Austrija_balon

Poznat način izbora predstavnika Austrije

Austrijski nacionalni emiter, ORF, objavio je detalje izbora za predstavnika ove zemlje na Evrosongu. Proces izbora će se sastojati iz četiri emisije od kojih će prva biti emitovana 20. februara, a poslednja koja će ujedno biti i veliko finale, 13. marta 2015. godine. Prve tri emisije će biti unapred snimljene, dok će veliko finale biti emitovano uživo.

Datumi nacionalnog izbora Austrije

  • 20.2.  Emisija 1
  • 27.2.  Emisija 2
  • 6.3.    Emisija 3
  • 13.3.  Veliko finale

U prvoj emisiji, 20. februara, koja će biti u vidu audicije videćemo svih 20 učesnika od kojih će samo šest proći u naredni krug takmičenja. Njih će izabrati specijalna komisija. Oni koji prođu će u narednoj emisiji, 27. februara, pokazati svoje vokalne sposobnosti kao i to kako se snalaze na samoj sceni. Njih šestoro će u trećoj emisiji, 6. marta, premijerno otpevati po dve pesme koje će za njih praviti kako domaći, tako i strani autori tako da ćemo te večeri čuti dvanaest pesama. Samo šest izvođača i pesama će proći u veliko finale koje će se održati 13. marta. Pobedničku pesmu će izabrati žiri i publika u standardnom modelu glasanja 50% – 50%. Pobednik će naravno dobiti tu čast da predstavlja zemlju domaćina na jubilarnom Evrosongu.

Mirjam Weichselbraun Foto: ORF/Thomas Ramstorfer

Mirjam Weichselbraun
Foto: ORF/Thomas Ramstorfer

ORF je takođe saopštio da će voditeljka nacionalnog izbora biti Mirjam Weichselbraun. Ona je poznata glumica i voditeljka u Austriji kao i u okolnim zemljama a do sada je pored ORF-a radila i za RTL Nemačka, Sat 1, 3sat and ZDF. Mnogima koji prate Evrosong će biti poznata jer je prethodno bila voditelj nacionalnog izbora 2005. godine. Među mnogim fanovima ovog takmičenja kruži priča da će Mirjam biti i jedan od voditelja samog Evrosonga, ali nam ostaje da vidimo da li će ORF i zvanično potvrditi tu informaciju.

Prošle godine ORF je za svog predstavnika interno izabrao Končitu Vurst koja je sa pesmom „Rise like a phoenix“ pobedila i dovela Evrosong u Austriju nakon 48 godina.