tarja_turunen_wallpaper_by_maillequeen-d38oa2h

U susret koncertu Tarje Turunen

Bivša članica benda Nightwish, u svetu poznata kao Kraljica metala, održaće 6. novembra solistički koncert u Studentskom kulturnom centru Beograda. Evrovizijskoj publici poznata je sa finskog izbora za predstavnika Evrovizije iz 2000. godine kada je Nightwish, čiji je tada bila član, sa pesmom Sleepwalker osvojio treće mesto uprkos ubedljivo najviše dobijenih glasova od strane publike. Pobedila je anonimna Nina Åström koja je kasnije predstavljajući svoju zemlju u Stokholmu zauzela razočaravajuće 19. mesto među 24 učesnika. Članovi benda izjavili su kako Evrovizija još nije bila spremna za finsku metal scenu koja ima mnogo da ponudi.

O enormnom uspehu benda Nightwish nije potrebno pisati. Začetnici novog pravca u metal muzici, punili su koncertne hale širom sveta. Tarja Turunen otpuštena je iz benda 2005. godine otvorenim pismom gde se kao razlog za otpuštanje navodi „da ju je njen muž Marselo promenio kao osobu do tačke nemogućnosti dalje međusobne saradnje i da njen komercijalni interes više nije u skladu sa filozofijom benda“. Ona tada započinje solo karijeru.

Pored toga što je imala reputaciju renomiranog soprana i veliki broj fanova koji su čekali njen prvi samostalni album, Tarja se u velikom stilu vraća na scenu. Prvi album izašao je 2007. godine pod naslovom My winter storm koji je dugo bio najslušaniji rock album u Finskoj, Nemačkoj i Rusiji. Tada kreće i na svoju prvu solo turneju gde je, između ostalog, posetila i Beograd. Svoj drugi album What lies beneath izdala je 2010. godine koji je, kao i prethodni, promovisala koncertom u Srbiji. Krajem 2013. godine predstavlja album Colours in the dark, koji joj, uprkos sjajnim kritikama, ne donosi veliki uspeh.

Zbog svog moćnog operskog glasa koji se je sjajno uklopio uz metal muziku dobila je nadimak Kraljica metala. Mnoge pevačice, poput Simone Simons, ističu da je Tarja imala ogroman uticaj na razvoj njihovih karijera. Tarjin božanstven glas ne ostavlja nikog ravnodušnim i želja je svih ljubitelja umetnosti da će krasiti muzičku scenu još veliki broj godina. To je umetnica koja je spojila operu i metal muziku sa velikom dozom emocije koju retki pevači poseduju. OGAE Srbija se nada lepom i uspešnom koncertu Kraljice metala. Do tada, podsetimo se jednog od najvećih hitova grupe Nightwish.

Karte za koncert mogu da se nabave preko Eventima po ceni od 2800 dinara u pretprodaji, dok će na dan koncerta koštati 3300 dinara.