Foto: Sarah Louise Bennett / EBU
Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Večeras je prvo polufinale Pesme Evrovizije 2023. Srbija nastupa pod rednim brojem 3!

Nakon višemesečnih priprema, sve je spremno za evrovizijski šou. Večeras će se u Liverpulu, održati prvo polufinale Pesme Evrovizije, gde će se predstavnici iz 15 zemalja predstaviti publici i pokušati plasirati u veliko finale najvećeg muzičkog takmičenja.

Među njima je i Luk Blek, predstavnik Srbije, koji će sa pesmom „Samo mi se spava“ nastupiti pod rednim brojem 3.

U prvom polufinalu Pesme Evrovizije 2023. nastupaju sledeće države i njihovi predstavnici:

  1. Norveška: Alessandra – „Queen of Kings“
  2. Malta: The Busker – „Dance (Our Own Party)“
  3. Srbija: Luke Black – „Samo mi se spava“
  4. Letonija: Sudden Lights – „Aijā“
  5. Portugal: Mimicat – „Ai coração“
  6. Irska: Wild Youth – „We Are One“
  7. Hrvatska: Let 3 – „Mama ŠČ“
  8. Švajcarska: Remo Forrer – „Watergun“
  9. Izrael: Noa Kirel – „Unicorn“
  10. Moldavija: Pasha Parfeni – „Soarele și luna“
  11. Švedska: Loreen – „Tattoo“
  12. Azerbejdžan: TuralTuranX– „Tell Me More“
  13. Češka Republika: Vesna– „My Sister’s Crown″
  14. Holandija: Mia Nicolai and Dion Cooper – „Burning Daylight“
  15. Finska: Käärijä – „Cha Cha Cha

Pored navedenih učesnika prvog polufinala, večeras ćemo imati priliku da čujemo i vidimo delove nastupa direktinh finalista i to predstavnika Francuske, Nemačke i Italije. Gledaoci iz ove tri zemlje će takođe moći večeras da glasaju za svoje favorite.

Kroz sve tri večeri vodiće nas tri dame – britanska pevačica Aleša Dikson, britanska glumica Hana Vadingem i ukgrajinska pevačica Julija Sanina, dok će im se u finalu pridružiti i irski televizijski voditelj Grejem Norton.

Foto: EBU
Foto: EBU

Način glasanja

Za razliku od prethodnih izdanja, ove godine nam stižu značajne novine i to pre svega što se tiče načina glasanja. Od ove godine isključivo će publika birati koje pesme će se naći u finalu. Tačnije više nema kombinovanih glasova publike i žirija u polufinalima. Žiri će svoju ulogu imati samo u finalu kada će način glasanja biti kao i prethodnih godina.

Pored toga, novina je i to što će gledaoci iz država koje se ne takmiče na ovogodišnjem izdanju takođe moći da glasaju i to isključivo putem specijalno napravljenog sajta samo za tu priliku – ESC.VOTE. Njihovi glasovi će se rasporediti kao glasovi ostatka sveta, odnosno vredeće kao glasovi jedne države. U nastavku su brojevi telefona za glasanje iz svih država sa pravom koje večeras imaju pravo glasa.

ESC2023_1stSemiFinal_PhoneNumbers_Instagram

Gledaoci iz Srbije mogu da glasaju slanjem SMS-a sa rednim brojem pesme na broj 1557. Sa jednog broja telefona može da se glasa 20 puta. Iz Srbije ne može da se glasa za našeg predstavnika, Luka Bleka.

HowToVoteFromSerbia

Gde možete da pratite večerašnji šou?

Zbog stravične tragedije koja je zadesila Srbiju i nakon trodnevne žalosti proglašene u našoj zemlji, RTS je odlučio da polufinala Pesme Evrovizije 2023. godine, ne emituje na svom Prvom programu, već na Trećem programu RTS-a. Tako večerašnji šou odnosno prvo polufinale Pesme Evrovizije 2023. možete pratiti direktno od 21.00 čas na:

Listići za glasanje

Kao i prethodnih godina, i ove godine OGAE Srbija je napravila posebno dizajnirane listiće za glasanje, koji će vam pomoći da na poseban način pratite večerašnje polufinale. Listiće za glasanje u prvo i drugo polufinale možete potpuno besplatno preuzeti OVDE, a potom odštampati ih i na njima beležiti utiske tokom prenosa i tako upotpuniti evrovizijski doživljaj.

ESC2023-VotingCards

Po završetku prve generalne probe, razgovarali smo sa Lukom Blekom. Pogledajte intervju u kome iznosi utiske sa proba, nedavnih dešavanja u Srbiji i saznajte kakva su mu očekivanja.

Zvaničnu rekapitulacija svih pesama prvog polufinala možete pogledati u videu ispod