song-contest-2015-3to2

Počela nova evrovizijska sezona

Izborom Beča za domaćina Pesme Evrovizije 2015, nova evrovizijska sezona je uveliko počela. Mnoge zemlje potvrđuju svoja učešća, neke odustaju, a neke su već i objavile način izbora svog predstavnika.

Evropesma.org vam donosi retrospektivu dosadašnjih dešavanja. Krenimo redom.

Zemlje koje su do danas potvrdile svoje učešće u Beču su: Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kipar, danska, Estonija, Finska, Gruzija, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Letonija, Litvanija, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovenija, Švedska, Švajcarska, zemlje „velike petorke“ Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Francuska, Nemačka i naravno domaćin Austrija.

Podsetimo, Evropska radiodifuzna unija (EBU) dala je rok zemljama da do 15. septembra potvrde svoje premliminarno učešće, a do 10. oktobra da i zvanično potvrde svoje prisustvo u Beču. Mnoge nacionalne kuće su zadržale pravo da do 10. oktobra mogu povuću svoju prijavu, ukoliko ne budu obezbedile neophodna novčana sredstva za učešće na Pesmi Evrovizije.

Nažalost  Andora, Hrvatska, Češka, Luksemburg, Monako, Slovačka, Turska i Ukrajina neće učestvovati na Pesmi Evrovizije u Beču, odluka je njihovih javnih servisa.

Albanija i San Marino, još uvek se nisu izjasnili, ali verovatno će odluka biti donešena najkasnije 10. oktobra.

Kada je reč o pripremam za izbor predstavnika, neke zemlje su već otpočele svoje pripreme, pa je tako Finska jedna od prvih zemalja koja je objavila planove za nacionalni izbor 2015. godine. UMK 2015 (Uden Misikiin Kilpailu) biće održan tokom januara i februara sledeće godine. YLE, finska nacionalna televizija je saopštila da će vršiti prenos svih emisija uživo, dakle neće više postojati žiri, što je novo pravilo, a ostala pravila ostaju slična kao i prethodnih godina. Konkurs za UMK 2015 je otvoren, a pesme se primaju od 1. do 8. Septembra 2014. godine. Ove godine u Kopenhagenu, Finsku je predstavljala grupa Softengine sa pesmom „Something Better“, a zauueli su  11. mesto u finalu.

DR, nacionalna televizija Danske, saopštila je da će se nacionalni izbor DMGP 2015 održati 7. februara 2015. godine u Alborgu u dvorani Gigantium Arena. Alborg je zadnji put bio domaćin danskog izbora 2012. godine. Rok za slanje pesama koje će konkurisati za DMGP 2015 je 8. septembar u 12 sati. Dansku je ove godine predstavljao Basim sa pesmom „Cliche Love Song“ i zauzeo 9. mesto.

Još jedna skandinavska zemlja počela je pripreme za predstojeću Pesmu Evrovizije. Norvežani su raspisali konkurs koji traje do 1. septembra, kada se očekuje da pesme pristignu na adersu NRK. Vivi Stenberg, muzička urednica u NRK izjavila je tim povodom da se traže pesme koje pokazuju raznovrsnost norveške muzičke produkcije. U Kopenhagenu, Norveška je zauzela  8. Mesto sa baladom „Silent Storm“ koju je izveo Carl Espen. U Kopenhagenu, Norveška je zauzela  8. Mesto sa baladom „Silent Storm“ koju je izveo Carl Espen.

Da nisu samo skandinavci tako vredni, pokazuje i primer Malte i Makedonije.

Malta će svog predstavnika na Pesmi Evrovizije 2015 izabrati 22. Novembra, saopštila je PBS, malteška nacionalna televizija. Razlog ovako ranom izboru na Malti je u tome što žele da imaju dovoljno vremena za pripremu, gde je moguće raditi i na samoj pesmi i izvođačima. Nacionalni izbor će se održati 21. i 22. novembra upravo na mestu gde će se nedelju dana pre toga održati Dečja Pesma Evrovizije, brodogradilište Marsi, nedalkeo od La Valete. Maltu je ove godine predstavljala grupa Firelight sa pesmom „Coming Home“.

Makedonija je prva zemlja bivše Jugoslavije koja je potvrila svoje učešće na Pesmi Evrovizije u Austriji, ali izgleda da će biti i prva zemlja koja će izabrati svog predstavnika.Naime, Makedonija je posle nekoliko godina internog izbora odlučila da se vrati nacionalnom izboru. „Skopje fest“ je festival koji će se održati 13. novembra i upravo će se na njemu birati predstavnik Makedonije za Austriju, a učestvovaće ukupno 20 pesama.„Skopje fest“ je poslednji put bio nacionalni izbor Makedonije 2011. kada je Makedoniju predstavlja Vlatko Ilievski sa pesmom „Rusinka“. Ove godine Makedoniju je predstavljala Tijana Dapčević sa pesmom „To the Sky“, ali bez plasmana u finale.

Kada je reč o među fanovima najpopularnijem nacionalnom izboru „Melodifestivalen“ u Švedskoj je objavljeno da će ovaj festival pretrpeti izvesne promene, ali će se takmičene i dalje odvijati u tri grada: geteborgu, Malmeu i Stokholmu, ali će takmičari takođe zapevati i u Orebru, Ostersundu i Helsingborgu. Ovako to izgleda po datumima:

  • 1. polufinale – 7. februar, Geteborg, Scandinavium
  • 2. polufinale – 14. februar, Malme, Malmö Arena
  • 3. polufinale – 21. februar,  Ostersund, Östersund Arena
  • 4. polufinale – 28. februar, Orebro, Conventum Örebro
  • AC – 7. mart, Helsingborg, Helsingborg Arena
  • Finale – 14. mart, Stokholm , Friends Arena

Među vrednima ove godine su i baltičke zemle Estonije i Litvanija.

Litvanija će preko festivala Eurovizijos 2015 izabrati svog predstavnika. Sam festival će se sastojati od 8 polufinala i 2 finala, jedno za izvođača, a jedno za pesmu.

Estonija je saopštila da će Esti Laul 2015 sastojati od dva polufinala 7. i 14. februara i jednog finala koje će se održati 21. februara. Svi zainteresovani mogu svoje kompozicije poslati najdalje do 5. decembra ove godine.