Foto: Dušan Svilar
Foto: Dušan Svilar

Intervju: Dušan Svilar

Prošlo je 7 meseci nakon Beosonga. Pretpostavljam da su ti se utisci slegli, pa kakvi su sada?

- Utisci… Da li bih pogrešio ako bih rekao da se još nisu slegli? Da li bih pogrešio ako bih rekao da ih zapravo, nikada nisam ni sakupio? Ne verujem… Zadatak koji sam imao je uspešno izvršen, pored svih izazova koji su me čekali u tom trenutku i za to sam zahvalan Bogu. Drago mi je što smo uspeli u relativno kratkom i ograničenom vremenskom periodu da stvorimo pesmu bez kompromisa. Pored toga, svakako, i ogromnu pozitivnu energiju i bolje poznanstvo u celom timu koji je učestvovao u stvaranju pesme. Iz svega ovoga, rodile su se nove ideje i prijateljstva.

Čini se da je, iako dobro prihvaćena na Beosongu, promocija „Spasa“ izostala nakon festivala. Zašto nisi snimio spot za pesmu?

- Spotovi jesu neki vid promocije pesama, ali mislim da nije za svaku pesmu potreban video spot. Konkretno, mislim da je za pesmu “Spas“ najbolja radijska promocija… Istina je da je nije bilo dovoljno, ali to nije moja krivica. Zahvalan sam svim radio stanicama koji su promovisali našu pesmu koja je ipak, uspela da dođe do velikog broja slušalaca. Pesma je ušla i u listu zvaničnog Evrovizijskog radija www.escradio.com.

Da li si spremio neku novu verziju pesme i kada ćemo imati priliku da je čujemo?

- U toku je priprema “unplugged“ verzija pesme i izbacićemo je vrlo brzo. :)

Uspeh grupe Moje 3 u Malmeu je izostao, nisu se plasirale u finale, a i bilo je dosta kritika na račun koreografije i kostima. Šta misliš, da li je napravljen neki propust u organizaciji ili promociji i gde treba tražiti uzrok neuspeha?

- Ne znam gde je napravljen propust jer nisam upućen u to kako je išla dalja promocija pesme pre Evrovizije. Bez obzira što se Evrovizija i sluša i gleda, pesma je ipak, najjače oružje nekog takmičara na Evroviziji i od nje više zavisi nego od scenskog nastupa. Uostalom, festival je od samog početka posvećen, pre svega, muzici.

Naše udruženje fanova Pesme Evrovizije, OGAE Srbija, izabralo je „Spas“ kao najbolju nepobedničku pesmu sa Beosonga i poslalo je na takmičenje OGAE Second Chance, u okviru OGAE International mreže fanova Evrovizije. Pesma je na glasanju zauzela vrlo dobro 6. mesto uz maksimalnih 12 poena od udruženja iz Grčke, Nemačke, Islanda i Rest of World. Dakle, u Evropi, a i šire, itekako si primećen. Šta misliš o ovom rezultatu i koliko ti znači?

- Pre svega, želim da se zahvalim OGAE Srbiji što je izabrala, glasala i podržala našu pesmu na takmičenju OGAE Second Chance. Zadovoljan sam rezultatom, pogotovo kada saberem da smo visoke poene dobili od zemalja kojima je srpski jezik veoma stran. To mi govori da im se svidela muzika i interpretacija jer, pretpostavljam da im tekst nije jasan. :)

Od 20 udruženja koliko je glasalo, samo 4 su te ostavila bez poena. Ipak, nas je najviše iznenadio samo 1 poen iz Hrvatske. S obzirom da te njihova publika sasvim dobro poznaje, misliš li da su njhovi poeni realna slika kako je pesma prihvaćena u Hrvatskoj?

- Nemam informacije o tome koliko je prihvaćena pesma “Spas“ u Hrvatskoj. Imam informacije samo o mom duetu sa Kemalom Montenom, i znam da je ta pesma veoma prihvaćena i tim povodom sam nastupao tamo više puta. U svakom slučaju, hvala im za jedan poen. Bolje jedan nego nijedan :)

Da li su ti festivali bitni i da li bi se ponovo prijavio na nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije?

- Festivali su bitni za svakog pevača jer je to najlepši put za promociju i predstavljanje novih pesama. Prijavio bih se ponovo na nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije ukoliko bih imao adekvatnu ideju za neku buduću pesmu.

Koji način selekcije za Evroviziju je bolji, onaj putem festivala ili interni izbor?

- Putem festivala :)

Poslednjih godina, sve manje većih zvezda sa domaće muzičke scene je zainteresovano za učešće na nacionalnom izboru, pa smo prinuđeni da na istim gledamo neka nova lica, koja kasnije budu zaboravljena. Šta misliš, koji je razlog što poznati pevači tiho bojkotuju izbor za Evroviziju?

- Neki pevači ne vole takmičenja, neki ne žele da se upuštaju u međunarodna takmičenja… Svakakvih razloga ima. Verovatno kad si mlad imaš veću želju za nekim velikim uspehom nego kad se afirmišeš i ostariš :)

Neke zemlje, uključujući i Hrvatsku, najavile su da sledeće godine neće učestvovati na Evroviziji u Kopenhagenu. Uglavnom, kao razlozi se navode oni finansijke prirode ili zbog neslaganja sa načinom glasanja. RTS za sada, još nije doneo odluku o našem učešću dogodine. Koliko je bitno da imamo našeg predstavnika na ovom festivalu?

- Mislim da umetnost i muzika nisu “štetočine“ budžetu, niti bačen novac, jer kroz umetnost možeš na lepe načine da promovišeš svoju zemlju i kulturu u kojoj živiš. Od izuzetne je važnosti da svake godine šaljemo predstavnika na Evroviziju.

Da li imaš omiljenu pesmu sa Evrovizije? Koja ti je omiljena od onih koje su predstavljale Srbiju?

- Omiljena pesma sa Evrovizije mi je „Waterloo“ od grupe Abba. A omiljena od svih srpskih mi je „Jutro“ iako nije predstavljala Srbiju.

Osim pobede u Zvezdama Granda, šta bi istakao kao svoje veće uspehe u karijeri?

- Uspešna saradnja sa Kemalom Montenom, učešća i nagrade na festivalima u bivšim zemljama Jugoslavije i svakako Beosong.

Kada možemo da očekujemo nov album ili neki singl od tebe?

- Upravo snimam u studiju :)

Da li nastupaš negde i gde te publika može čuti?

- Nastupam na gradskim manifestacijama, zajedničkim koncertima, festivalima u svim većim i manjim gradovima. Trenutno pripremamo jedan projekat sa Big Bendom sa kojim ću izvoditi najveće hitove u poslednjih 30 godina sa naših prostora u novim aranžmanima koji će biti prilagođeni velikom sastavu. :)

I za kraj, šta bi poručio srpskim fanovima Evrovizije?

- Ja bih voleo da vi poručite nešto meni, da čujem i vas. :)

P.S. Hvala što ste izdvojili vreme :)

Zahvaljujemo Dušanu ovom prilikom što je izdvojio svoje vreme i odgovorio na naša pitanja. Želimo mu puno uspeha u karijeri!