HCSC2014

Izabran pobednik Home Composed Song Contest-a 2014

Završeno je 23. izdanje takmičenja kompozitora i pevača amatera „Home Composed Song Contest“ u okviru OGAE mreže. Cilj ovog neprofitnog takmičenja je dati šansu evrovizijskim fanovima koji pišu svoju muziku, da učestvuju na takmičenju evrovizijskog formata, gde će se naći i u ulozi izvođača i u ulozi žirija. Takmičenje je pokrenuo Danac Morten Boldt Hansen 1991. godine, a pravila su slična kao na Pesmi Evrovizije, gde obično pobednik takmičenja organizuje naredno. Tako zahvaljujući pobedi Grka Eduarda Alexogiannopoulosa sa pesmom „Waiting til may“ prošle godine, grčki tim sa njim na čelu je bio ovogodišnji domaćin takmičenja.

BoSoderholm

Bo Söderholm

U veoma neizvesnom finišu, ove godine pobedu odnosi Finac Bo Söderholm sa pesmom „When my heartache is over“. Bo je učitelj iz Finske, koji se u slobodno vreme bavi komponovanjem i neke njegove pesme su snimili finski pevači. Član je benda Charlies, koji svira tradicionalnu finsku dens muziku. Ovo je bilo četvrto učešće Boa na Home Composed Song Contest-u i prva pobeda. Pobednička pesma govori o prekretnici života, kada shvatite da ono što imate nije ono što vam je potrebno. Kako je Bo istakao, ideja za pesmu inspirisanu tangom, došla mu je letos na aerodromu dok je čekao povratni let za Helsinki. Kaže da u Finskoj vole tango, a to nam je i poznato od ranije. Setite se finske pesme sa Evrovizije 2004. „Takes 2 to tango“!

 

 Konačni rezultati

Mesto
Zemlja
Izvođač
Pesma
Poeni
1FinskaBo SöderholmWhen my heartache is over133
2PortugalijaSweet CristinaLiberate your inner voice131
3PortugalijaCalliopeSe mai capiresti128
4GrckaGiannis PapadopoulosHellas in time87
5Ujedinjeno_KraljevstvoVulnerableChemical tears82
6FinskaSnowclonePoetessan tie79
7SpanijaAlfonso DanielNoviembre76
8SpanijaEstelaEmptiness72
9AlbanijaAinhoa Feal (AKA Rya Neplight)Wild66
10NemackaOne world - One dream!Yes, we can!53
11Ujedinjeno_KraljevstvoJimmy Andrews' Midlife CrisisHeart on the line52
12Ujedinjeno_KraljevstvoDisaster AddictFaster, alone51
13LetonijaDimitryI wanna rule the world49
14SvedskaMartin KahnbergMindtrapped34
15DanskaDuo ToMatNightmare27
16BugarskaJan JanWave27
17NemačkaMatthias PohlNachtgedanken12
18NemackaJan WehnerFrom black to white1

Do sada su kroz ovo takmičenje prošli pevači amateri iz 28 zemalja. Prethodnih šest godina među učesnicima su bili i srpski timovi predvođeni Bobanom Đekićem, koji je i pobedio 2008. i Dejanom Nikodijevićem i Nikolom Radunovićem (duo NIDEJ). Ipak, ove godine nije bilo srpskih predstavnika, ali pozivamo domaće neafirmisane pevače da se dogodine prijave, okušaju sreću i pre svega dobro zabave.

 Poslušajte „When my heartache is over“