50137_graja-kompozitor-111213-ras-foto-vesna-lalic-3_af

Vladimir Graić: Čast je komponovati za Srbiju!

Nakon vesti da će naš proslavljeni kompozitor Vladimir Graić komponovati pesmu koja će Srbiju predstavljati na Pesmi Evrovizije u Beču, OGAE Srbija bila je u poseti kompozitoru čija je pesma Molitva u izvođenju Marije Šerifović dovela Pesmu Evrovizije u našu zemlju.

Graju smo zatekli u njegovom studiju i u prijatnoj atmosferi porazgovarali smo o planovima vezanim za izbor našeg predstavnika sledeće godine.

Pozdrav Grajo, pre svega želimo da ti čestitamo izbor za kompozitora koji će potpisati pesmu sa kojom će se Srbija predstaviti u Beču.

 – Hvala puno, dobrodošli i drago mi je što se posle nekog vremana ponovo vidimo.

Nakon pobede 2007. godine, tvoja pesma će ponovo predstavljati Srbiju na Pesmi Evrovizije. Kako je došlo do toga i šta ovo tebi lično znači?

- Znači mi puno, velika je čast predstavljati svoju zemlju na ovom prestižnom muzičkom takmičenju.  Naime, nakon odluke RTS-a da se vrati na Pesmu Evrovizje došlo je do dogovora između RTS-a i muzičke kuće Beoton, a oni su smatrali da sam ja dobro rešenje i da ćemo zajednički ovaj posao obaviti kako treba.

Čuli smo da će naš predstavnik biti izabran između 3 kandidata i da ćeš komponovati tri različite pesme za svakog od njih. Možeš li nam reći nešto više o tome?

- Da, za sada je dogovor da se izaberu 3 kandidata, gde će svako od njih pevati po jednu pesmu. Moram da kažem da još nismo postigli konačan dogovor i da je ovih dana intenzivirana saradnja između mene, RTS-a i Beotona i da će se u narednim danima znati i tačan sistem po kome će se odabrati predstavnik. Ono što mogu da vam kažem da se razmišlja o varijanti da publika bude ta koja će izabrati kandidate kroz nekoliko emisija koje će biti emitovane na RTS-u.

Da li razmišljaš o nekom konkretnom i da li te ovih dana kontaktiraju izvođači?

- Da razmišljam, ali nisam doneo nikakvu odluku. Pre svega želim da izvođač bude kvalitetanih glasovnih sposobnosti, da ima harizmu i dobar scenski nastup, jer su sve ovo komponente koje su potrebne za Pesmu Evrovizije. Ovih dana su me mnogi kontaktirali, ali kažem, još je rano da se govori o imenima.

Imaš li u ovom trenutku ideju kakve će biti pesme?

- Da, imam u glavi ideje koje ću sprovesti u delo, a moja neka nastojanja će biti da bude i balada i brzih pesama, a na kraju publika će odlučiti koja će im se pesma najviše svideti.

Da li će pesme ranije biti predstavljene ili će se premijerno izvesti na nacionalnom izboru?

- Pesme će premijero biti izvedene u direktnom prenosu kada se bude birao pobednik, jer poenta je izabrati pesmu koja će u tom trenutku izazvati najveći utisak kod publike.

Da li imaš ambicije da ponovo osvojiš vrh?

- Ne razmišljam o tome. Razmišljam da izvođači i pesme budu kvalitetni, a to samo po sebi proizvodi rezultat. Nisam opterećen time što sam već pobedio, mislim, da za početak treba da razmišljamo o ulasku u finale, a tamo je sve moguće.

Kako vidiš saradnju sa OGAE Srbija?

- Naša saradnja datira još od pobede u Helsinkiju i još tada se pokazala kao veoma uspešna. Jako cenim vaše mišljenje, jer vi najbolje poznajete kako funkcionišu stvari oko Evrovizije. Ne vidim razlog da tako i sada ne bude. Nalazimo se na zajedničkom zadatku, da što bolje predstavimo našu zemlju.

Grajo, hvala ti puno na razgovoru. Želimo ti uspeh u svemu što radiš.

- Hvala puno. Vidimo se još..:)