1b.novi-fosili-small

Ljubav koja nema kraj

Subotnji koncert Novih Fosila u Sava Centru, kojim je započela oproštajna turneja ovog legendarnog pop sastava, prevazišao je sva očekivanja publike u velikoj dvorani Sava centra. Na koncertu, za koji se tražila karta više, bilo je ljudi svih uzrasta, ali najviše onih generacija koje su stasavale u vreme kad su Fosili žarili i palili muzičkom scenom Jugoslavije osamdesetih godina prošlog veka i koji su došli da se prisete nekih srećnijih vremena. 20141025_201736

Sam koncert Novi Fosili su počeli na nestandardan način, pojavili su se iz publike i prvim taktovima pesme „Da te ne volim“ digli publiku, koja je bila oduševljena njihovom spontanošću, na noge. U sledeća tri sata nizali su se najveći hitovi ove zagrebačke grupe, koja postoji od 1969. godine i traje toliko dugo, da je svima neverovatno da je ovo stvarno njihov oproštajni koncert. Atmosferu koja ja vladala u Sava centru, teško je opisati rečima, toliko je bilo emocija, pozitivne energije, ceo koncert je delovao toliko intimno, a pala je i pokoja suza. Kad su Fosili završili regularni deo koncerta i otišli sa scene, cela dvorana je spontano počela u glas da 20141025_202017peva „Za dobra stara vremena“ dozivajući Sanju Doležal i društvo nazad na scenu. Pesme koje su izveli na bis bile su podsećanje na početke rada grupe i njihove hitove iz sedamdesetih i početka osamdesetih godina.

Ovaj koncert je bio jedno emotivno, pomalo setno, putovanje u prošlost. Novi Fosili su napravili sjajnu atmosferu za pamćenje, a ostaje da se nadamo da će se ipak predomisliti i ponovo zapevati pred beogradskom publikom Sašu, Milenu, Za dobra stara vremena, A još te volim i druge večne hitove.

 Podsetimo, Novi fosili su Jugoslaviju predstavljani na Pesmi Evrovizije 1987. godine sa pesmom „Ja sam za ples“ i osvojili sjajno 4. mesto.