Svajcarska_balon

Objavljeni detalji nacionalnog izbora Švajcarske

Iako su ranijih godina među prvima birali predstavnike, za 2015. godinu Švajcarci su odlučili da ponove recept od prošle godine kada je pobednik njihovog izbora Sebalter osvojio 13..mesto sa pesmom „Hunter of stars“ u velikom finalu što je bilo propraćeno sa velikim oduševljenjem u ovoj državi. Finale u Krojclingenu će se održati 31.januara, a za put u Austriju  boriće se 6 izvođača.

Televizijska kuća na nemačkom jeziku SRF (u saradnji sa RTR-om) biraće pesme putem glasanja na internetu, a pesme se mogu postavljati na njihovu stranicu do 27. oktobra. Pored glasanja publike na internetu tu  je i stručni žiri, čiji će udeo u glasovima biti  50%.  Na kraju, 9 pesama će otići u sledeći krug takmičenja.

Internim putem, RTS (televizijska kuća na francuskom jeziku) će odabrati šest pesama i RSI (televizijska kuća na italijanskom jeziku) će odabrati još tri pesme.

Rok za slanje kompozicija koje će se takmičiti na internet glasanju  je 27. oktobar. Devet pesama koje budu prošle dalje će sa još devet pesama koje budu odabrane internim putem biti predstavljene 7. decembra, dok je veliko finale  zakazano za  31. januar.

Osamnaest odabranih pesama će se predstaviti 7. decembra stručnom žiriju. Ne samo da će se ocenjivati pesme, nego će se ocenjivati i kako pevač izvodi uživo svoju pesmu, a uz vokalne sposobnosti gledaće se i scenski nastup. Na kraju, šest pesama biće odabrano za finale u Krojclingenu koje će se održati 31. januara 2015. godine.

Ovogodišnji predstavnik Švajcarske, Sebalter, zauzeo je 13. mesto u finalu sa pesmom „Hunter of stars“.