio da ove godine Rusiji zabrani da učestvuje na takmičenju.

Kroz sve tri večeri vodiće nas domaćini – Alessandro Cattelan, Laura Pausini i Mika koji će se javljati iz publike. Prvo polufinale će početi uvodnim delom kroz koji ćemo upoznati grad domaćin – Torino, ali i italijansku muziku i kulturu. Nakon što sve zemlje izvedu svoje nastupe, u revijalnom delu, imaćemo prilike da vidimo  Dardusta, Bennya Benassija i bend Sophie and the Giants.

Zvezda večeri u revijalnom delu sigurno će biti i nesuđeni italijanski predstavnika na Pesmi Evrovizije 2020, koja se zbog pandemije nije održala. Evrovizijsku publiku zasigurno će razveseliti nastup Diodato, koji će konačno na evrovizijskoj sceni izvesti pesmu Fai Rumore.

Photo: EBU

Foto: EBU

Glasanje će se obaviti isto kao i ranijih godina. Glasaju države učesnice prvog polufinala, kao i članice „velike petoke“ Francuska i domaćin Italija. Deset finalista biće određeno kombinacijom glasova žirija i publike u odnosu 50:50. Žiri je svoje glasove kovertirao na sinoćnoj generalnoj probi, dok će publika imati priliku da svoj glas da večeras tokom takmičenja uživo.

Večerašnji šou odnosno prvo polufinale Pesme Evrovizije 2022. možete pratiti direktno od 21.00 čas na:

Listiće za glasanje u oba polufinala možete potpuno besplatno preuzeti OVDE, a potom odštampati ih i na njima beležiti utiske tokom prenosa i tako upotpuniti evrovizijski doživljaj.

Zvaničnu rekapitulacija svih pesama prvog polufinala možete pogledati u videu ispod: